Terug naar overzicht
23/4/2024

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over groen dak met zonnepanelen wordt besproken.

Nadelen sedumdak

Nadelen van een sedumdak

Allemaal leuk en aardig al die voordelen, maar de zon kan niet altijd schijnen. Zo heeft een sedumdak ook nadelen. Om ervoor te zorgen dat u een weloverwogen keuze kunt maken willen we u ook inlichten over de nadelen van een groen dak.

Sterker nog, in enkele gevallen denken wij dat een dak niet geschikt is voor een groen dak. Als dit het geval is zullen we dit altijd met u bespreken. Wel zo eerlijk! Uiteraard kijken we dan naar wat er wel mogelijk is.

De nadelen van een groendak zijn:

  1. Een groen dak is duurder dan een gewoon dak
  2. De dakconstructie moet het gewicht van het sedumdak kunnen dragen
  3. Bij verkeerde aanleg is er kans op lekkage
  4. Een slechte wortelwerende laag zorgt voor lekkage
  5. Niet alle planten zijn geschikt voor een groen dak
  6. Geen onderhoud en niet de juiste planten kan in schade aan zonnepanelen resulteren
  7. Sedum heeft ongeveer 2 keer per jaar onderhoud nodig

Prijs van een sedumdak

Het nadeel wat de meeste mensen zal afschrikken is de prijs. Een groen dak is duurder dan een gewoon dak. Dit heeft te maken met het type groen dak, de aanlegkosten, logistiek, kwaliteit en grootte. En eigenlijk is dit het enige nadeel. Zolang u kiest voor de juiste materialen en een geschikte installateur kiest vervallen alle andere nadelen.

Een groot deel van de prijs kan oplopen door de aanlegkosten en de logistieke kosten. Zo is er bijvoorbeeld voor een kwalitatief goed groen dak vaak een kraan of ladderlift nodig om de materialen op het dak te krijgen. Wanneer aanbieders aangeven dat dit niet nodig is maken ze vaak gebruik van een lichtgewicht systeem wat niet alle voordelen van een groen dak biedt.

Voor ons is het natuurlijk een no-brainer, maar voor de meesten zullen de kosten en baten van een groen dak lastig in te schatten zijn. Daarom hebben wij de kosten per m2 van een sedumdak uitgebreid beschreven.

Gewicht van een sedumdak

Een groen dak is een stuk zwaarder dan een regulier epdm dak. Dit betekent ook dat de dakconstructie het zwaardere gewicht van een groen dak moet kunnen dragen. Daarom is het noodzakelijk om eerst te weten hoeveel draagkracht uw dak heeft.

Of uw dak voldoende draagkracht heeft is afhankelijk van de opbouw van uw dak en het soort groen dak dat u wilt plaatsen. Een groen dak van hogere kwaliteit weegt meer per m2 en heeft dus ook meer draagkracht nodig. Daarom is het belangrijk om de opbouw van een groen dak zo samen te stellen dat het bij uw dak past. Hier kunt u meer lezen over de opbouw van een groen dak.

Soms zijn er bouwtekeningen aanwezig die meer informatie geven over de draagkracht van uw dak. En soms ook niet. In beide gevallen is het nog steeds noodzakelijk om te controleren of er zwakke plekken zijn of afwijkingen. Daarom komen wij altijd eerst langs om het dak te controleren voordat wij een sedumdak plaatsen. U wilt natuurlijk niet dat uw dak instort.

Schade tijdens de installatie

Indien er tijdens de aanleg van een groen dak iets fout gaat is er kans op lekkage. Dit is niet echt een nadeel van een sedumdak, maar wel een reëel risico. Zeker wanneer de installatie niet vakkundig wordt uitgevoerd. Bovendien is het achteraf lastig te achterhalen wat en wie de lekkage heeft veroorzaakt en schade te verhalen. Gelukkig vertrouwen wij volledig op onze mensen. Daarom geven we ook 10 jaar garantie op een dakbedekking die we zelf aanleggen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje... toch? Iedereen maakt weleens fouten. Ook wij. In het uiterst zeldzame geval dat dit voorkomt zullen wij met man en macht ervoor zorgen dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt. Wij komen in geval van schade altijd langs om te kijken wat er aan de hand is. Is het onze schuld, dan zorgen wij ervoor dat we de fout herstellen. Ligt de schuld ergens anders, staan we nog steeds voor je klaar. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u geen dak meer boven uw hoofd heeft (letterlijk en figuurlijk).

Wortelwerende laag

Het dak ligt erop. Dat is genieten! Zolang de juiste materialen gebruikt worden hoeft u zich nergens zorgen om te maken. Helaas komt het in de praktijk voor dat er bijvoorbeeld bespaard wordt op een wortelwerende laag.

Planten hebben wortels en wortels groeien. U heeft vast wel eens de wortels van een boom door de stoep zien komen. Oftewel, deze wortels zijn enorm sterk en kunnen dus ook door uw dak heen groeien. Ook wanneer u geen boom, maar alleen kleine plantjes op uw dak plaatst.

Daarom is het belangrijk om een goede wortelwerende laag te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat u geen lekkage krijgt door de groeiende wortels. En wanneer uw daktuin in de bloei staat groeien de wortels mee. Kwalitatief goede materialen is dus uiterst belangrijk voor de duurzaamheid van uw dak.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Geschikte planten

Leuk een daktuin, maar waar zijn mijn hortensia's? Niet elke soort plant is geschikt voor een groen dak. Zo hebben hortensia's veel meer grond nodig om te floreren, en zijn deze minder weerbestendig dan bijvoorbeeld sedumplantjes.

Daarnaast is het belangrijk om een juiste mix aan dakbeplanting te kiezen zodat er geen monocultuur op het dak ontstaat. Onze keus voor planten is gebaseerd op de weerbaarheid, de voordelen die de planten met zich meebrengen en hoe goed deze planten elkaar ondersteunen.

Schade aan zonnepanelen

Wanneer u een groen dak combineert met zonnepanelen haalt u het meeste uit uw dak. Zo krijgt u meer rendement uit uw zonnepanelen en wekt u meer duurzame energie op.

Wanneer er niet de juiste mix van dakbeplanting wordt gebruikt is er de mogelijkheid dat de beplanting over en tussen de zonnepanelen doorgroeit. Dit kan schade aan de zonnepanelen opleveren. Maar zolang u de juiste beplanting kiest en tijdig onderhoud pleegt, biedt een groen dak juist verkoeling aan de zonnepanelen. Dit verlengt juist de levensduur en efficiëntie van de zonnepanelen. Lees hier alle voordelen van de integratie van groen en zon.

Onderhoud

Zo komen we ook direct bij ons laatste nadeel, wat in onze ogen eigenlijk een voordeel is. Hoewel een groen dak onderhoud nodig heeft, is het met de juiste beplanting slechts 2x per jaar nodig. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt het ook volledig uit handen geven door het ons te laten doen. Wel zo makkelijk.

Wel of geen groen dak?

Voor ons wegen de voordelen ver uit boven de nadelen. Met name omdat het enige echte nadeel de prijs van een groen dak is. Wanneer er wordt gekozen voor een kwalitatief goed groen dak en de betrouwbare installateurs hoeft u zich geen zorgen te maken om de andere nadelen. Dat doet de installateur voor u.

Bovendien, als u uw groen dak met zonnepanelen combineert maakt u zelfs een slimme investering. U kunt uw investering 2 tot 3 keer terugverdienen in 25 jaar. Dat is pas rendement. Als u meer wilt weten over de mogelijkheden voor uw dak, vul het offerte formulier in en een van onze experts zal contact met u opnemen om uw situatie door te nemen.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de nadelen van een groen dak?
Welke planten zijn geschikt voor een groen dak?
Schade tijdens installatie van een groen dak?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten