Terug naar overzicht
24/5/2024

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over zonnepanelen wordt besproken.

Zonnepanelen richting: wat is het beste?

Iedereen wil natuurlijk de maximale opbrengst uit zijn zonnepanelen halen. Maar hoe bepaalt u de optimale positie van de panelen op uw dak? Dat leggen we u uit aan de hand van windrichtingen, hellingshoeken en andere factoren. Wist u bijvoorbeeld dat een groen dak ook heel gunstig is?

Invloed van de richting op de energieopbrengst

Over het algemeen is het zuiden de optimale richting voor zonnepanelen in Nederland. Elke windrichting heeft echter zijn voor- en nadelen. We behandelen de voor- en nadelen voor zonnepanelen richting het noorden, het oosten, het zuiden en het westen.

Zonnepanelen op het noorden

Zonnepanelen gericht op het noorden vangen de minste hoeveelheid zonlicht. Omdat er minder zonlicht beschikbaar is, produceren panelen op het noorden minder elektriciteit. Hierdoor vergt het een grotere installatie om in de energiebehoefte te voorzien.

Een voordeel van zonnepanelen op het noorden is dat er sprake is van een minimale warmteontwikkeling. Dit kan gunstig zijn voor de levensduur van het paneel. Daarnaast is de energieproductie bij panelen op het noorden vrij consistent, zeker in regio's met veel bewolking.

Zonnepanelen op het oosten

Naar het oosten gerichte panelen vangen in Nederland direct zonlicht in de ochtenduren. De energieproductie van naar het oosten gerichte panelen sluit dus goed aan op de ochtendpiek. Zo kunt u elektrische apparaten in de ochtend van eigen stroom voorzien.

Panelen op het oosten ontvangen in totaal wel minder zonlicht in vergelijking met panelen op het zuiden. Dit resulteert in een lagere totale energieproductie. Daarnaast is het minder efficiënt in de namiddag, als de zon niet meer op de panelen schijnt.

Zonnepanelen op het zuiden

Zonnepanelen op het zuiden gericht krijgen een maximale blootstelling aan zonlicht. Hierdoor is er sprake van een maximale efficiëntie en energieproductie. Panelen op het zuiden zijn dus ideaal om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn en minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet.

Een mogelijk nadeel van zonnepanelen op het zuiden is dat ze te warm kunnen worden. Dit is niet gunstig voor de efficiëntie en levensduur van de panelen. Een ander punt is dat de energieproductie piekt in de middag, wanneer de vraag naar energie over het algemeen juist lager is.

Zonnepanelen op het westen

Op het westen gerichte panelen ontvangen 's middags en 's avonds direct zonlicht. Dit is gunstig voor het van stroom voorzien van apparaten in de namiddag en in de avond. De energieproductie van naar het westen gerichte panelen valt dus samen met de piekperiode qua verbruik aan het eind van de dag.

Een nadeel van panelen op het westen is dat ze logischerwijs minder zonlicht ontvangen in de ochtenduren. Als een huishouden of bedrijf juist veel stroom verbruikt in de ochtend, is dit dus een minder goede match.

Zonnepanelen in een oost-west opstelling

Uiteraard hoeft u niet alle panelen in dezelfde richting te leggen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een oost-west opstelling. Hierbij richt u de ene helft van de panelen naar het oosten en de andere helft naar het westen. Dit is vooral gemakkelijk te realiseren op een plat dak.

Bij een oost-west opstelling renderen de panelen allemaal voor 90 procent vergeleken met op het zuiden gerichte panelen. Dit levert dus iets minder energie op, maar de opwekking begint al eerder in de ochtend en gaat langer door tot in de avond. De energieverdeling over de dag is dus een stuk beter.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Invloed van de hellingshoek op de energieopbrengst

Naast de windrichting speelt ook de hellingshoek en het type dak een rol bij het rendement van een zonnepaneel. We behandelen de voor- en nadelen van een schuin dak en een plat dak voor het opwekken van zonne-energie.

Zonnepanelen geplaatst op schuine daken

Een voordeel van een schuin dak is dat er automatisch een hellingshoek is om het zonlicht op te vangen. De gemiddelde dakhelling van een nieuwbouwwoning ligt tussen de 40 en 60 graden. Dat is iets meer dan de optimale hellingshoek voor zonnepanelen op het zuiden gericht.

Een nadeel is dat er vaak beperkte ruimte is, zeker bij bestaande woningen. Bij een dak met bijvoorbeeld ook verschillende dakramen en een schoorsteen is het soms puzzelen om de zonnepanelen en de omvormer op een nette en efficiënte wijze te plaatsen.

Zonnepanelen geplaatst op platte daken

Bij platte daken is het mogelijk om de hellingshoek met behulp van een frame te optimaliseren. Daarnaast heeft u bij een hoger gelegen plat dak nauwelijks last van schaduw. Omdat de panelen nooit in de schaduw liggen, is het rendement veel hoger.

Er zijn bij zonnepanelen op platte daken wel twee belangrijke aandachtspunten. Ten eerste dient de afwatering goed geregeld te zijn om te voorkomen dat water schade kan veroorzaken. Daarnaast dient er rekening gehouden te worden met afvoer van warmte. Hitte is namelijk ongunstig voor de levensduur van panelen.

De optimale situatie: zonne-energie met een groen dak

Een groen dak lost die mogelijke problemen op en biedt nog veel meer voordelen. Groene daken met zonnepanelen zorgen namelijk voor diverse milieuvoordelen en een extra efficiënte opwekking van zonne-energie.

Energie-efficiënte met zonnepanelen op een groen dak

Ten eerste bieden groene daken een natuurlijke isolatie. Dit maakt het minder koud in de winter en minder warm in de zomer. Dankzij de gematigde temperaturen bespaart u op de kosten voor verwarming en koeling.

Ten tweede houdt een groen dak met ruimte onder de panelen de zonnepanelen ook koeler. Minder warme panelen betekent een hogere opbrengst. Bovendien bevordert de natuurlijke koeling de efficiëntie en levensduur van de zonnepanelen.

Milieuvoordelen van zonnepanelen op een groen dak

Naast economische voordelen heeft een groen dak met zonnepanelen ook ecologische voordelen. Groene daken helpen om de omgevingstemperatuur in steden te verlagen. Daarnaast verbetert het ook de luchtkwaliteit dankzij de opname van koolstofdioxide en andere vervuilende stoffen.

Groene daken dienen bovendien als leefruimte voor vogels, insecten en andere wilde dieren. Dit bevordert de biodiversiteit en verbetert stedelijke ecosystemen. Ook fijn is dat zonnepanelen op groene daken bijdragen aan een groener, duurzamer stadslandschap.

Zonnepanelen met de juiste richting en hoek op een groen dak

Het is volgens ons duidelijk dat zonnepanelen laten plaatsen op een groen dak de beste keuze is. Door ze te richten op het zuiden, vangt u in totaal de meeste zon op. Door te kiezen voor een oost-west opstelling, vang je gedurende de langste periode van de dag zon op.

Bij Solar Sedum beschikken we over expertise in dakbedekking, dakconstructies, groene daken en zonnepanelen. Ben je geïnteresseerd in een groen dak met zonnepanelen in de ideale richting? Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft. Wij helpen u graag verder!

Veel gestelde vragen

Wat is de beste richting voor zonnepanelen in Nederland?
Is een oost-west opstelling van zonnepanelen een goede keuze?
Wat zijn de voordelen van zonnepanelen gericht op het oosten?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten