Rudy, Amsterdam

May 5, 2024

Het aanleggen van een Solar Sedum Energiedak is zo gebeurd! Ook al lijkt verduurzaming soms een lang proces, in deze blog laten we graag zien dat het zo gebeurd kan zijn.

Om de weg naar een Solar Sedum Energiedak te beschrijven vanuit het oogpunt van de klant hebben we Rudy Klaassen gevraagd om iets te vertellen over zijn ervaring. Bij Rudy Klaassen hebben we een biodivers groendak gerealiseerd met 14 zonnepanelen en voorbereidingen getroffen voor 12 extra panelen in de toekomst.

 

Wie is Rudy Klaassen?

Ongeveer zes maanden geleden kwam Rudy Klaassen bij ons terecht met een aanvraag voor een groen dak met zonnepanelen. Hij stond op het punt om te verhuizen en wilde het dak graag renoveren.

Rudy Klaassen lachend naar de camera
Rudy Klaassen

Rudy is bij ons terecht gekomen omdat hij in Amsterdam werkt en op zoek was naar een groendak met zonnepanelen. Veel bedrijven bieden alleen of zonnepanelen of een groendak aan. Hij was blij dat Solar Sedum deze combinatie wel biedt.  Bovendien konden wij hem met het volledige proces helpen en ontzorgen. Ook was een belangrijke voorwaarde voor Rudy dat het dak de beste kwaliteit heeft. Daarom heeft hij voor Solar Sedum gekozen.

Rudy Klaassen is bioloog en tuinarchitect. Hij heeft tijdens zijn stage in Japan de Japanse tuinarchitectuur leren kennen. Deze groene en natuur stijl heeft hem op ideeën gebracht voor zijn werk in Nederland. Zijn ambitie is daarom om meer steppingstones (paden met losliggende stenen i.p.v. een pad helemaal van steen) in openbare ruimtes te creëren, wat goed past bij zijn groene stijl als tuinarchitect. Ook houdt Rudy zich bezig met ‘Kaizen’. Kaizen is bedoeld om verspilling te voorkomen en om telkens te blijven verbeteren en innoveren. Volgens Rudy is het: “Een totaal andere manier van denken en doen die wij hier ook hard nodig hebben. Want, als wij doorgaan zoals we nu bezig zijn, hebben we binnen de kortste keren geenechte natuur meer maar alleen nog aangelegde natuur. En dan hebben we bijvoorbeeld ook geen insecten meer, die juist zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit en de voedselketens.” Dat is precies wat een groendak wel biedt. Verder is Rudy op verschillende manieren bezig met het bewustmaken van jongeren van hun omgeving en hoe belangrijk groen is, zoals het leiden van schooltuinen. Al met al is Rudy Klaassen dus bewust bezig door groenen duurzaamheid aan te wakkeren in zijn omgeving.

Wilt u meer te weten komen over de groene projecten van Rudy? Kijk dan op onze project pagina waar we het project zullen delen!

1. Vrijblijvend advies op maat

Als u de beslissing heeft gemaakt om aan de slag te gaan met het verduurzamen van uw dak kunt u bij ons terecht voor een eerlijk advies over uw specifieke situatie en de mogelijkheden. Natuurlijk volledig vrijblijvend.

Rudy Klaassen kwam bij ons terecht omdat hij zowel een groendak als zonnepanelen wilde. Ook wilde hij graag geadviseerd worden over de renovatie van zijn dakbedekking en hoe dit slim te combineren was. Wij hebben telefonisch zijn specifieke situatie doorgenomen en een plan opgesteld voorzijn dak. Zo hebben we bijvoorbeeld een nauwkeurige inschatting gemaakt van de hoeveelheid panelen, minder dan hij initieel nodig dacht te hebben, en adviesgegeven over welk type paneel hier goed bij past. Daarnaast hebben we Rudy geadviseerd om zijn huidige dakbedekking te onderhouden en hebben we meegekeken naar de dakconstructie. Uiteindelijk heeft Solar Sedum een voorstel gedaan voor een mooi biodivers groendak met extra waterberging om zo extra koeling te realiseren en een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit.

Na het eerste advies en inschatting van deinvestering is een collega van Solar Sedum langsgekomen om alle vragen te beantwoorden en de technische aspecten uit te werken. Hierbij hebben we de verdere details uitgewerkt die op afstand niet ter sprake zijn gekomen en hebben we de staat van het dak opgenomen.

Rudy was erg te spreken over het advies dat wij hem meegaven en hoe wij met hem mee dachten. Zo hebben we bijvoorbeeld meegedacht over het maken van een pad op zijn dak, omdat hij op zijn groendak verschillende groenten en kruiden wil verbouwen. Rudy wilde hierna graag met ons verder, maar mocht hij hier toch nog het project willen stopzetten, kon dit natuurlijk nog helemaal vrijblijvend.

2. Subsidies en vergunningen

Als u na het adviesgesprek de beslissing heeft gemaakt om samen met Solar Sedum uw dak te gaan verduurzamen, dan zoeken we uit welke subsidies en vergunningen bij uw dak van toepassing zullen zijn. Dit klinkt nu misschien erg ingewikkeld, maar dat valt in werkelijkheid erg mee, aangezien wij hierbij alles voor u uit handen zullen nemen.

In het geval van Rudy Klaassen waren er geen vergunningen nodig voor de installatie. Verder was er geen subsidie van toepassing op het groendak in zijn gemeente. Wel heeft hij gebruik kunnen maken van een landelijke subsidie, de btw-teruggave over de zonnepanelen. Deze regeling kunnen wij voorde klant in werking stellen. Als particulier krijgt u dan na het project de BTW over de zonnepaneleninstallatie terug.  

3. Snelle installatie

Als het aanvragen van de subsidies en vergunningen afgerond is bent u klaar om uw dak te gaan verduurzamen. Het installeren wordt op korte termijn ingepland en hierin houden we uiteraard rekening met uw beschikbaarheid.

Het uitgangspunt tijdens de installatie is dat er geenoverlast wordt veroorzaakt voor uw omgeving. Doorgaans zorgen we ervoor dat we in één dag al klaar zijn! Onze hoveniers en installateurs zijn professioneel, denken met u mee en zullen ervoor zorgen dat het project tijdig wordt uitgevoerd en dat zij u tevreden achterlaten.

Bij Rudy heeft de installatie van het groendak twee dagen geduurd. Een week later zijn de zonnepanelen in een dagdeel geïnstalleerd. We hebben een prachtig daktuin gecreëerd waar meer dan 3.700 plantjes zijn gepland om een biodivers geheel te vormen, met extra waarde voor de bijen en vlinders in de buurt. De panelen zijn geïntegreerd met speciale Airframes van Solar Sedum zodat het groen onder de panelen doorloopt. De panelen zelf zijn van het Amerikaanse merk Sunpower, die 25 jaar product- en prestatiegarantie aanbiedt en panelen levert van de hoogste kwaliteit. Verder hebben we op verzoek van Rudy ook nog voorbereidingen getroffen met een speciale onderlaag, zodat er inde toekomst nog extra panelen bij kunnen worden geplaatst boven het groen. Ook zijn er tegels in het groen verwerkt zodat Rudy via deze stepping stones vaker het dak over kan lopen.  

Rudy vond het installeren van het groendak erg interessant: “Ik had wel een timelapse willen maken van hoe alle lagen op elkaar volgden, het uitplanten en de Airframes, alles liep gesmeerd”. Hij vond het als hovenier “een genot om naar te kijken”. Over het team zei hij: “ze stonden daar als toreadors om het dak aan te leggen, wat een leuk team”.

Collage van de installatie van het Solar Sedum Energiedak
Installatie van het Solar Sedum Energiedak bij Rudy Klaassen

4. Onderhoud

Na het installeren van het Solar Sedum Energiedak helpen we u nog verder. Wij houden namelijk graag de vinger aan de pols door het groen te monitoren aan de hand van foto’s. Zo blijven we in de eerste periode waarin de plantjes aanslaan goed op de hoogte van de staat van uw groendak. Daarnaast bieden we een onderhoudscontract aan als u dat wilt. Dan komen we twee keer per jaar langs voor een onderhoudsbeurt en dat is ruim voldoende.

In het geval van Rudy Klaassen hebben wij extra zaden nagestuurd voor wat extra biodiversiteit in de tuin en op zijn dak. Ook deelde hij foto’s zodat wij konden bekijken hoe het ervoor stond. Rudy is zoals eerder benoemd zelf hovenier en doet waar mogelijk zelf het onderhoud van zijn dak.

De sedumplanten en zonnepanelen liggen dus al binnen vierstappen op uw dak. Door eerst uw situatie goed door te nemen en samen een plan te maken voor uw specifieke dak, kunnen we uw dak optimaal vergroenen zonder veel gedoe. Vervolgens hoeft u alleen nog maar te genieten van uw nieuwe stukje natuur en duurzame energie, net zoals Rudy Klaassen!

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor uw dak? Laat uw gegevens achter en dan nemen we spoedig contact op voor persoonlijk advies. 

Wie zijn u voorgegaan

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Sluiten