Ook als u alleen een sedumdak wilt, kunt u bij ons terecht. Met een sedumdak maakt u een slimme investering voor de toekomst en draagt u bij aan een gezondere en duurzamere leefomgeving.
Bij ons gaat het verder dan alleen een groen dak of sedumdak. Wij geloven in het creëren van biodiverse daktuinen.
Wij maken van uw dak een levendig ecosysteem! Dus, als u op zoek bent naar een dak dat niet alleen groen is, maar ook een thuis biedt aan verschillende planten, bloemen, insecten en vogels, dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Het sedumdak is al een waar begrip geworden in Nederland. Maar met veel producten waarvan de vraag toeneemt ligt het risico op commercialisering op de loer. Dit is ook het geval met sedumdaken, dit is natuurlijk een goede trend want hoe meer groen op de daken, des te beter zou je denken. Maar wist u dat er een wezenlijk verschil is tussen het type sedumdaken.
Een goede voedingsbodem is essentieel voor de groei en gezondheid van sedummatten. Het voorziet de planten van voedingsstoffen en helpt bij vochtretentie en wortelontwikkeling.
Veelal raadt men een mineraalwollenmat aan als voedingsboden, maar wij zien dat deze niet altijd de gewenste resultaten levert. Een ontoereikende voedingsbodem leidt tot belemmerde groei, verminderde levensduur en problemen met erosie en waterafvoer. Zonder dit kunnen de planten verzwakken, verwelken en afsterven.
Zorg daarom voor een geschikte voedingsbodem zoals substraat om het succes van een sedumdak te waarborgen.
Sedummatten hebben over het algemeen een lagere biodiversiteit vanwege de beperkte variatie aan plantensoorten die erin worden gebruikt. Sedummatten bestaan voornamelijk uit enkele soorten sedum soorten. Deze beperkte plantendiversiteit resulteert in een minder diverse habitat en beperkte voedselbronnen voor insecten en andere dieren. In vergelijking met andere groene daksystemen met meer diverse beplanting, bieden sedummatten vaak minder mogelijkheden voor een breed scala aan planten- en diersoorten om te gedijen. De voornaamste reden hiervoor is de dunne substraatlaag (voedingsarme plantenbodem), deze dunne bodem is voldoende voor sedum planten. Helaas zullen andere plantensoorten het niet overleven in deze dunne bodem.
Sedummatten hebben weinig draagkracht nodig vanwege hun lichte gewicht en dunne structuur. Ze bestaan uit voorgekweekte sedumplanten die direct op een dun substraat zijn bevestigd. Dit maakt ze ideaal voor daken met beperkte draagcapaciteit. De lichte constructie van sedummatten zorgt ervoor dat de belasting op het dak minimaal is. Dit maakt sedummatten een praktische optie voor groene daken met beperkte draagkracht.
Een goede voedingsbodem en substraatlaag zijn van essentieel belang voor een gezond en bloeiend sedumdak. Ze voorzien het sedum van voedingsstoffen en bevorderen het waterbergende vermogen.
De kwalitatief goede substraatlaag zorgt voor luchtcirculatie en ondersteunt de wortelontwikkeling van het sedum. Het zorgt voor langzame waterafvoer en bevordert zo de groei en gezondheid van de sedumplanten. Bovendien helpt het bij het vasthouden van vocht, wat resulteert in een lagere waterbehoefte en een grotere droogtetolerantie van het sedumdak.
Daarom kiezen wij voor kwalitatief hoogwaardig gerecycled substraat, wat resulteert in de optimale groeimogelijkheden voor uw dak.
Onze methode van sedumdaken aanleggen geeft ons de mogelijkheid om meer planten te gebruiken dan alleen sedum. Wij plaatsen het liefste zoveel mogelijk verschillende soorten planten (mits geschikt voor gebruik op het dak). Uit ervaring en onderzoek is gebleken dat sedumdaken met een hoge biodiversiteit zichzelf beter in stand houdt dan sedumdaken met een lage biodiversiteit.
Wij leggen onze sedumdaken laag voor laag aan, een van de laatste stappen is de plantenbodem hiervoor gebruiken wij het liefste een zo dik mogelijke substraatlaag, afkomstig van gerecycled bouwmateriaal. Hoe dikker de substraatlaag des te beter dit is voor de planten.
De draagkracht is nodig omdat een biodivers sedumdak meestal meer variatie en dichtheid van planten heeft, wat resulteert in een grotere belasting op het dak. Er is voldoende draagkracht nodig om het gewicht van de diverse vegetatie, substraatlaag en het vastgehouden water te kunnen dragen. Solar Sedum heeft ervaring met bijna alle typen constructies en kan u hierdoor goed adviseren wat er mogelijk is op uw dak.
Een biodivers sedumdak met een dikke substraatlaag (plantenbodem) en hoge waterberging biedt een ideale omgeving voor het ondersteunen van leven en het bevorderen van biodiversiteit. De dikke substraatlaag biedt de mogelijkheid voor een grote diversiteit aan planten die ruimte bieden aan verschillende insecten, vogels en andere dieren. Bovendien fungeert het dak als een natuurlijke habitat voor bijen en vlinders.
Een biodivers sedumdak met dikke substraatlaag en waterberging biedt een natuurlijk verkoelend effect. De dikke substraatlaag fungeert als isolatielaag, waardoor warmteoverdracht naar het gebouw eronder wordt verminderd. Dit resulteert in een lagere binnentemperatuur, vooral tijdens warme zomerdagen. Daarnaast zorgt de hoge waterberging van het sedumdak voor verdamping, waardoor het dakoppervlak afkoelt. Dit proces, bekend als verdampingskoeling, draagt bij aan het verlagen van de omgevingstemperatuur rondom het dak. Bovendien resulteert dit verkoelende effect in een verminderde behoefte aan airconditioning, wat kan leiden tot lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk.
Dankzij de dikke extensieve substraatlaag (plantenbodem) en hoge waterberging van een biodivers sedumdak, kunt u genieten van een onderhoudsarm sedumdak. Onze extensieve substraatlaag biedt minimale voeding voor woekerende planten, maar zorgt ervoor dat onze zorgvuldig geselecteerde planten optimaal gedijen. Hierdoor heeft het sedumdak weinig inspanning nodig en houdt het sedumdak zichzelf in stand, zelfs onder uitdagende omstandigheden. Zo kunt u langdurig genieten van een prachtig groen dak. Lees meer over onderhoud in onze blog
Een biodivers sedumdak met een dikke substraatlaag (plantenbodem) en hoge waterberging biedt niet alleen ecologische voordelen, maar ook een esthetisch aantrekkelijk uiterlijk. Het sedumdak creëert een natuurlijke en rustgevende uitstraling op uw woning of pand. De diverse planten en bloemen zorgen voor een levendig en kleurrijk daklandschap.
Met een biodivers sedumdak kunt u het ontwerp en de beplanting aanpassen aan uw persoonlijke wensen. De dikke substraatlaag (plantenbodem) biedt voldoende ruimte voor verschillende plantensoorten, waardoor u een unieke en gepersonaliseerde uitstraling kunt creëren. Of u nu de voorkeur geeft aan een weelderig sedumdak, een combinatie van kleurrijke bloemen of een kruidendak de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Daarbij, kunt u altijd nog planten toevoegen, zo raakt u nooit uitgekeken op uw biodiverse daktuin.
Bij Solar Sedum zijn we gespecialiseerd in het naadloos integreren van zonnepanelen in sedumdaken. Onze sedumdaken zijn speciaal ontwikkeld om een optimale integratie mogelijk te maken. Hierdoor kunt u uw dak eerst vergroenen en later probleemloos uitbreiden met zonnepanelen. We hebben helaas vaak gezien dat hier geen rekening mee wordt gehouden bij de aanleg van sedumdaken, wat vaak tot teleurstellingen leidt wanneer men zonnepanelen op het vergroende dak wil laten plaatsen.
Sedumdaken verdubbelen de levensduur van de dakbedekking. Ze beschermen de dakbedekking tegen regen, wind, UV-straling en temperatuurwisselingen, waardoor deze minder snel slijt of beschadigt. Voordat we het sedumdak aanleggen, controleren we zorgvuldig de staat van de dakbedekking en kunnen we deze vernieuwen met een wortelwerende dakbedekking indien nodig. Op die manier garanderen we een optimale bescherming en een duurzaam sedumdak.
Het mooie aan onze sedumdak oplossing is dat wij niet alleen de aanleg verzorgen, maar ook de daktuinen volledig kunnen ontwerpen naar uw wensen. Of u nu kiest voor esthetisch bodembedekkend sedum of kleurrijke beplanting die een bloeiende leefomgeving creëert voor bijen en vlinders, wij maken uw droom werkelijkheid. En waarom zou u stoppen bij een sedumdak? Wij gaan verder. Van het creëren van een bijenhotel tot het transformeren van uw dak in een complete biodiverse oase, wij brengen uw visie tot leven.
Onze enthousiaste daktuinexperts komen vol energie bij u aan. Indien nodig beginnen we met een wortelwerende laag voor uw dakbedekking. Daarna leggen we een drainagelaag aan voor de juiste waterafvoer. Hier bovenop leggen wij de substraatlaag (voedingsarme plantenbodem) aan en vervolgens plaatsen we met liefde en passie de beplanting in de substraatlaag. De dikke substraatlaag met hoge waterberging zorgt voor optimale groeicondities. Het resultaat is een prachtig sedumdak dat biodiversiteit bevordert, isoleert en de levensduur van de dakbedekking verlengt. Met ons ervaren team en oog voor detail zorgen wij voor een vakkundige aanleg van uw biodiverse sedumdak, waarbij elke plant met zorg wordt geplaatst.
Om de biodiversiteit te bepalen, worden vaak methoden zoals soorteninventarisatie toegepast. Hierbij worden planten, dieren en micro-organismen geteld en geïdentificeerd in een specifiek gebied. Dit kan worden gedaan door middel van veldwaarnemingen of met camera beelden. Bovenstaande foto kan worden gebruikt voor een soorteninventarisatie van het aantal planten. Op deze manier krijgt men een beeld van de verscheidenheid aan soorten en hun aantallen, wat belangrijke informatie oplevert over de biodiversiteit van dat gebied. Op het biodiverse groene dak op de afbeelding hierboven zijn maar liefst 11 verschillende plantensoorten.
We krijgen vaak de vraag of een groen dak in combinatie met zonnepanelen kan. Ja, een groen dak kan met zonnepanelen worden gecombineerd. Sterker nog, als u uw dakbedekking wilt verduurzamen moet u meestal kiezen tussen een groen dak of zonnepanelen. In vergelijking tot veel andere partijen integreert Solar Sedum sedumdak met zonnepanelen optimaal, waardoor u geniet van alle voordelen van groen en zon.
Offerte aanvragen