Terug naar overzicht
17/6/2024

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over groen dak met zonnepanelen wordt besproken.

Onderhoud groen dak: is het nodig?

Introductie

In deze blog informeren wij u graag over het onderhoud groen dak. Elk dak is net iets anders en er kunnen verschillende redenen voor een groen dak zijn geweest. De vraag luidt dan ook vaak: wat voor onderhoud heeft mijn groen dak nodig om maximaal te profiteren van alle voordelen van een groen dak? Wij leggen de juiste aanpak uit en geven aan waar u rekening mee moet houden om een groen dak in top conditie te houden.

Om alle voordelen van het groene dak tot uiting te laten komen is het belangrijk dat het groen dak in goede conditie is. Met het juiste onderhoud kan uw groen dak blijven groeien en floreren!

We zullen de voordelen van groen dak voor u en uw omgeving in kaart brengen om vervolgens het onderhoud zo compleet mogelijk voor het dak af te stemmen.

Groene daken zijn een prachtige manier om stedelijke omgevingen te vergroenen en te verduurzamen. Ze helpen om het urban heat island effect (hitte-eiland effect) te verminderen, dit fenomeen vindt plaats in steden en houdt in dat de gemiddelde temperatuur hoger is in stedelijke gebieden dan in het omliggende gebied. Daarbij helpt een groen dak de luchtkwaliteit te verbeteren door het vermogen van de planten om giftige stoffen te filteren en helpt het groen dak wateroverlast te verminderen door de hoge waterbergende capaciteit. Bovendien bieden ze een mooie habitat voor bijen en andere insecten, en zijn ze een aangename plek om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Het aanleggen van een groen dak is een weloverwogen keuze om uw wooncomfort te verhogen, uw leefomgeving een steuntje in de rug te geven en uw zonnepanelen beter te laten presteren. Om het maximale uit uw groene dak te halen wilt u ook dat uw groen dak zo goed mogelijk groeit. In deze blog gaan we in op de meeste voorkomende vragen vanuit onze klanten. De vragen die wij regelmatig voorbij horen komen zijn: 

  • Wanneer sedum planten? 
  • Is mest voor sedumdak nodig? 
  • Hoe vaak moet je een sedumdak water geven? 
  • Hoe zit het met onkruid op een sedumdak?

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Soort groen dak? 

Allereerst, is het belangrijk om te weten dat er een groot verschil is in de soorten groene daken. Een sedumdak is een van de meest populaire groene daken. Sedum is namelijk een vetplantje dat weinig water nodig heeft en goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

We maken in een sedumdak onderscheid in twee hoofdtypen sedumdaken, dit zijn intensieve- en extensieve sedumdaken. Extensieve daken zijn vrijwel zelfvoorzienend en hebben hierdoor weinig onderhoud nodig. Intensieve daken hebben meer onderhoud nodig, alhoewel dit ook erg afhankelijk is van hoe het sedumdak is aangelegd. We hebben het hier ook vaker over een daktuin, wat vergelijkbaar is met een reguliere tuin maar dan op het dak, dit type groen dak laat een grote keuze planten toe wat ook kan leiden tot meer onderhoud.

Solar Sedum heeft veel ervaring met zowel extensief als intensieve sedumdaken en kunnen u hierdoor goed helpen de juiste afweging te maken in het groen dak dat het beste past bij uw voorkeur en uw situatie. 

Hoe onderhoud je een sedumdak?

Groendak onderhoud, afvoer vrijmaken, schoonmaken met de hand, sedumdak

Sedumdak onderhoud is over het algemeen vrij eenvoudig, omdat sedum een zeer veerkrachtige plant is die goed bestand is tegen de meeste weersomstandigheden en ziekten en plagen, maar er zijn wel een aantal sedumdak onderhoud taken die wij adviseren voor een vitaal groen dak dat een levenlang mee gaat.

Zo is het belangrijk om het dak te inspecteren. Verwijder jaarlijks bladeren, takjes en ander vuil van uw sedumdak, met name in het najaar is dit van belang vanwege de vallende bladeren en neerslag. Dit kan het makkelijkste gedaan worden met de hand. Het is belangrijk om te voorkomen dat vuil zich ophoopt op uw dak, omdat dit kan leiden tot vochtproblemen, onkruidgroei en muggen. Lees hier hoe u muggen voorkomt op uw sedumdak.

Hoe zit het met onkruid op een sedumdak?

De term onkruid gebruiken we om ongewenste begroeiingen te beschrijven op een bepaalde locatie, zoals een tuin, gazon of groen dak. Onkruid kan groeien in verschillende vormen, van laagblijvende kruidachtige planten tot hoge struiken of bomen. Onkruid kan afkomstig zijn van zaden die in de grond aanwezig zijn, of het kan zich verspreiden via wortelstokken of stolon

Sedum en andere vetplanten, die zijn geselecteerd vanwege hun vermogen om goed te groeien op een dak en weinig onderhoud te vereisen. Deze planten hebben meestal weinig last van ongewenste begroeiing omdat ze de concurrentie goed aankunnen. Daarbij, zorgt de groeibodem die wij gebruiken (extensief substraat) voor een voedingsarme bodem dat zeer geschikt is voor sedum en tegelijkertijd de groei van ongewenste planten beperkt. Hierdoor is het onderhoud van een sedumdak minimaal.

Er zijn verschillende voorkeuren voor onderhoud groen dak. Sommige mensen houden er van om een strak en net onderhouden sedumdak te hebben, anderen kiezen er juist bewust voor om het wat meer te laten verwilderen. Het is belangrijk om een onderscheid te maken in wat schadelijk voor uw dak kan zijn en wat onschuldig is. 

Er zijn echter enkele soorten onkruid die misschien wel op een groen dak groeien, en die over het algemeen als onschadelijk worden beschouwd omdat ze geen significante schade aanrichten aan de groendakbeplanting. Het enige nadeel kan zijn dat de planten ruimte innemen van andere planten als ze niet worden gecontroleerd. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Madelief, Madeliefjes op groendak, sedumdak, kruid, onkruid, plant, natuur
Madeliefje

Madeliefjes - deze planten zijn klein en hebben witte bloemen met gele centra. Ze zijn een veel voorkomend onkruid op gazons en kunnen ook op groene daken groeien. Ze zijn meestal niet schadelijk voor de beplanting op een groen daken.

Paardenbloem, paardenbloemen op groendak, sedumdak, kruid, onkruid, plant, natuur
Paardenbloem

Paardenbloemen - deze planten hebben gele bloemen en pluizige witte zaden die zich snel verspreiden in de wind. Hoewel ze vaak als onkruid worden beschouwd, zijn paardenbloemen eigenlijk eetbaar en kunnen ze worden gebruikt in salades en andere gerechten.

vogelmuur op groendak, sedumdak, kruid, onkruid, plant, natuur
Vogelmuur

Vogelmuur - deze plant heeft kleine witte bloemen en wordt vaak gevonden in tuinen en langs de randen van trottoirs en opritten. Het is een pioniersoort die vaak groeit op kale of verstoorde grond. Vogelmuur kan op een groen dak groeien maar wordt meestal als onschadelijk beschouwd omdat het niet veel ruimte inneemt of andere planten verdringt.

Controleer uw groen dak tweemaal per jaar op onkruidgroei. Het is belangrijk om onkruid handmatig te verwijderen, omdat chemische bestrijdingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor het sedum en andere planten op uw dak. Tijdens deze controle is het ook belangrijk om uw sedumdak te controleren op tekenen van ziekten of plagen, zoals spintmijten, bladluizen en slakken. In de praktijk komt dit nauwelijks tot nooit voor omdat professioneel aangelegde sedumdaken zorgen voor een vitale bodem waardoor ziekte of plagen de kans niet krijgen. 

Er zijn een aantal soorten onkruid waarbij u wel moet opletten omdat deze het groen dak kunnen aantasten. Tijdens sedumdak onderhoud is het belangrijk om deze te verwijderen om te voorkomen dat ze zich verspreiden. Hieronder volgen enkele voorbeelden van schadelijk onkruid op een groen dak:

Brandnetel

Brandnetel - dit onkruid heeft kleine, stekelige haren op de bladeren die pijnlijke huidirritatie kunnen veroorzaken bij mensen en dieren die er tegenaan komen. Brandnetels kunnen ook andere planten op een groen dak verdringen en kunnen de groei belemmeren.

Distel

Distel - deze plant heeft stekelige bladeren en kan grote wortelstokken hebben die zich snel verspreiden. Distels kunnen andere planten op een groen dak verdringen en zijn ook schadelijk voor mens en dier vanwege de stekels.

Kweekgras (Rasbak, 2005)

Kweekgras - dit grasachtige onkruid heeft ondergrondse wortelstokken die zich snel verspreiden en andere planten op een groen dak kunnen verdringen.

Kleefkruid

Kleefkruid - deze plant heeft kleine haakjes op de stengels en bladeren die zich hechten aan andere planten en aan mensen en dieren. Kleefkruid kan andere planten op een groen dak verstikken en kan ook problemen veroorzaken voor dieren die erin verstrikt raken.

Het kan ook gebeuren dat er ongewenste bomen op het groen dak groeien omdat de zaden aanwaaien of door vogels worden meegenomen. In dit geval is het van belang om de boompjes te verwijderen, omdat deze uiteindelijk kunnen zorgen voor beschadigingen.  

Is sedum bemesten nodig? 

In het algemeen is mest voor sedumdak niet nodig. Sedum planten hebben weinig voedingsstoffen nodig om te groeien. Het is echter wel belangrijk om je groen dak goed te verzorgen, om ervoor te zorgen dat de planten gezond blijven en optimaal kunnen groeien. En soms kan het groendak bemesten daarbij helpen.

Let op dat u geen gebruik maakt van chemische bestrijdingsmiddelen, tijdens uw jaarlijks onderhoud adviseren wij om organische meststoffen te gebruiken.

Wanneer moet je een sedumdak bemesten?

Een sedumdak heeft in principe geen extra bemesting nodig. De plantjes hebben genoeg aan de voedingsstoffen die ze uit de substraatlaag halen. Toch kan het geen kwaad om af en toe het sedum mest te geven, bijvoorbeeld als u merkt dat de plantjes niet goed groeien of als u een extra boost wilt geven aan het dak.

Als u uw groendak wilt bemesten, kunt u het beste gebruikmaken van een organische meststof. Een organische meststof is namelijk beter voor het milieu en de plantjes dan een kunstmeststof. Breng de meststof aan in het voorjaar, zodat de plantjes de voedingsstoffen goed kunnen opnemen. Zorg voor gelijkmatige voorziening en gebruik niet te veel meststof, want dit kan schadelijk zijn voor de plantjes. Naderhand kunt u water bijgeven zodat de planten de voeding goed kunnen opnemen en uw sedumdak in optimale conditie blijft.

Er bestaat ook sedum mest: sedum mest valt onder de organische meststoffen en is gemaakt van zeewier, die de bodemstructuur verbetert en belangrijke voedingsstoffen, aminozuren en mineralen aan de bodem toevoegt. Het product is samengesteld uit 82% plantextracten en zeewieren en 18% natuurlijke mineralen. Dit product is ideaal voor sedum bemesting.

Heeft sedum kalk nodig?

Sedum planten hebben inderdaad kalk nodig om goed te kunnen groeien. Kalk is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van de wortels en de opname van voedingsstoffen door de plant. Een tekort aan kalk kan leiden tot zwakke planten, waardoor ze gevoeliger zijn voor ziektes en plagen.

Kalk is voornamelijk nodig voor het reguleren van de pH-waarde, een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor sedum planten. Omdat wij substraat gebruiken dat speciaal is samengesteld voor sedum planten is de pH-waarde uitstekend en zal deze waarde tussen de 6.5-8.0 liggen. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over het toevoegen van kalk.  Dus op de vraag heeft sedum kalk nodig? Is het antwoord ja, alleen is het niet nodig om dit extra toe te voegen aan een goed aangelegd sedumdak.

Water geven aan sedumdak 

Het is belangrijk om te begrijpen dat sedumdaken, in tegenstelling tot traditionele tuinen, geen dagelijks water nodig hebben. Sedum planten zijn namelijk in staat om water op te slaan in hun bladeren om droogte te weerstaan. In feite zijn sedumdaken ontworpen om droogte te weerstaan en hebben ze weinig water nodig.

Overmatig water geven kan zelfs schadelijk zijn voor de planten op het dak. Goede drainage is essentieel voor een gezond en bloeiend groen dak. Een goede opbouw van uw groen dak, het installeren van een drainagesysteem en het gebruik van geschikt substraat zal zorgen voor de juiste drainage. 

Alhoewel extra water geven aan een sedumdak geen vereiste is, kan wat extra water geven in droge periodes de groei van sedumplanten goed doen. Daarbij zal het verkoelende effect van uw groen dak beter werken als u uw groen dak vochtig blijft en daarmee ook de prestaties van uw zonnepanelen verbeteren. Wel is aan te raden om één keer per jaar uw groen dak schoon te laten ''branden", hiermee bedoelen wij uitdroging door de zon waardoor het onkruid vergaat.

De frequentie waarmee je een sedumdak water moet geven, hangt af van verschillende factoren zoals de weersomstandigheden, de grootte van het dak, de dikte van de substraatlaag en de hoeveelheid regen die valt. In het algemeen wordt aanbevolen om het sedumdak in de eerste 3-4 maanden na de aanleg regelmatig water te geven, ongeveer één keer per week. Na deze initiële periode is water geven meestal alleen nodig bij langdurige droogte of als er weinig regen valt. Een goed advies is om het dak vochtig te houden, maar niet te verzadigen met water om schade aan de planten te voorkomen.

Om het verkoelende effect in de zomer door extra water op uw groen dak te optimaliseren leggen wij ook irritgatie systemen aan. Zo´n irrigatie systeem sluiten wij aan op de buitenkraan en kunt u aanzetten als uw groen dak droog is geworden. Het vochtige vegetatie oppervlakte zal zorgen dat het binnenshuis lekker koel blijft. Let er wel op dat u dit niet doet in periodes van water tekort. Bent u benieuwd over de mogelijkheden van een irrigatiesysteem bij uw groene dak, neem dan contact met ons op.

Wanneer sedum planten?

De beste periode om sedum te planten: sedum kan op elk moment van het jaar op een groen dak worden geplant. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het planten van sedum in het voorjaar en de herfst de beste resultaten oplevert.

In het voorjaar en de herfst is de bodemtemperatuur warm genoeg om een snelle en gezonde groei van de planten te ondersteunen. Bovendien is er in deze periode vaak meer regenval en minder direct zonlicht, wat de planten kan helpen om zich te vestigen en te groeien.

Als u in het voorjaar of de zomer sedum plant, moet u er rekening mee houden dat u de planten in de eerste weken na het planten een paar keer extra water geeft om uitdroging te voorkomen. 

Als u in de herfst sedum plant, zullen de planten minder snel groeien, maar ze hebben nog steeds voldoende tijd om zich te vestigen voordat de winter aanbreekt. Dit kan vooral handig zijn als u in een gebied woont met strenge winters, omdat de planten zich kunnen vestigen voordat de temperaturen dalen.

Sedumdak onderhoud zelf doen of laten doen?

Of u het onderhoud van uw sedumdak zelf wilt doen of wilt uitbesteden, hangt af van uw persoonlijke voorkeur en situatie. Als u tijd en moeite wilt besparen en niet het risico wilt lopen om iets verkeerd te doen, kunt u het onderhoud het beste uitbesteden aan een professional. Als u echter zelf de controle wilt houden en kosten wilt besparen, kunt u het onderhoud van uw sedumdak zelf uitvoeren.

Wat u ook kiest, wij adviseren om in ieder geval twee keer per jaar het dak te inspecteren en het onderhoud op de juiste manier uit voeren met de juiste materialen en producten om de gezondheid en het uiterlijk van uw groen dak te behouden.

Solar Sedum biedt verschillende optionele onderhouds paketten aan om zo voor iedere situatie de geschikte service te bieden. Op deze manier bent u gegarandeerd van een prachtig groeiend dak zonder dat u hier tijd en moeite aan hoeft te besteden. U kunt kiezen voor het basis onderhoudpakket dit bevat de besproken punten in deze blog met daarbij het bij pluggen van uw groene dak. Daarnaast, bieden we de mogelijkheden op een uitgebreider pakket waarmee u seizoensgebonden planten krijgt. Informeer bij ons voor alle mogelijkheden.

Is onderhoud van een groen dak een vereiste?

Een sedumdak onderhouden is nodig om het dak er mooi uit te laten zien en goed te laten functioneren. Een sedumdak is een van de meest populaire soorten groene daken, omdat het weinig water nodig heeft en goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Het onderhoud van een sedumdak is over het algemeen vrij eenvoudig, maar er zijn wel een aantal dingen die wij adviseren om te doen, zoals het dak inspecteren op beschadigingen en vuil verwijderen.

Onkruidgroei op een sedumdak is meestal geen groot probleem omdat goed aangelegde groene daken geen goede groeibodem zijn voor onkruid. Wel raden wij aan om twee per jaar de ongewenste planten die wel groeien weg te halen om verspreiding te voorkomen.

Veel gestelde vragen

Is onderhoud op een groen dak nodig?
Hoe vaak moet je een sedumdak water geven?
Moet je een sedumdak bemesten?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten