Terug naar overzicht
23/4/2024

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over groen dak met zonnepanelen wordt besproken.

De voordelen van zonnepanelen met een groen dak in 2024

Meer rendement met een dak vol zonnepanelen en sedum

Meer zon betekent meer rendement op zonnepanelen… toch? Hoewel dit logisch klinkt, is dit helaas niet hoe het werkt. Denk maar aan je telefoon of laptop, die werken ook minder goed in de volle zon. Het is dus belangrijk om de omgeving van uw zonnepanelen te koelen. Gelukkig hebben groene daken een verkoelende werking, waardoor ze de perfecte partner voor zonnepanelen zijn. 


Waar veel aanbieders groene daken en zonnepanelen niet of niet optimaal combineren, is dat bij ons wel mogelijk. Wij hebben het Airframe ontwikkeld; een innovatief systeem waarmee het mogelijk is een groen dak volledig te integreren met zonnepanelen.


Een juiste integratie van een groen dak met zonnepanelen heeft niet alleen een positief effect op het rendement van uw dak, maar ook op vele andere vlakken. Om dit verder toe te lichten hebben wij de voordelen van een groen dak met zonnepanelen op een rijtje gezet. 


  1. De verkoelende werking van een groen dak op zonnepanelen
  2. Solar Sedum zonnepanelen zorgen voor betere luchtcirculatie en dus een hoger rendement 
  3. De verwachte levensduur van uw zonnepanelen is hoger met sedum
  4. Groen als duurzaam ballast voor uw zonnepanelen
  5. Zonnepanelen met groen dak dragen bij aan het ecosysteem en vergroot de biodiversiteit
  6. De schaduw onder zonnepanelen zorgt voor een rijker scala aan planten en diersoorten
  7. Groendak met zonnepanelen dragen bij aan de verkoeling van uw stad
  8. Meer groen, meer mindfulness


In deze blog gaan we in op de voordelen van de combinatie van zonnepanelen met een groen dak. Wilt u alleen meer weten over de voordelen van groene daken? Lees het in onze blog 8 voordelen van een groen dak in 2020

Zonnepanelen met groen dak zorgt voor meer rendement

Een groen dak draagt bij aan een hogere energieopbrengst van zonnepanelen. Hierdoor verdient u uw investering sneller terug dan wanneer u alleen zonnepanelen installeert op uw dak. 


Zonnepanelen werken het beste met een omgevingstemperatuur van maximaal 25°C. Bij elke graad temperatuurstijging neemt de efficiëntie met 0,25 procent af


In de zomer houdt een bitumineus zwart dak warmte goed vast en kan de temperatuur oplopen tot wel 85°C. U kunt zich vast voorstellen welk effect dit heeft op uw zonnepanelen. De temperatuur van een groen dak daarentegen zal maximaal oplopen tot 35°C. Door een groendak blijft de temperatuur op het dak het gehele jaar door vrijwel constant, wat extra rendement zal opleveren. 

1. De verkoelende werking van een groen dak op zonnepanelen 

Uit onderzoek van Hui en Chan (2011) is gebleken dat een groendak een verkoelend effect heeft op zonnepanelen waardoor de energieopwekking vergroot wordt. Amerikaans onderzoek laat zien dat de efficiëntie van een zonnepaneel met 0,25% omlaag gaat met elke graad Celsius boven de 25 graden. Dit betekent dat zonnepanelen boven een groen dak veel efficiënter zijn en uiteindelijk een hoger rendement opleveren!


De sedum vegetatie van een Solar Sedum energiedak verkoelt het dak door de verdamping van water in de plantjes en het substraat. Sedum kan water goed vasthouden, wat tijdens warm weer wordt afgegeven aan de omgeving. Dit zorgt voor een verkoelend effect op de directe omgeving. Bovendien verlaagt een groen dak de binnentemperatuur flink. 

2. Solar Sedum zonnepanelen hebben betere luchtcirculatie en rendement 

Meestal worden zonnepanelen direct op of vlak boven het groen dak geplaatst. Een Solar Sedum Energiedak maakt gebruik van het Airframe, waarbij de afstand tussen de zonnepanelen en het groen dak groter is. Dit verbetert de luchtcirculatie onder de zonnepanelen, waardoor de lucht eronder niet langzaam opwarmt. Zo haalt u het meeste uit uw dak. 

Uw zonnepanelen gaan langer mee met een groen dak

3. De verwachte levensduur van uw zonnepanelen is hoger met sedum

Alhoewel zonnepanelen windbestendig zijn door de aanleg, zijn zonnepanelen niet beschermd tegen de warmte. Uit het onderzoek van Jaffal et al. (2012) bleek dat een groen dak de temperatuur op daken gemiddeld met wel 30 graden kan verlagen


Dit is niet alleen gunstig voor voor de energieopwekking, maar ook voor de levensduur van uw dak. Een groendak is een goede warmteregelaar en beschermt hiermee dus ook de zonnepanelen. De dagelijkse opwarming en afkoeling van zonnepanelen zorgt ervoor dat ze verouderen. De verkoeling van het groen dak gaat dit tegen. U kunt hierdoor langer genieten van uw zonnepanelen en dus langer stroom opwekken.

4. Groen als duurzaam ballast voor uw zonnepanelen

Naast de bescherming tegen warmte, dient een groendak ook als duurzaam ballast voor uw zonnepanelen om ze stevig te verankeren op uw dak. Door het gewicht van het groendak, zullen de zonnepanelen veilig en stabiel staan op het dak. Niet alleen oogt uw dak groener, u maakt ook gebruik van een duurzame oplossing voor het stabiliseren van zonnepanelen

Help de leefbaarheid van uw stad vergroten

5. Zonnepanelen met groen dak dragen bij aan het ecosysteem en vergroot de biodiversiteit

Een groendak met zonnepanelen helpt de stedelijke biodiversiteit te vergroten. Uit onderzoek van Hui en Chan (2011) is gebleken dat er meer soorten organismen zijn bij daken met zonnepanelen in combinatie met een groendak. 


Meer steen en minder groen in de stad heeft ervoor gezorgd dat de hoeveelheid aan plantensoorten en organismen daar is verlaagd. Zo komt bijvoorbeeld de bij veel minder voor in steden. Het voortbestaan van de bij is echter essentieel voor een goed werkend ecosysteem


Gelukkig hebben Colla, Willis & Packer (2009) onderzocht of groene daken een onderkomen kunnen bieden voor bijen en de algehele biodiversiteit. Daaruit is gebleken dat groene daken het ecosysteem meer ruimte geven in de stad. Bovendien geeft de combinatie met zonnepanelen extra mogelijkheden voor de vergroting van biodiversiteit. Dit belichten we hieronder verder. 

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

6. De schaduw onder zonnepanelen zorgt voor een rijker scala aan planten en diersoorten

Zonnepanelen vergroten de biodiversiteit van daken. Dit blijkt uit onderzoek van Nash et al. (2016). Door de schaduwvorming van zonnepanelen ontstaat er variatie in bodemtemperaturen op het dak. Deze heterogene dak temperaturen zorgen ervoor dat meer verschillende soorten planten en dus verschillende organismen kunnen leven op uw dak. 


Door de vele gebouwen in steden, zien we steeds minder groen wat leidt tot minder organismen en planten. Door een groendak met zonnepanelen te nemen, brengen we het groen weer een klein beetje terug in steden en kunnen er hierdoor meer insecten en planten terugkomen.

7. Groendak met zonnepanelen dragen bij aan de verkoeling van uw stad

Door het verkoelend effect van een groen dak op zowel zonnepanelen als haar omgeving, draagt een groendak ook bij aan de verkoeling van steden. Op warme dagen helpt het groendak de lucht te verkoelen. Hierdoor wordt het minder warm in uw huis, op uw dak en in uw stad


Het onderzoek van Scherba et al. (2011) ondersteunt deze conclusie; zij concluderen dat de warmteflux door zonnepanelen met een groendak tot wel 50% verlaagd kan worden in steden. De voordelen van een groendak en zonnepanelen dragen dus ook bij aan de temperatuurregeling van steden. 

8. Meer groen, meer mindfulness

Ook draagt meer groen in uw omgeving bij aan uw mentale gezondheid, dit blijkt uit resultaten van Nutsford et al. (2013). U helpt dus niet alleen uw omgeving, maar ook de bewoners van en rondom uw huis!


Geniet ook van de voordelen met een Solar Sedum energiedak

Door het aanleggen van zonnepanelen met een groendak geniet u van meer rendement op uw zonne-energie, gaat uw dak langer mee, draagt u bij aan de verkoeling van steden, het vergroten van de stedelijke biodiversiteit en bent u extra milieuvriendelijk. Om optimaal te genieten van de voordelen is het van belang dat uw zonnepanelen op de juiste manier worden geïntegreerd met het groen dak. 


Een Solar Sedum Energiedak maakt gebruik van een uniek Airframe waarmee het mogelijk is een groen dak en zonnepanelen volledig te integreren. Daarnaast maakt Solar Sedum gebruik van de beste materialen, de langste garanties en het beste personeel. Dankzij onze jarenlange ervaring en het gebruik van de beste producten haalt u het meeste uit uw dak!


Wilt u meer weten over de mogelijkheden op uw dak? Wij staan graag voor u klaar. Vraag een offerte aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Veel gestelde vragen

Kan sedum onder zonnepanelen?
Waarom zonnepanelen op een groen dak?
Waarom is zonne-energie duurzaam?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten