Terug naar overzicht
3/7/2024

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over sedumdaken wordt besproken.

De 8 Voordelen groen dak

Groene daken krijgen vanwege hun velen voordelen steeds meer aandacht van de overheid. Zo is er in veel gemeenten subsidie vrijgemaakt voor de aanleg van een groen dak. Maar wat is nu precies een groen dak? Er zijn verschillende soorten groene daken, daar geven we graag wat meer toelichting over.

Wat is een groen dak?

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen intensieve en extensieve groendaken. Een intensief dak is het makkelijkst te omschrijven als een daktuin en heeft dan ook een zwaardere belasting op het dak. Ook vereist het meer onderhoud (vergelijkbaar met een gewone tuin). Een extensief groendak is lichter van gewicht en geschikt op de meeste daken. Ook hebben deze groene daken bijna geen onderhoud nodig waardoor het een aantrekkelijke variant is voor particulieren.


Een extensief dak is vrijwel geheel onderhoudsvrij en op veel daken mogelijk. Omdat een extensief dak voor de meeste woningbezitters de juiste keuze is, gaan we in deze blog specifiek in op de voordelen van een extensief groen dak.


Een groen dak kan verschillende typen vegetatie bevatten: sedum, kruiden, grassen en zelfs verschillende soorten bloemen. Een basis variatie aan sedumplanten kan het best voor zichzelf zorgen en heeft het minste onderhoud nodig. Daarom zijn ze ook vaak de beste keuze als je kiest voor functionaliteit.


Als u het meeste uit uw dak wilt halen kunt u het beste kiezen voor hoogwaardige sedumpluggen. Deze bieden namelijk op de lange termijn de hoogste kwaliteit. Sedumpluggen hebben twee jaar nodig om volledig dicht te groeien, maar bieden na deze groeiperiode de bestendigste dakbegroeiing tot wel tientallen jaren lang. Ook kan er door de losse inplant gevarieerd worden in de soorten die gebruikt worden op uw dak om zo een daktuin te creëren die geschikt is voor uw unieke omstandigheden.


Heeft u al zonnepanelen op uw dak en wilt u ook een groen dak? Het is ook mogelijk om groene daken aan te leggen als u al in het bezit bent van zonnepanelen. Sterker nog, de voordelen van groene daken versterken de werking van zonnepanelen.

8 voordelen van een groen dak

Om het voor u het makkelijk te maken hebben wij alle voordelen van sedum daken op een rijtje gezet.

 1. Een isolerende werking
 2. Waardeverhoging van het pand & verbeterde levensduur van uw dak
 3. Verbetering van het leefklimaat in stedelijke gebieden
 4. Een veiligere woonsituatie
 5. Een dak met weinig onderhoud
 6. Stressvermindering, wat kan bijdragen aan uw gezondheid
 7. Vaak kunt u subsidie krijgen
 8. Hoger rendement van zonnepanelen
 9. Nadelen van een groen dak


De voordelen van groen dak

Hieronder leest u welke voordelen groene dakbedekking kan bieden aan uw woning en omgeving.

1 Groene daken hebben een isolerende werking

Een groendak koelt en kan de binnentemperatuur flink verlagen. In de zomer kan de temperatuur op een bitumineus zwart dak oplopen tot 85 °C, terwijl de temperatuur van een groen dak maximaal zal oplopen tot 35 °C. 50 °C minder warm op het dak zult u direct merken in uw pand.


Onderzoek van Milieu Centraal heeft aangetoond dat dakisolatie tot 9% rendement kan opleveren, doordat u bespaart op uw energierekening. De sedumplantjes van een groen dak kunnen bijdragen aan deze energiebesparing. Zo kan het zijn dat de airco na het aanleggen van een groen dak niet meer zo hard hoeft te werken.


Daarnaast biedt een groendak door haar massa een geluiddempende werking op de onderliggende gebouwen. Geluid van bijvoorbeeld regen en omgevingsgeluid dringt veel minder door in het pand.

2 Een groen dak verhoogt de waarde en levensduur van uw dak

Een groen dak gaat langer mee. De levensduur van een normaal bitumineus zwart dak is 15 tot 30 jaar, een groendak kan dit regulier verdubbelen. Ook bij een EPDM-dakbedekking complementeert het de levensduur significant. Deze normale dakbedekking kan na verloop van tijd worden aangetast door UV-straling, wat leidt tot veroudering en schade. Een groen sedumdak biedt een beschermende laag die deze materialen afschermt van directe UV-straling, waardoor de levensduur van de dakbedekking wordt verlengd.


Bovendien heeft de sedumvegetatie op het dak een waarde verhogende werking op het pand en de omringende gebouwen. De waarde van een pand in een groene omgeving kan wel 4 tot 8% hoger zijn dan van een vergelijkbaar pand in een grijze omgeving.

3 Een beter leefklimaat in stedelijke gebieden

Een groot voordeel van groene daken is dat ze bijdragen aan het leefklimaat in stedelijke gebieden. Hierdoor hebben wij, dieren en planten een betere leefomgeving.

Allereerst kunnen de planten van een groen dak cadmium, koper, CO₂, lood en zink op zich nemen. Dit zorgt ervoor dat fijnstof uit de lucht wordt gefilterd en CO₂ in zuurstof wordt omgezet. Zo dragen sedum daken bij aan een zuivere lucht.


De sedumplantjes op het dak werken ook mee aan het behoud en/of herstel van bedreigde diersoorten en planten, waaronder vogels, bijen en andere insecten. Dit vergroot de biodiversiteit, vooral in steden waar weinig natuur te vinden is.


Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat groene daken buurplanten in periodes van droogte in leven houden. Zo bevordert het ook nog eens de natuur in de omgeving.

Daarnaast zorgen groendaken voor een lagere omgevingstemperatuur. In stedelijke gebieden ligt de gemiddelde temperatuur hoger. Dit heet het Urban Heat Island Effect. Groendaken gaan dit met hun verkoelende werking tegen en maken de leefomgeving aangenamer voor mens en dier.

4 Sedumplanten beschermen u en uw familie

Zoals eerder benoemd, filteren sedumplanten fijnstof uit de lucht. Dit heeft effect op de luchtzuiverheid en daarmee op uw gezondheid.


Daarnaast kan een groendak ca. 50% van het regenwater opnemen. Een sedumplant absorbeert regenwater en geeft dit langzaam weer af aan de atmosfeer. Dit zorgt ervoor dat het rioleringsstelsel wordt ontlast, waardoor het overstromingsgevaar afneemt.


Doordat de planten op een groen dak goed vocht kunnen vasthouden zorgen ze ook voor een verbeterde brandveiligheid van de dakconstructie.

5 Groen dak heeft weinig onderhoud nodig

Extensieve groene daken geven de mogelijkheid een rijk scala aan (vet)planten te laten groeien, terwijl ze grotendeels zichzelf in stand kunnen houden. Dit betekent dus weinig onderhoud.


Ondanks het zelfverzorgende vermogen kan uw daktuin niet helemaal zonder onderhoud. Sedum heeft relatief weinig behoefte aan voeding en kan goed tegen droogte.


Met twee keer per jaar een onderhoudsbeurt aan uw groene dak bent u dan ook al klaar. Tijdens deze onderhoudsbeurt verwijdert u aangewaaid onkruid en controleert u de aanwezige afvoeren. Water geven is in principe niet nodig, tenzij het een lange periode achter elkaar droog en heel warm is geweest, bijvoorbeeld langer dan twee weken.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

6 Fysiek en mentaal sterk door groen

Groen heeft invloed op de fysieke en mentale gezondheid van de mens. Zo weten we al dat groene daken zorgen voor minder geluidsoverlast, ze fijnstof uit de lucht filteren en de hoge zomertemperaturen in huis kunnen verlagen.


Wat nog veel indrukwekkender is, is dat groen zelfs kan helpen bij het herstel van ziekte. Onderzoek heeft aangetoond dat ziekenhuispatiënten met een groen uitzicht minder lang in het ziekenhuis hoefden te blijven, minder negatieve notities kregen van verpleegkundigen en minder pijnstilling nodig hadden.


Verder onderzoek heeft aangetoond dat groen ook stress kan verminderen. Ook is uit verschillende onderzoeken gebleken dat groen een positieve werking kan hebben op depressiviteit, angst, concentratie en welbevinden.


Zeker in een stad, waar veelal steen, metaal en plastic zijn te vinden, kan uitzicht op groen veel betekenis hebben. Meer groen in de stad heeft niet alleen een positief effect op onze fysieke gezondheid, maar ook een positief effect op onze mentale gesteldheid.

7 Subsidie voor groen dak

Omdat groene daken niet alleen voordelen aan de bewoner zelf, maar aan iedereen in de stad bieden, wordt er in veel steden subsidie gegeven op groene daken, soms wel tot 50%!


De hoeveelheid subsidie die u krijgt voor een sedumdak aanleggen, verschilt per gemeente. Hierom is het wijs om de energiesubsidiewijzer te checken. Vul eerst uw gemeente in en of u de huiseigenaar bent. Vervolgens kunt u links bij maatregelen het hokje ‘groene daken’ aanvinken.


Zo moet in Amsterdam een groen dak minimaal een oppervlak van 30 m² hebben. Als uw dak kleiner is, kunt u meerdere daken in 1 aanvraag samenvoegen. Zo kunt u bijvoorbeeld samen met de buren boven de 30 m² groen dakbedekking uitkomen.


Wanneer u naar de subsidiemogelijkheden kijkt voor groene daken, kunt u altijd kijken of er nog andere subsidiemogelijkheden zijn om uw dak te verduurzamen. Bijvoorbeeld met zonnepanelen.

8 Hoger rendement van zonnepanelen

Een zonnepaneel werkt minder goed in de volle zon. Dit klinkt tegenstrijdig, maar u kunt de werking ervan vergelijken met een telefoon: die doet het ook minder goed met een grote hoeveelheid zon. Zonnepanelen blijven dus liever koel en gelukkig kan een groendak daarbij helpen.


Op een groendak blijft de temperatuur laag waardoor het rendement van zonnepanelen wordt vergroot. Zonnepanelen hebben namelijk het hoogste rendement bij een omgevingstemperatuur onder de 25 °C.


Door de verkoeling van het groendak gaat een zonnepaneel meer energie opwekken. Zo leveren onze Solar Sedum energiedaken tussen de 4-15% meer rendement.


Een bijkomend voordeel is dat andere plantensoorten zich zullen vestigen op de schaduwrijke plekken achter de panelen, waardoor er een grotere biodiversiteit ontstaat.


Omdat de panelen koeler blijven, gaan ze ook minder snel kapot en hebben ze een langere levensduur. En omdat een groendak van zichzelf al erg lang meegaat, heeft u er bij deze combinatie voor een lange tijd geen omkijken naar en blijft het dak u geld opleveren.


Waar veel aanbieders groene daken en zonnepanelen niet of niet optimaal combineren, is dat bij ons wel mogelijk. Solar Sedum heeft het Airframe ontwikkeld; een innovatief systeem waarmee het mogelijk is een groen dak en zonnepanelen volledig te integreren.

Nadelen van een groen dak

De nadelen van een groendak zijn:

 1. Niet alle planten zijn geschikt voor een groen dak
 2. De dakconstructie moet het gewicht van het groen dak kunnen dragen
 3. Een groen dak is duurder dan een gewoon dak
 4. Bij verkeerde aanleg is er kans op lekkage
 5. Sedum heeft ongeveer 2 keer per jaar onderhoud nodig

Gelukkig wegen de voordelen op tegen de nadelen en met een juiste installatie hoeft u zich geen zorgen te maken met deze nadelen. Nog niet overtuigd? Lees hier alles over de nadelen van een sedumdak.

Een groen dak, ja of nee?

En groen dak verhoogt de waarde en functionaliteit van uw pand en uw gezondheid, verbetert de leefbaarheid in de stad en u krijgt in veel gemeenten subsidie voor de aanleg.


Bovendien is het perfect te combineren met zonnepanelen, omdat het elkaars voordelen versterkt. Meer rendement en meer biodiversiteit.


Het heeft niet alleen voordeel voor u, maar ook voor iedereen in uw omgeving. Mens, dier en plant. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw dak? Neem dan gerust contact met ons op.


Mocht u nog niet overtuigd zijn, neem een kijkje in een van onze projecten en zie hoe u en uw dak kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. Wilt u direct stappen zetten? Solar Sedum neemt alles voor u uit handen.


Wij van Solar Sedum, als social enterprise, geloven dat er op daken een geweldige potentie ligt om de natuur terug te brengen in de stad en tegelijkertijd eigen duurzame energie op te wekken.


Zowel zonnepanelen als een groendak zien wij als een investering voor de toekomst. Dan wil je er zeker van zijn dat de producten lang mee gaan. Daarom werken wij alleen met producten van de hoogste kwaliteit, de langste garanties en het beste personeel. Dankzij onze jarenlange ervaring en het gebruik van de beste producten en partners haalt u het meeste uit uw dak!

Veel gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een groen dak?
Wat zijn de nadelen van een groendak?
Kan je op een groen dak lopen?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten