Groen dak Met zonnepanelen

En waarom ons Airframe zo belangrijk is. Wanneer u het beste voor uw dak wilt bent u bij ons aan bij het juiste adres. Wij zijn de expert in de integratie van groen en zon.

Iemand met een krat vol sedumpluggen voor groen dak in de handen

SOLAR

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die zonlicht omzetten in zonne-energie. Met behulp van een omvormer wordt de opgewekte elektriciteit geschikt gemaakt voor in en om uw huis. Het mooie is, deze zonne-energie. kost u niets! U kunt deze stroom, net als reguliere stroom, voor alles in huis gebruiken. Omdat zonne-energie op een duurzame wijze wordt opgevangen is het beter voor het milieu en komen er geen schadelijke stoffen vrij bij het opwekken van elektriciteit.

Zonnepanelen zijn dus goed voor zowel uw portemonnee als het milieu! Wilt u ook gegarandeerd zijn van het optimale rendement, de langste levensduur en een duurzame investering? Kies dan net als Solar Sedum voor de beste kwaliteit zonnepanelen.

Zon & groen optimaal integreren

We krijgen vaak de vraag of een groen dak in combinatie met zonnepanelen kan. Ja, een groen dak kan met zonnepanelen worden gecombineerd. Sterker nog, als u uw dakbedekking wilt verduurzamen moet u meestal kiezen tussen een groen dak of zonnepanelen. In vergelijking tot veel andere partijen integreert Solar Sedum sedumdak met zonnepanelen optimaal, waardoor u geniet van alle voordelen van groen en zon.

Onvolledige integratie

Groen loopt NIET onder de panelen.

Onjuiste Integratie van Zonnepanelen boven een groen dak
Rode circkel met een kruis in het midden

Groen OF zon

Rode circkel met een kruis in het midden

Degradatie zonnepanelen

Rode circkel met een kruis in het midden

Niet alle voordelen van groen

Volledige integratie

Groen loopt volledig door onder de panelen.

Juiste Integratie van Zonnepanelen boven een groen dak met een Solar Sedum Airframe
Groene cirkel met een checkmark in het midden

Groen EN zon

Groene cirkel met een checkmark in het midden

Maximale vitaliteit zonnepanelen

Groene cirkel met een checkmark in het midden

Groen floreert met de panelen

De voordelen van groen & zon

Hoogste
rendement

Meer lezen

Slim
investeren

Meer lezen

Meer
biodiversiteit

Meer lezen

Lagere
energierekening

Meer lezen

Airframes
zijn modulair

Meer lezen

Uw pand
is meer waard

Meer lezen

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Praat met een van onze experts
Close-up van Sedum planten met zonnepanelen erachter

Is uw dak geschikt voor groen dak met zonnepanelen?

Platte daken & schuine daken

Onze oplossing werkt het beste op platte of licht hellende daken. Op een plat dak plaatsen wij eerst het groen, gevolgd door de zonnepanelen. Heeft u een schuin dak en wilt u groen dak met zonnepanelen plaatsen? Dan is deze oplossing iets lastiger. Dit betekent niet dat we u niet kunnen helpen, maar wel dat we iets ingenieuzer te werk moeten gaan. Wij hebben al meerdere schuine daken voorzien van groen dak.

Is mijn dak sterk genoeg voor een groen dak met zonnepanelen?

Een groen dak met zonnepanelen kan behoorlijk zwaar zijn. Daarom is het belangrijk te weten welk type dak u heeft. Onze volledige integratie weegt al snel 120 kg per m2. Uiteraard hebben wij ook lichtgewicht oplossingen. Maar ook hiervoor moet uw dak stevig genoeg zijn. Als u erop kunt staan, betekent dit nog niet dat het dak sterk genoeg is. Een sedumdak met zonnepanelen is een permanente belasting voor uw dak en niet te vergelijken met tijdelijke belasting.

Laat uw constructie controleren

U wilt er natuurlijk zeker van zijn dat uw dak niet doorzakt. Maar hoeveel kan uw dak dragen? Dat is een belangrijke vraag die lastig te beantwoorden kan zijn.

Gelukkig heeft Solar Sedum al meer dan 10 jaar ervaring met het installeren van groene daken en zonnepanelen. Wij hebben elk type dak voorbij zien komen en weten wat er komt kijken bij de aanleg van een groen dak met zonnepanelen. Tijdens een dak inspectie zoeken wij uit of uw dakconstructie stevig genoeg is voor een groen dak met zonnepanelen.

Opbouw van een Solar Sedum Energiedak

De opbouw groen dak bestaat uit meerdere lagen. Indien 1 van deze lagen niet aanwezig is kan dit resulteren in schade en zelfs lekkage.

De opbouwtekening van een groen dak met zonnepanelen van dakconstructie tot en met zonnepanelen
Opbouw van een Solar Sedum Energiedak

1. Profielrand

Voorafgaand aan het plaatsen van het groene dak is het belangrijk dat de plaats ervan op het dak wordt vastgelegd en er een aluminium (roestvrije) waterdoorlatende profielrand wordt aangebracht waarmee het groene dak  veilig op haar plek wordt omsloten en afgekaderd. Dit zorgt ervoor dat het dak niet kan afdrijven en keurig wordt vrijgehouden van gevoelige dankranden, luchtpijpen, MV's en andere installaties op uw (platte) dak. Tevens kan er ruimte worden gemaakt voor dakgoten die vrij blijven om het overtollige hemelwater gestaag af te kunnen geven aan het riool.

2. Wortelwerende laag

Als uw dak al niet is voorzien van een wortelwerende laag, wordt deze als eerste geplaatst. Het zorgt ervoor dat wortels van de begroeiing niet kunnen doordringen in het dakoppervlak.

3. Vilten water absorberende beschermlaag

Een vilten water absorberende beschermlaag die zowel de dakbedekking als de wortelwerende laag beschermt tegen los gesteente en zorgt voor een gelijke verspreiding van vocht over het gehele dakoppervlak.

4. Drainagelaag

Drainagelaag gemaakt van sterk en duurzaam gerecycled kunststof met een eierdop-structuur die water bewaart en wanneer deze vol is, effectief het overtollige water gestaag afgeeft naar de afvoeren op het dak. Indien er zonnepanelen worden meegenomen in het groene dak, worden er additioneel waterhoudende ballasterende onderlagen geplaatst precies op de plek waar de frames voor de panelen zullen komen.

5. Filterlaag

Daarbovenop wordt een filterlaag geplaatst die ervoor zorgt dat hemelwater gefilterd neerdaalt in de drainage laag waaruit planten kunnen voeden en gezond blijven groeien, zonder dat hier ongewenst materiaal in meekomt.

6. Rails zonnepanelen

Bij een integratie van zonnepanelen worden onze "Airframes"  gemonteerd op de onderlagen die het plaatsen van de panelen boven het verkoelende groen mogelijk maken. De frames worden voorzien van speciale rails waarop de panelen individueel ingeschoven kunnen worden en bevestigd worden zodat ze stevig blijven zitten.

7. Substraatlaag

De Substraatlaag bestaande uit gerecyclede bouwmaterialen zoals gemalen dakpannen dat een voedingsarme en dikke groeibodem vormt voor de planten om stevig in kunnen wortelen voor een duurzaam robuust en vol groen dak. Deze substraat laag wordt gelijkmatig onder de zonnepanelen neergelegd en verspreid over het gehele dak. Tevens dient deze dikke substraat laag als ballast om de zonnepanelen op hun plaats te houden.

8. Sedum beplanting

Onze sedum beplanting is een regionaal passende en rijke mix van minimaal 10 verschillende soorten planten in de vorm van plugjes en stekjes die handmatig geplaatst worden (ca. 18 stekjes per m2). Die variëteit zorgt dat er geen monocultuur ontstaat op het dak maar juist een mix van planten die elkaar blijvend in groei ondersteunen zonder dat een enkele soort gaat domineren. Aanvullend wordt er schaduwrijke beplanting geplaatst onder de panelen indien deze geïntegreerd worden in het groene dak. Naar wens kunnen er geselecteerde decoratieve en/of  bij- en vlindervriendelijke geurende soorten worden toegevoegd. Op platte daken van 40 m2 worden er meer dan 800 plantjes handmatig geplaatst in de substraatlaag.

9. Zonnepanelen

Als laatste worden de hoogrendementspanelen van Meyer Burger aangebracht. Dit zijn een van de beste zonnepanelen die verkrijgbaar zijn op de markt. Ze bieden een weergaloze garantie van 25 jaar op het product én een prestatiegarantie van 90% na 25 jaar. Deze panelen hoeft u dus praktisch niet meer te vervangen en bieden een betrouwbare energie opbrengst. Er zijn verschillende variaties beschikbaar in de hoeveelheid Wattpiek. Natuurlijk aanpasbaar naar uw wensen, allemaal van de hoogste kwaliteit.

Wat kost een groen dak?

Pleasure of investment

Deze investering verdient zichzelf 2 tot 3 keer terug in 25 jaar - dat is pas rendement! Een groen dak kan de levensduur van uw dak verdubbelen in vergelijking tot een zwart epdm of zwart bitumen dak en verkoelt sedum de zonnepanelen. Omdat de panelen koeler blijven, gaan ze ook minder snel kapot en hebben ze een langere levensduur. Daarmee maakt u uw dakbedekking duurzamer. Daarnaast helpt de verkoelende werking van een groen dak uw kamertemperatuur aangenamer te maken en wordt het rendement van zonnepanelen verhoogt.

Subsidie

Vaak is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanleg van uw groen dak. Zo is het in sommige gemeenten mogelijk om 50% van de kosten van groen dak als subsidie te ontvangen. Een vaak gevraagde voorwaarde hiervoor is dat de aanleg en het onderhoud van uw dakbedekking wordt uitgevoerd door een erkend bedrijf zoals Solar Sedum. Omdat het aanvragen van een subsidie ingewikkeld en tijdrovend kan zijn helpen wij hier graag bij. Wij zullen u volledig ontzorgen en alles uit handen nemen.

Een groen dak met zonnepanelen aanleggen

Zelf een sedumdak aanleggen is lastig, gevaarlijk en tijdsintensief. Wilt u het meeste uit uw dak halen is het belangrijk dat u voor de beste kwaliteit materialen en de juiste samenstellingen kiest. Bovendien eisen sommige subsidies dat het groen wordt aangelegd door een erkende partij zoals Solar Sedum.

Hoe werkt dat?

Sedumdak aanleggen

's Ochtends vroeg wordt het substraat en de plantjes geleverd. Daarna komen wij met de onderlagen, frames en een ladderlift. We brengen alle spullen naar het dak en leggen de onderlagen en de frames. Waar nodig plaatsen we aluminium randen om dakonderdelen te beschermen of goten te creëren voor het water. 's Middags komt er een kraan die de big bags met substraat op het dak stort. Wij verdelen vervolgens de sedumplanten over het dak en planten deze met de hand in. Afsluitend lopen we samen met de klant een rondje over het dak en leveren we ons werk op met uitleg en toelichting waar gewenst. Hierna worden de zonnepanelen geïnstalleerd.

Zonnepanelen installeren

's Ochtends wordt de steiger opgebouwd waarmee de panelen en al het andere materiaal het dak op wordt gebracht. Een deel van het team voert het binnenwerk uit en een deel voert het buitenwerk uit. Het binnenwerk bestaat uit het ophangen van de omvormer, werkzaamheden aan de groepenkast, veiligheidsmaatregelen en het doortrekken van de bekabeling. Het buitenwerk bestaat uit het installeren van de zonnepanelen op onze Airframes. Als alle panelen zijn geïnstalleerd lopen de installateurs samen met de klant de werkzaamheden na en leggen ze uit wat er gedaan is. Daarna kunt u genieten van zonne-energie en uw daktuin.

Onderhoud

Hoeveel onderhoud heeft een groen dak nodig?

Extensieve groene daken geven de mogelijkheid een rijk scala aan (vet)planten te laten groeien terwijl ze grotendeels zichzelf in stand kunnen houden. Dit betekent dus weinig onderhoud. Ondanks het zelfverzorgende vermogen kan uw sedumdak niet helemaal zonder onderhoud. Sedum heeft relatief weinig behoefte aan voeding en kan goed tegen droogte. In lange zeer droge periodes kan het lonen om het sedum water te geven.

Met twee keer per jaar een onderhoudsbeurt aan uw groene dak bent u dan ook al klaar. Tijdens deze onderhoudsbeurt verwijdert u aangewaaid onkruid en controleert u de aanwezige afvoeren. Water geven is in principe niet nodig, tenzij het een lange periode achter elkaar droog en heel warm is geweest, bijvoorbeeld langer dan twee weken.

Zelf doen of laten doen?

Niets is lekkerder dan achterover leunen terwijl uw groen dak floreert en uw zonnepanelen effectief zonne-enegie opvangen. Onze experts zorgen ervoor dat er geen monocultuur ontstaat en uw sedumdak geniet van een hoge mate van biodiversiteit. Daarnaast is het belangrijk om de zonnepanelen vitaal te houden. Daarom zorgen wij ervoor dat de zonnepanelen zo optimaal kunnen presteren en uw woning voorzien van duurzame energie.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Praat met een van onze experts

Wie is Solar Sedum?

Haal het meeste uit uw dak

Wanneer u een sedumdak met zonnepanelen gaat aanleggen wilt u de meest duurzame dakbedekking. In alle jaren van advies, uitvoer en installaties zien wij dat het gebruik van betere materialen leidt tot een duurzame en langetermijnoplossing met minder kosten en gedoe op latere momenten. Daarom werken wij met de beste merken, materialen en hoogste niveau partners om voor onze klanten de allerbeste ervaring te creëren, zowel nu als in de toekomst. Zo voldoen Solar Sedum Energiedaken aan de benodigde NEN-normen, wat de kans op brandgevaar en storing minimaliseert.

Wij bieden een persoonlijke aanpak met een oplossing op maat

Omdat er veel soorten daken zijn en ieder dak anders is willen wij u en uw dak eerst leren kennen voordat we zonnepanelen met groen dak plaatsen. Daarom denken onze ervaren experts graag met u mee en bent u verzekerd van een eerlijk en realistisch advies. Zo zorgen wij ervoor dat u het meeste uit uw dak kunt halen!

Wij geloven in de kracht van de natuur!

De natuur heeft oplossingen om de houdbaarheid van de wereld te versterken. Daarom willen wij de natuur terug brengen in de stad en tegelijk meer duurzame energie opwekken door daken optimaal te benutten.

Daarom is onze missie: "Een Solar Sedum dak in elke straat voor 2030".

Veelgestelde vragen

Kan sedum onder zonnepanelen?
Wat is de samenstelling van substraat van een groek dak?
Wat kost een groen dak per vierkante meter?

Meer info over Solar Sedum