Terug naar overzicht
23/4/2024

Zonnepanelen: terugverdientijd versnelt naar zes jaar, kosten duiken omlaag

Een opmerkelijke verschuiving in de zonnepanelenmarkt is gaande, waardoor de terugverdientijd van deze duurzame investering nu aanzienlijk korter is. Recentelijk uitgevoerde berekeningen door Milieu Centraal tonen aan dat de investering in zonnepanelen momenteel in slechts zes jaar kan worden terugverdiend. Dit is een opvallende verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen de terugverdientijd nog op acht jaar lag. Dit zorgt ook voor een groter totaal rendement over je investering. Dus je hebt niet alleen sneller je geld terug, je verdient er in totaal ook meer aan.

In het nieuwsbericht van de NOS wordt benoemd dat het prijskaartje voor een set van tien zonnepanelen fors gedaald is, van 7500 euro vorig jaar naar het huidige bedrag van ongeveer 5000 euro. Mariken Stolk, expert duurzame energie van Milieu Centraal, wijst op een terugkeer naar een meer stabiele marktsituatie. Vorig jaar zorgde de grote vraag door de energiecrisis ervoor dat de prijzen van zonnepanelen sterk stegen, waardoor de terugverdientijd toenam.

Het afgelopen jaar is er een afname van enthousiasme voor zonnepanelen opgemerkt. Installatiebedrijven rapporteren een verminderde belangstelling, wat zich weerspiegelt in verkorte levertijden. Waar voorheen wachttijden tot negen maanden golden, kunnen bedrijven nu vaak binnen een maand installeren. Houd rekening dat levertijden ook weer snel kunnen oplopen.

Lees verder en ontdek waar de terughoudendheid van consumenten vandaan komt.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

De terughoudendheid komt deels voort uit onzekerheid over de afbouw van salderen en de terugleverheffing door energiebedrijven. Ondanks deze ontwikkelingen benadrukt Mariken Stolk dat zelfs met de afbouw van de salderingsregeling een investering in zonnepanelen nog steeds een rendement van 6 procent per jaar kan opleveren over een levensduur van 25 jaar. Milieu Centraal houdt bij deze berekeningen rekening met een 'standaard' energiecontract. Voor huishoudens met een dynamisch energiecontract en een elektrische auto die aan een eigen laadpaal wordt opgeladen, kan de terugverdientijd zelfs nog korter worden, vooral tijdens periodes met lage of zelfs negatieve stroomprijzen.

Daarbij zijn er meer onzekerheden voor consumenten, zoals het risico van uitschakeling op zonnige dagen in wijken met een hoge concentratie zonnepanelen door een te hoge spanning op het net, kan dit probleem deels worden ondervangen door de zonnepaneleninstallatie te optimaliseren met micro-omvormers. Bij een installatie zonder micro-omvormers, maar met een centrale omvormer, schakelt het systeem volledig uit bij een te hoge spanning. Micro-omvormers stellen het systeem in staat zich aan te passen aan de netspanning, waardoor niet de gehele installatie direct wordt uitgeschakeld.

Veel gestelde vragen

Waarom is de terugverdientijd van zonnepanelen recentelijk verkort naar zes jaar?
Wat zijn de belangrijkste zorgen die huishoudens hebben bij de aanschaf van zonnepanelen?
Welke rol spelen micro-omvormers bij het voorkomen van problemen met een te hoge spanning op het net?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten