23/4/2024

Sedumdak kosten: wat kost een sedumdak per m2?

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over groen dak met zonnepanelen wordt besproken.

Inhoudsopgave

Sedumdak kosten: wat kost een sedumdak per m2?

De vraag “wat kost een sedumdak per m2?” voelt bij ons als beladen. Hier is eigenlijk geen goed antwoord voor te geven. 

Kosten vertegenwoordigen wat je voor iets moet betalen. En ergens voor betalen impliceert een verlies van geld. Dus welk antwoord je ook geeft op deze vraag, verlies voelt altijd als verlies. 

Dus ook de vraag over wat een sedumdak aanleggen kost, voelt als verliezen al voordat je eraan begint. Een betere vraag is wat levert een groen dak aanleggen mij, wat is het mij waard? En dan, wat wil je uitgeven aan deze verduurzaming?

Een kwalitatief hoogwaardig groen dak geeft veel waarde. En dat is niet altijd in geld uit te drukken. Hier is een opsomming van een aantal bewezen toegevoegde waardes van een sedumdak:

  • Een verdubbeling van de levensduur van je dak
  • Je huis natuurlijk verkoeld tijdens de zomer
  • Een aangenamer binnenklimaat
  • Rust in huis dankzij geluiddempende werking
  • Minder wateroverlast rondom je huis
  • Water opslag, bescherming van je dak
  • Minder brandgevaar
  • Efficiëntere zonnepanelen (indien 100% in groen geïntegreerd)
  • Opname en filteren van CO2 en fijnstoffen
  • Een steunpunt voor de natuur
  • Positieve gemoedstoestand met leven op uw dak
  • …zo kan ik eeuwig door gaan!

Deze voordelen maken voor ons de vraag “wat kost een groen dak per m2?” voor ons overbodig. Wij vinden het belangrijk wat u hiervoor terug krijgt. Om u hierbij te helpen zullen wij de volgende vragen opeenvolgend beantwoorden:

  1. Waarop zijn de sedumdak kosten gebaseerd?
  2. Wat is het verschil tussen een goedkoop vs. een duur sedumdak?
  3. Is de flinke investering in groen dak het wel waard? 
  4. Wat kost een sedumdak gemiddeld per m2?
  5. Hoe komt u erachter wat uw sedumdak gaat kosten?

Waarop zijn de kosten van een groen dak gebaseerd?

De kosten van een groen dak zijn gebaseerd op verschillende factoren. Er zijn verschillende type groen dak beschikbaar

Als u een groen dak gaat aanleggen met sedum cassettes of sedummatten heeft dit een lagere gemiddelde prijs. Deze zijn makkelijk te laten plaatsen, maar zullen minder presteren als het gaat om genoemde voordelen. 

Als u kiest voor een groen biodivers waterbergend substraat dak, kiest u voor de meest duurzame oplossing die er is. Deze vorm van een groen dak heeft een langere levensduur, maar is ook uitermate geschikt om grote dakoppervlakken (vanaf zo’n 30m2) te verduurzamen. Indien de dakconstructie sterk genoeg is.

Omdat wij gaan voor waarde en niet voor de kosten van een sedumdak, gaan wij dieper in op de sedumdak kosten waar u het meeste waarde uit haalt. Zo weet u precies hoe de gemiddelde kosten van een sedumdak aanleggen tot stand komen.

 

Een groen biodivers waterbergend substraat dak kan alleen handmatig worden opgebouwd en op maat van het dak neergelegd worden door ervaren daktuinmannen die weten wat ze doen. 

Om de kwaliteit te beoordelen is het belangrijk te weten hoe de prijs van een sedumdak tot stand komt. 

Kostenpost 1: waterdoorlatende profielrand

Deze kostenpost is belangrijk omdat er ruimte moet worden vrijgemaakt voor dakgoten, om het overtollige hemelwater gestaag af te kunnen geven aan het riool. Het zorgt er ook voor dat het dak niet kan afdrijven en keurig wordt vrijgehouden van gevoelige dakranden, luchtpijpen, MV's en andere installaties op uw (platte) dak. Wanneer hier op bespaart wordt is er gevaar dat u verstoppingen krijgt en uiteindelijk lekkage krijgt op uw dak. Hierom kiezen wij ervoor om niet te besparen op de profielrand. Zo kunt u langdurig genieten van uw plat dak. 

Kostenpost 2: Wortelwerende laag

De wortelwerende laag zorgt ervoor dat wortels van de sedumplanten niet kunnen doordringen in het dakoppervlak. Wanneer hierop wordt bespaard, bestaat er gevaar dat de wortels door uw plat dak heen groeien en het dak permanent wordt beschadigd. Daarom kiezen wij voor de beste kwaliteit wortelwerende laag zodat u daar geen zorgen over heeft. 

Kostenpost 3: water absorberende beschermlaag

Wanneer een vilten waterabsorberende beschermlaag niet wordt aangebracht, dan wordt het water niet gelijkmatig over het dak verdeeld. Hierdoor is het waarschijnlijk dat plekken uitdrogen en de beplanting daar afsterft. Verder bestaat er een risico dat scherp gesteente de dakbedekking en wortelwerende folie kapot maakt. Wij houden hier rekening mee en zorgen voor een dak dat op alle plekken floreert en daarom raden wij u deze waterabsorberende beschermlaag ook zeker aan. 

Kostenpost 4: Drainagelaag

Voor deze kostenpost kiezen wij voor een oersterk en duurzaam gerecycled kunststof met een eierdop- structuur. Het niet laten plaatsen van een goede drainage laag betekent dat het groene dak geen water kan houden. Dit is geen goed idee, omdat het groen dak overtollig water niet effectief kan afgeven naar de afvoeren van het dak. Dit kan resulteren in het afsterven van de beplanting en het dak kan gaan rotten. 

Indien er zonnepanelen worden meegenomen in het groene dak, worden er additionele waterhoudende onderlagen met schroef plakken geplaatst precies op de plek waar de panelen zullen komen. Zonder deze lagen staan de zonnepanelen niet stevig op het dak. Met de gevolgen van dien. Daarom gebruiken wij per paneel 2m grote onderlagen die in staat zijn om genoeg ballast te dragen en tegelijk de drainage functie effectief uit kunnen voeren - ook onder de panelen. Dit is essentieel voor het laten plaatsen van zonnepanelen en kan dus niet op bespaard worden. 

Kostenpost 5: Filterlaag

Vervolgens komt de filterlaag. Wanneer er geen filterlaag wordt gebruikt lopen de eierdop - kamers van de drainage lagen vol met substraat waardoor het water niet meer kan worden bewaard en de planten ook niet meer vrij kunnen voeden, en op den duur dood gaan. Daarom zien wij een stevige duurzame filterlaag als het sluitstuk van het integrale watermanagement systeem. Dit zorgt ervoor dat water gefilterd neerdaalt in de drainagelaag, en planten eruit kunnen floreren jaar in, jaar uit.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Kostenpost 6: Integratie met zonnepanelen

Wij gebruiken bij de integratie met zonnepanelen altijd onze Solar Sedum Airframes. Zonder deze Airframes kunnen de panelen niet “zwevend” boven het groen worden geplaatst waardoor de planten eronder dood gaan en de panelen vanuit de zijkanten begroeid kunnen raken, vochtophoping te verduren krijgen en gedurende warme zomers minder stroom zullen opwekken.

Omdat wij zagen dat de meeste aanbieders groen dak met zonnepanelen niet optimaal integreren hebben wij de Solar Sedum Airframes ontwikkeld om de zonnepanelen op precies de juiste afstand boven het groen te laten zweven. Dit zorgt ervoor dat het sedum niet van licht wordt onthouden, en ook onder de panelen kan floreren. Daarnaast kunnen de zonnepanelen niet beschadigen door de sedum begroeiing, terwijl ze van de verkoelende luchtstroom uit het groen profiteren en tijdens warme zomerdagen meer stroom op kunnen wekken.

Dit is goed voor de extra kosten van groene daken. Door met groen dak te combineren met zonnepanelen kunt u de flinke investering nog sneller terugverdienen. Omdat de panelen koeler blijven, gaan ze ook minder snel kapot en hebben ze een langere levensduur. Omdat een extensief groen dak van zichzelf al erg lang meegaat, heeft u er bij deze combinatie voor een lange tijd geen omkijken naar en blijft het dak u geld opleveren.

Kostenpost 7: De substraatlaag

De substraatlaag is zeer bepalend voor de kwaliteit de groene daken. Indien er geen stevige, dikke en voedingsarme substraatlaag wordt gebruikt, heeft het een aantal negatieve effecten:

Wanneer de planten groeien, worden ze zwaarder en zullen meer wortel schieten. Bij een dunne en/of minder stevige substraatlaag zullen de wortels worden platgedrukt door het gewicht en hebben de planten onvoldoende groeiruimte waardoor ze veel bemesting, bewatering en ander onderhoud nodig hebben om in leven te blijven.

Als de substraatlaag te licht is in combinatie met zonnepanelen, is er onvoldoende ballast om de zonnepanelen op hun plaats te houden waardoor ze van het dak kunnen afwaaien.

Daarom besparen wij niet op de prijs van de substraatlaag en storten wij op elke 10 m² van het dak 1.000KG gerecycled daktuin substraat. Dit zorgt voor meer dan voldoende groeiruimte voor de sedumplanten. De extra ballast biedt ook veiligheid dat panelen niet verschuiven bij sterke wind. Daarom kan ons systeem ook in windrijke omgevingen zoals op daken van hoge flats of op daken aan zee worden gelegd. 

Een rijk bemeste voedingsbodem trekt meer woekerend onkruid aan waardoor het dak intensief onderhoud nodig heeft. Daarnaast worden de planten van bemesting afhankelijk en groeien niet meer zelfstandig en natuurlijk.

Daarom levert ons gerecycled substraat een veel betere voedingsbodem voor de natuurlijk groei van de (met name) rots- en vetplanten die daar juist zelfstandig in kunnen floreren zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat onkruid het dak overwoekert. Dit is een grote, maar ook belangrijk onderdeel binnen de kosten van een extensief groen dak aanleggen.

Kostenpost 8: Beplanting

U verwacht hem al, de kosten van de sedumbeplanting. De exacte prijs per sedum plug is afhankelijk van het soort sedum, hoeveelheid en variëteit van beplanting.

Wanneer het dak niet wordt voorzien van de juiste biodiverse mix aan sedum kan het zich niet evenwichtig ontwikkelen. Dit kan resulteren in één soort die gaat overwoekeren en gaat de biodiversiteit verloren. 

Daarom planten wij altijd een passende en rijke mix van minimaal 16 verschillende soorten planten in de vorm van plugjes/stekjes die handmatig (ca. 20 stekjes per m2) geplaatst worden. Die variëteit zorgt dat er geen monocultuur ontstaat op het dak, maar juist een mix van planten die elkaar blijvend in groei ondersteunen zonder dat een soort gaat domineren. 

Indien ervoor wordt gekozen geen schaduwrijke beplanting te plaatsen op platte daken die (deels) in de schaduw liggen, leidt dit tot verschralen en ontgroening van die dakdelen. Houdt er dan rekening mee dat het dak niet overal begroeid blijft en ook niet optimaal kan functioneren. 

Daarom plaatsen wij op een dak van bijvoorbeeld 40m2 meer dan 800 plantjes handmatig geplugd in de substraatlaag.

Kostenpost 9: Logistiek

Een deel van de kosten van een groen dak bestaat uit de logistiek. Alle onderdelen en materialen moeten naar uw dak en hier moeten we de benodigde vergunningen voor regelen. De substraatlaag wordt geleverd in “big bags” van meer dan 1000kg. Hiervoor hebben we een kraan en eventueel een ladderlift nodig om alles op uw dak te krijgen. 

Indien de gebruikte materialen in kleinere (en duurdere) verpakkingen naar boven moeten worden getild zijn er meer manuren nodig, waardoor het werk veel langer duurt en daardoor extra kosten worden gemaakt. Bovendien is dit een stuk minder duurzaam. Wij werken samen met partners die onze big bags hergebruiken voor een nieuw doeleinde. 

Wij analyseren altijd de situatie vooraf om te bekijken welke middelen wij het best kunnen inzetten om uw project zo efficiënt mogelijk tegen de laagste kosten te realiseren.

Kostenpost 10: Veiligheid

Een team van professionele daktuinmannen en vrouwen-, en kraan operators werken op hoogte. Niet alleen moeten er vaak vergunningen voor worden geregeld, maar er moeten ook veiligheidsvoorzieningen worden getroffen om onze mensen veilig op uw dak te kunnen laten werken. Bijvoorbeeld: valbescherming moet in vele gevallen voorafgaand aan de operatie aan de randen van het dak worden vastgeklemd. 

Het niet regelen van vergunningen of treffen van veiligheidsmaatregelen is risicovol voor ons en voor u. Daarom doen wij alles om ervoor te zorgen dat wij niet alleen rustig en met plezier kunnen werken, maar ook omdat wij het werk serieus nemen en gaan voor het best mogelijke resultaat op een veilige manier.

Wat is het verschil tussen een goedkoop vs. een duur sedumdak?

De gemiddelde kosten van een sedumdak per vierkante meter zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van het dak. De lichte sedum cassettes of sedummatten worden gestandaardiseerd voorgeproduceerd, zijn snel te laten plaatsen en daarom goedkoper. Echter, heeft dit ook effect op de levensduur van het dak, de waterbergende werking, hoe goed het groen dak isoleert, etc.. 

Als u de meeste waarde uit uw dak wilt halen kunt u het beste voor een duurder, hand gelegd substraat dak gaan. Deze heeft een langere levensduur en andere voordelen zoals dat het groen dak isoleert en een hogere waterbergende waarde.  Bovendien, hoe duurzaam is het om een groen tapijt dak te nemen (van sedummatten) dat vaak bemesting en onderhoud nodig heeft en een relatief korte tijd mee gaat, na 6-8 jaar zullen deze gaan degraderen.

Een groen substraat dak gaat een leven mee, mits goed onderhouden. Daarnaast geniet u van alle voordelen van sedum. Een slimme langetermijninvestering dus. 

Hier ligt dus nu de vraag: Gaat u voor een goedkoper groen dak van sedum cassettes of sedummatten en kiest u voor een kortetermijnoplossing, of kies u voor kwaliteit en investeert u voor lange termijn genot met een groen substraat dak? Ja, de prijs per vierkante meter van het sedumdak kost meer dan een mos of grasdak. Daartegenover staat wel dat u meer waarde krijgt.

Is investeren in groen dak het wel waard? 

Het is best mogelijk dat u gezien de wat hogere gemiddelde kosten per vierkante meter overweegt dat het beter is om niets te doen. Niets doen kost in elk geval geen geld toch?

U kunt kiezen om uw geld op de bank te laten staan of te investeren en uw geld voor u laten werken. Indien u voor de combinatie met zonnepanelen kiest, gaat ook uw energierekening direct omlaag. Het groen dak zorgt er ook nog eens voor dat u meer rendement uit uw zonnepanelen haalt. Bovendien gaat uw dak langer mee, wat ook weer kosten bespaart. Daarnaast zijn er nog veel meer andere voordelen aan groen dak, daarom hebben we er een blog over geschreven.

Nog niet overtuigd? Houdt er dan rekening mee dat we leven in een veranderend klimaat, zomers worden langer en heter, daken lijden daaronder. De warme temperaturen geven ook meer stress aan uw zonnepanelen. Een groen dak heeft niet alleen een verkoelende werking op uw binnenklimaat, maar ook op uw zonnepanelen. Daarnaast heeft een groen dak een positief effect op de biodiversiteit in de omgeving. 

Al deze zaken leiden naar de conclusie dat we niet moeten kijken naar de prijs voor een sedumdak of de ROI (Return of Investment), maar eerder naar de POI (Pleasure of Investment)!

Want zeg het nu zelf - voelt het gewoon niet veel lekkerder dat je bijdraagt aan de biodiversiteit, een beter leefklimaat, minder wateroverlast rondom je woning en veel effectiever en betrouwbare stroomopwekking met een dak, dat ook nog eens een dubbele levensduur krijgt dankzij het waterbergend groen?

Wat is de gemiddelde prijs voor een sedumdak per m2?

Toch nog niet overtuigd? Omdat wij transparant te werk gaan willen wij u een eerlijke indicatie geven voor de prijs van een groen dak per m2 van de hoogste kwaliteit. Gemiddeld kost een hoogwaardig extensief groen dak tussen de 120-140 euro per vierkante meter, inclusief btw en installatie. Deze prijs hangt af van het soort planten, de mogelijk nieuwe dakbedekking en de afmetingen van het dak. In de meeste gemeente of waterschappen worden deze kosten gedeeltelijk gedekt door subsidie op groen dak!

Hoe komt u erachter wat uw sedumdak gaat kosten?

De gemiddelde kosten van sedumdak per m2 zijn sterk afhankelijk van uw wensen, de draagkracht van uw dak, het soort nieuwe dakbedekking, kwaliteit van het sedum, etc. Om een totaaloverzicht van de kosten van een groen dak te krijgen kunt u bij ons gratis offertes aanvragen. Hierbij krijgt u eerlijk advies betreffende uw situatie van een van onze experts

Veel gestelde vragen

Is investeren in groen dak het wel waard?
Wat is het verschil tussen een goedkoop vs. een duur sedumdak?
Hoe komt u erachter wat uw sedumdak gaat kosten?

Lees meer in onze blogs

Sluiten