Sedum onder bestaande panelen

Heeft u al zonnepanelen en wilt u ook een groen dak? Mooi, dat betekent dat u ook het beste voor uw dak wilt. Met ons unieke Airframe kunnen wij uw zonnepanelen volledig integreren in een groen dak. Hiermee kunt u uw huidige panelen behouden en toch een volledig doorlopend groen dak krijgen. Daarmee krijgt u alle voordelen van de integratie zoals koeling van het pand en verhoogd rendement van de panelen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Zon & groen optimaal integreren

Het toevoegen van zonnepanelen aan uw groen dak vergt expertise. Sterker nog, als u uw dak verder wilt verduurzamen, moet u meestal kiezen tussen een groen dak of zonnepanelen of wordt er groen rondom zonnepanelen geplaatst. In vergelijking tot veel andere partijen integreert Solar Sedum een sedumdak met zonnepanelen optimaal, waardoor u geniet van alle voordelen van groen en zon.

De juiste integratie tussen groen dak en zonnepanelen

Volledige integratie

Groen EN zon

Hoger rendement panelen

Groen floreert met panelen

Wie zijn u voorgegaan

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Document

Praktische info

Om u zo goed mogelijk te informeren, vindt u hier alle praktische informatie over een groen dak met zonnepanelen.

Lees meer over:

Een groen dak plaatsen bij uw bestaande panelen.

Zelf een sedumdak aanleggen bij uw bestaande zonnepanelen is lastig, gevaarlijk en tijdsintensief. Wilt u het beste uit uw dak halen dan is het belangrijk dat u voor de beste kwaliteit materialen en de juiste samenstellingen kiest, alsmede een professionele installatie. Bovendien hebben bepaalde subsidies specifieke eisen waaraan voldaan moet worden.

Ruimte vrijmaken voor het groene dak en controle dakbedekking

Voordat wij een groen dak met zonnepanelen kunnen aanleggen moeten wij eerst uw zonnepanelen en frames demonteren. Afhankelijk van het aantal panelen kunnen wij dit op 1 dag verplaatsen en herplaatsen, anders zullen wij zorgvuldig en geborgd deze verzamelen en opslaan op locatie. Daarna zullen wij een extra controle doen van de huidige dakbedekking zodat we zeker weten dat we een gegronde installatie doen.

Sedumdak aanleggen

In de ochtend worden het substraat en de plantjes geleverd. Daarna komen wij met de onderlagen, frames en een steiger of ladderlift. We brengen alle benodigdheden naar het dak en leggen de onderlagen en frames neer. Indien nodig plaatsen we aluminium randen om dakonderdelen te beschermen of om goten te creëren voor het waterafvoer. Tegen de middag komt er een kraan die de big bags met substraat op het dak stort. Wij verdelen vervolgens de sedumplanten over het dak en planten deze met de hand in.

Zonnepanelen installeren

Na het plaatsen van het sedumdak plaatsen wij de zonnepanelen terug op onze Airframes. Zodra alle panelen zijn geïnstalleerd, lopen de installateurs samen met u de werkzaamheden na en leggen ze uit wat er gedaan is. Daarna kunt u (weer) genieten van uw zonnepanelen en uw groene dak.

Neem nu contact op

Subsidie

Het verkrijgen van subsidie voor uw groen dak is vaak mogelijk. Deze financiële ondersteuning wordt op lokaal niveau aangeboden door gemeenten, waterschappen en provincies. In bepaalde gebieden kunt u zelfs tot 50% van de iVaak is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanleg van uw groen dak. Deze subsidies worden niet landelijk verstrekt, maar via gemeenten, waterschappen en/of provincies. Zo is het in sommige gemeenten mogelijk om 50% van de kosten van een groen dak als subsidie te ontvangen. Een vaak gevraagde voorwaarde hiervoor is dat de minimale waterberging boven de 25L/m2 is, daarnaast kan de subsidie geschaald worden op basis van het waterbergende vermogen! Lees hieronder meer over de verschillende subsidies door het land heen.

Omdat het aanvragen van een subsidie ingewikkeld en tijdrovend kan zijn, helpen wij hier graag bij. Soms kunnen wij de aanvraag voor u verzorgen, maar anders helpen we u uiteraard richting een succesvolle aanvraag.

Wat kost een groen dak?

Pleasure of investment

Deze investering verdient zichzelf 2 tot 3 keer terug in 25 jaar - dat is pas rendement! Een groen dak kan de levensduur van uw dak verdubbelen in vergelijking tot een zwart epdm of zwart bitumen dak en verkoelt het de woning en de zonnepanelen. Omdat de panelen koeler blijven, is het rendement hoger en hebben ze een langere levensduur. Daarmee maakt u uw dakbedekking duurzamer.

De kosten

In de markt zijn veel verschillende groene daken te vinden. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen cassettes, matten en substraatdaken. Afhankelijk van het soort groene dak dat u wilt zitten er bepaalde kosten aanvast. Zo zijn matten goedkoper, maar zullen minder lang mee gaan en hebben niet de waterbergende capaciteit van een substraatdak!

Wij plaatsen substraat daken voor het beste resultaat in biodiversiteit, waterberging, levensduur en verkoeling. Zo investeert u een dak voor het leven. Afhankelijk van de dikte van het substraat, de gekozen beplanting en het logistieke plan zal de prijs varieren. Neem contact op met onze adviseurs om een prijs op basis van uw situatie te bepalen.

Is uw dak geschikt voor groen dak met zonnepanelen?

Platte daken & schuine daken

Onze oplossing werkt het beste op platte of licht hellende daken. Op een plat dak plaatsen wij eerst het groen, gevolgd door de zonnepanelen. Heeft u een schuin dak en wilt u een groen dak met zonnepanelen plaatsen? Dan is deze oplossing iets lastiger. Dit betekent niet dat we u niet kunnen helpen, maar wel dat we iets ingenieuzer te werk moeten gaan. Wij hebben al meerdere schuine daken voorzien van een groen dak.

Is mijn dak sterk genoeg voor een groen dak met zonnepanelen?

Een groen dak met zonnepanelen kan behoorlijk zwaar zijn. Daarom is het belangrijk om te weten welk type dak u heeft. Onze volledige integratie weegt al snel 120 kg/m2. Uiteraard hebben wij ook lichtgewicht oplossingen. Maar ook hiervoor moet uw dak stevig genoeg zijn. Als u erop kunt staan, betekent dit nog niet dat het dak sterk genoeg is. Een sedumdak met zonnepanelen is een permanente belasting voor uw dak en niet te vergelijken met tijdelijke belasting.

Laat uw constructie controleren

U wilt er natuurlijk zeker van zijn dat uw dak niet doorzakt. Maar hoeveel kan uw dak dragen? Dat is een belangrijke vraag die lastig te beantwoorden kan zijn.

Gelukkig heeft Solar Sedum al meer dan 12 jaar ervaring met het installeren van groene daken en zonnepanelen. Wij hebben elk type dak voorbij zien komen en weten wat er komt kijken bij de aanleg van een groen dak met zonnepanelen. Tijdens een dak inspectie zoeken wij uit of uw dakconstructie stevig genoeg is voor een groen dak met zonnepanelen. Indien nodig, helpen wij met het laten doen van een constructieberekening.

Ontdek of uw dak geschikt is

Opbouw van een Solar Sedum dak

De opbouw groen dak bestaat uit meerdere lagen. Indien 1 van deze lagen niet aanwezig is kan dit resulteren in schade en zelfs lekkage.

Opbouw van een Solar Sedum dak

1. Randprofiel

Door het aluminium randprofiel zorgen we ervoor dat het groene dak op de plek blijft liggen waar deze bedoelt is, ook wordt deze rond hemelwaterafvoeren geplaatst voor een goede waterhuishouding.

2. Wortelwerende laag

Als uw dak al niet is voorzien van een wortelwerende laag, wordt deze als eerste geplaatst. Het zorgt ervoor dat wortels van de begroeiing niet kunnen doordringen in het dakoppervlak.

3. Vilten water absorberende beschermlaag

Een vilten water absorberende beschermlaag die zowel de dakbedekking als de wortelwerende laag beschermt tegen los gesteente en zorgt voor een gelijke verspreiding van vocht over het gehele dakoppervlak.

4. Drainagelaag met Filtervlies

De drainagelaag, gemaakt van sterk en duurzaam gerecycled kunststof met een eierdopstructuur, behoudt water en geeft, wanneer deze vol is, effectief het overtollige water gestaag af naar de afvoeren op het dak. Indien er zonnepanelen worden geïntegreerd in het groene dak, worden er extra waterhoudende en ballastende onderlagen geplaatst precies op de plek waar de frames voor de panelen zullen komen.

5. Filterlaag

Daarbovenop wordt een filterlaag geplaatst die ervoor zorgt dat hemelwater gefilterd neerdaalt in de drainage laag waaruit planten kunnen voeden en gezond blijven groeien, zonder dat hier ongewenst materiaal in meekomt.

6. Airframes

Bij de integratie van zonnepanelen worden onze Airframes gemonteerd op de onderlagen, waardoor het mogelijk is om de panelen boven het verkoelende groen te plaatsen. De frames worden voorzien van speciale rails waarop de panelen individueel kunnen worden ingeschoven en stevig kunnen worden bevestigd.

7. Substraatlaag

De substraatlaag, bestaande uit gerecyclede bouwmaterialen zoals gemalen dakpannen, vormt een voedingsarme maar dikke groeibodem waarin de planten stevig kunnen wortelen, waardoor een duurzaam, robuust en vol groen dak ontstaat. Daarnaast fungeert het substraat als ballastlaag voor de zonnepanelen.

8. Sedum beplanting (Sedum Plus of Bij- en Vlindervriendelijke)

Onze biologisch geteelde beplanting is een rijke mix van minimaal 16 verschillende soorten planten in de vorm van plugjes en stekjes die handmatig geplaatst worden (ca. 18 pluggen per m2). Dankzij deze variëteit ontstaat er geen monocultuur op het dak, maar juist een mix van planten die elkaar blijvend ondersteunen in groei, zonder dat een enkele soort gaat domineren.

9. Zonnepanelen

Als laatste worden de zonnepanelen van Meyer Burger aangebracht. Dit zijn een van de beste zonnepanelen die verkrijgbaar zijn op de markt. Ze bieden een productgarantie van 25 jaar en een prestatiegarantie van 92% na 25 jaar. Deze panelen hoeft u dus praktisch niet meer te vervangen en bieden een betrouwbare energie opbrengst. Natuurlijk aanpasbaar naar uw wensen, allemaal van de hoogste kwaliteit. Kijk ook bij onze zonnepanelen voor de mogelijkheden!

Onderhoud

Hoeveel onderhoud heeft een groen dak nodig?

Extensieve groene daken geven de mogelijkheid een rijk scala aan (vet)planten te laten groeien terwijl ze grotendeels zichzelf in stand kunnen houden. Dit betekent dus weinig onderhoud. Ondanks het zelfverzorgende vermogen kan uw sedumdak niet helemaal zonder onderhoud. Sedum heeft relatief weinig behoefte aan voeding en kan goed tegen droogte. In lange zeer droge periodes kan het lonen om het sedum water te geven. 

Met twee keer per jaar een onderhoudsbeurt aan uw groene dak bent u dan ook al klaar. Tijdens deze onderhoudsbeurt verwijdert u aangewaaid onkruid en controleert u de aanwezige afvoeren. Water geven is in principe niet nodig, tenzij het een lange periode achter elkaar droog en heel warm is geweest, bijvoorbeeld langer dan twee weken.

Zelf doen of laten doen?

Niets is lekkerder dan achterover leunen terwijl uw groen dak floreert en uw zonnepanelen effectief zonne-energie opvangen. Onze experts zorgen ervoor dat er geen monocultuur ontstaat en uw sedumdak geniet van een hoge mate van biodiversiteit. Daarnaast is het belangrijk om de zonnepanelen vitaal te houden. Daarom zorgen wij ervoor dat de zonnepanelen optimaal kunnen presteren en uw woning voorzien van duurzame energie.

Een lachende medewerker van Solar Sedum in een wit overhemd met oortjes in achter een zwarte laptop

Wie zijn u voorgegaan

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen

Andere mogelijkheden

De juiste integratie tussen groen dak en zonnepanelen

Groene daken

Onze groene oases bieden een prachtig uitzicht. Voeg het toe aan uw dak met panelen of andere daken die nog leeg zijn.

Bij- & vlindervriendelijk

Gerecycelde materialen

Lange bloeiboog

Lees Meer
De juiste integratie tussen groen dak en zonnepanelen

Zonnepanelen

Heeft u al panelen maar wilt u er meer of zijn ze aan vervanging toe? Ook hiermee helpen we u graag.

Europese producten

Hoge kwaliteit

Lange garanties

Lees Meer
De juiste integratie tussen groen dak en zonnepanelen

Thuisbatterij

In de transitie, met vaste terugleverkosten, kan een batterij de uitkomst zijn om onafhankelijker te worden.

Modulair

Afgestemd op verbruik

Brandveilig

Lees Meer
Ontdek de mogelijkheden op uw dak

Uitgelichte projecten

Uitgelichte projecten

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om sedum onder zonnepanelen te plaatsen?
Moeten de zonnepanelen en frames worden weggehaald bij het plaatsen van een groen dak?
Wat is een Airframe?
Sluiten