14/9/2023

Heb ik meer last van muggen met een sedumdak?

Inhoudsopgave

Table of contents will appear here

Feiten en mythes over sedumdak insecten

Als u overweegt om een sedumdak aan te leggen, bent u misschien bezorgd over mogelijke overlast van muggen of andere insecten. Muggen zijn beruchte plaaggeesten die de rust en ontspanning van buitenruimtes kunnen verstoren. U wilt natuurlijk wel volledig ontspannen in uw groene oase kunnen vertoeven.

In deze blog beantwoorden we de meest voorkomende vragen en kunnen we u gerust stellen hoe wij bij de aanleg al voorkomen dat u last zal krijgen van een toename in het aantal muggen. En hoe u met een paar simpele tips voorkomt dat u hier in de toekomst last van zal krijgen.

Wij kunnen al verklappen dat een grijs plat dak een mooiere plek is voor muggen dan een sedumdak. Laten we de feiten onderzoeken en kijken hoe u kunt genieten van een prachtig sedumdak zonder ongewenste muggenbeten.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Sedumdak muggen: Feiten vs. Mythen

Met sedumdaken brengen we de natuur terug in de stad en bewoonde gebieden, wat de biodiversiteit in uw omgeving verhoogd. Daarbij zorgt het vergroenen van een plat dak voor verkoeling in en om uw pand heen. Zouden die vervelende muggen dat net zo fijn vinden als wij zoogdieren?

Laten we ons richten op de relatie tussen sedumdaken en muggen. Er zijn verschillende mythen en misvattingen die de ronde doen over sedumdaken en muggen. Laten we de feiten van de mythen scheiden om een duidelijker beeld te krijgen.

Mythe 1: Sedumdaken trekken meer muggen aan.

Dit is een veel voorkomende misvatting. Het is waar dat vegetatiedaken over het algemeen meer insecten aantrekken dan conventionele daken, vanwege de aanwezigheid van planten en de bevordering van biodiversiteit. Echter, dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat sedumdaken meer muggen aantrekken.

Muggen worden aangetrokken door stilstaand water, waar ze hun eieren leggen en zich voortplanten. Onze sedumdaken zijn ontworpen om overtollig water goed af te voeren. Wij gebruiken waterdoorlatende randprofielen en richten het sedumdak zo in dat waterafvoeren goed bereikbaar zijn, en het groen oppervlakte is juist heel goed in het opnemen van water, hierdoor zal stilstaand water op uw dak aanzienlijk minder zijn dan voor de aanleg van het sedumdak. Bovendien hebben sedum planten een dicht bladerdak, wat de muggen belemmert om toegang te krijgen tot eventueel aanwezig water. Dus, in feite trekken sedumdaken niet meer muggen aan dan andere soorten daken en kan het zelfs minder zijn.

Een interessante studie uit Hong Kong, uitgevoerd door Wong en Jim in 2017, onderzocht specifiek de relatie tussen groene daken en muggenpopulaties. Een belangrijke bevinding van dit onderzoek was dat groene daken aanzienlijk minder muggen herbergden in vergelijking met groene plekken op de grond. Dit wijst op een interessant voordeel van groene daken voor stadsbewoners: minder overlast door muggen.

Mythe 2: Sedumdaken zijn broedplaatsen voor muggen.

Dit is een andere veelvoorkomende misvatting. Het is waar dat muggen hun eieren leggen in stilstaand water, zoals plassen, vijvers of regentonnen. Echter, sedumdaken zijn niet bedoeld om water vast te houden, maar juist om water goed af te voeren. Het substraat en de vegetatie van een sedumdak zijn vaak goed doorlatend, waardoor het water snel kan weglopen en er geen stilstaand water ontstaat waar muggen hun eieren kunnen leggen. Daarom zijn sedumdaken geen ideale broedplaatsen voor muggen.

Mythe 3: Sedumdaken vergroten de muggenpopulatie in de omgeving.

Dit is een misvatting die voortkomt uit de gedachte dat sedumdaken, omdat ze meer insecten aantrekken, kunnen leiden tot een toename van de muggenpopulatie in de omgeving. Echter, studies hebben aangetoond dat de aanwezigheid van sedumdaken geen significant effect heeft op de populatie van muggen in de omgeving. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op de muggenpopulatie, zoals klimaat, vegetatie, aanwezigheid van stilstaand water. Het hebben van een sedumdak op een gebouw heeft geen directe correlatie met een toename van de muggenpopulatie in de omgeving.

Feit 1: Preventieve maatregelen kunnen muggenoverlast voorkomen.

Hoewel sedumdaken op zichzelf geen significante bijdrage leveren aan een toename van de muggenpopulatie, is het nog steeds belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om muggenoverlast te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

Verwijder stilstaand water

Controleer regelmatig het dakoppervlak om ervoor te zorgen dat er geen stilstaand water aanwezig is. Verwijder bladeren, takken of ander organisch materiaal dat water kan vasthouden en potentiële broedplaatsen kan vormen voor muggen. Dit is standaard advies wat wij adviseren om uw dak goed te onderhouden. Dit hebben wij in onze blog over onderhoud uitvoerig behandelt. Zorg er ook voor dat regenwater goed wordt afgevoerd en dat er geen plassen bij de dakranden blijven staan.

Planten die muggen weren uit uw omgeving

Een andere tip om een sedumdak onaantrekkelijk te makken voor ongewenste bezoekers is het toepassen van muggenwerende planten: planten zoals lavendel, citroengras, citronella en munt staan bekend om hun muggenwerende eigenschappen. Omdat wij onze sedumdaken omtoveren tot ware daktuinen hebben wij ook veel vrijheid bij het plaatsen van plantensoorten, hierdoor kunnen wij op verzoek een van deze kruiden gemakkelijk toevoegen aan onze reguliere planten mix. Zo houdt u de muggen nog beter op afstand terwijl u geniet van de heerlijk ruikende kruiden onder het genot van een ontspannend kopje eigen gekweekte munt drinkt.

Sedumdaken en muggenetende insecten en dieren

Hoogbloeiende planten dragen met hun verhoogde biodiversiteit op een sedumdak bij aan een uitnodigende plek voor insecten en dieren die bekend staan als echte muggen roofdieren. Hier zijn een aantal groene daken en muggen liefhebbers: 

  •  Libellen: Volwassen libellen zijn bekende roofdieren van muggen. Ze jagen op muggen in de lucht en vangen ze met hun krachtige kaken. Libellen zijn zeer behendige vliegers en kunnen grote aantallen muggen verorberen tijdens hun jachtvluchten.
  • Vleermuizen: Vleermuizen zijn nachtelijke jagers en voeden zich vaak met insecten, waaronder muggen. Ze gebruiken echolocatie om muggen te lokaliseren en vangen ze in de lucht tijdens hun nachtelijke vluchten. Vleermuizen kunnen grote aantallen muggen verorberen en worden beschouwd als effectieve natuurlijke vijanden van muggen.
  • Vogels: Verschillende vogelsoorten, zoals zwaluwen, spreeuwen, merels en mezen, beschouwen muggen als een belangrijk onderdeel van hun dieet. Ze jagen op muggen in de lucht of zoeken naar muggenlarven in waterrijke gebieden. Vogels zijn belangrijke natuurlijke vijanden van muggen en dragen bij aan het reguleren van de muggenpopulatie.

Wat blijkt hoe natuurlijker uw (dak) tuin hoe minder last van muggen.

Onderhoud het sedumdak: 

Wij raden aan om onderhoud te plegen om een vitaal vegetatiedak voor het leven te behouden. Dit kunt u of eenvoudig zelf doen of door ons professioneel uit laten voeren. Benieuwd wat dit inhoudt? Bekijk dan eens onze blog over sedumdak onderhoud. Onderhoud van het sedumdak kan helpen om potentiële broedplaatsen voor muggen te minimaliseren. Verwijder dode planten, bladeren en ander organisch materiaal dat zich ophoopt op het dakoppervlak.

Feit 2: Sedumdaken bieden ecologische voordelen.

Ondanks de misvattingen over muggenoverlast, bieden sedumdaken tal van ecologische voordelen. Sedumdaken bevorderen de biodiversiteit door planten en insecten aan te trekken, waaronder bijen, vlinders en andere nuttige bestuivers. Ze dragen bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit door het opvangen van fijnstof en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Sedumdaken verbeteren ook de thermische isolatie van gebouwen, waardoor de energie-efficiëntie wordt verhoogd en de levensduur van het dak wordt verlengd.

Daarnaast bieden sedumdaken esthetische voordelen, met hun groene, weelderige uitstraling die kan bijdragen aan een mooiere omgeving en een verhoogde waarde van het onroerend goed. Ze kunnen ook geluidsabsorberend werken, waardoor het omgevingsgeluid wordt verminderd en het comfort in het gebouw wordt verbeterd.

Conclusie:

In antwoord op de vraag of u meer last heeft van muggen met een sedumdak, kunnen we concluderen dat sedumdaken op zichzelf geen significante bijdrage leveren aan muggenoverlast.

Hoewel sedumdaken insecten, waaronder muggen, kunnen aantrekken, zijn ze geen ideale broedplaatsen voor muggen vanwege hun ontwerp en de afwezigheid van stilstaand water. Platte daken waar stilstaand water op blijft liggen zullen daarentegen resulteren in meer overlast van muggen. Het nemen van preventieve maatregelen, zoals het voorkomen van stilstaand water en het plaatsen van kruidensoorten die muggen afweren, zorgt er nog meer voor dat die vervelende muggen op afstand blijven.

Hopelijk heeft deze blog u geholpen om een beter begrip te krijgen van sedumdaken en muggenoverlast. Als u nog steeds vragen heeft of meer informatie wilt, neem dan contact op met onze adviseurs. Met een goed aangelegd sedumdak en de juiste maatregelen kun je genieten van de vele voordelen van een groen en duurzaam sedumdak zonder je zorgen te maken over muggenoverlast!

Veel gestelde vragen

Trekt een sedumdak meer muggen aan?
Kan ik toch last hebben van muggen op mijn sedumdak?
Wat kan ik doen om muggenoverlast op mijn sedumdak te voorkomen?

Lees meer in onze blogs