Terug naar overzicht
30/5/2024

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over sedumdaken wordt besproken.

Wat is sedum? Alles over een sedumdak

Sedum is een geslacht uit de vetplantenfamilie. Deze planten zijn ideaal voor groene daken. Ze vergen weinig onderhoud, zijn goed voor de biodiversiteit, kunnen goed tegen droogte, helpen bij het vasthouden en geleidelijk afvoeren van regenwater en verlengen de levensduur van dakbedekking. In deze blog bekijken we de unieke eigenschappen van sedum en leggen we alles uit over deze plant.

De verschillende soorten van sedum

Er groeien meer dan 400 soorten van sedum in de natuur. De vetplantjes, ook wel succulenten genoemd, kunnen goed tegen droogte en nemen veel water op in hun bladeren. Tegelijkertijd wortelen de vetplanten niet heel diep. Daarom kan sedum heel goed groeien op een dak.

Ook in Nederland komt sedum van nature voor. Een voorbeeld is hemelsleutel, dat in vochtige bermen en graslanden groeit. Andere soorten die u in Nederland in het wild kan vinden zijn muurpeper, roze vetkruid, wit vetkruid en tripmadam.

Sedum in de natuur

Sedumplanten kennen een bijzonder stofwisselingsproces, dat ze in staat stelt om te gedijen in verschillende klimaten. 's Nachts, wanneer het koeler is, nemen ze CO₂ op en zetten het om in zuren, zoals appelzuur. Deze zuren worden opgeslagen in de cellen.

Overdag, wanneer de zon schijnt, sluiten de huidmondjes van de bladeren om waterverlies te voorkomen. Op dat moment breekt de vetplant de opgeslagen zuren af en gebruikt het vrijgekomen CO₂ om te groeien. Dit helpt de succulenten om water te besparen, ook in de felle zon.

Wat maakt sedum zo uniek?

Sedum is om verschillende redenen zeer geschikt voor groene dakbedekking. Wat sedum echt uniek maakt, is de combinatie van zijn biologische eigenschappen en de voordelen die het biedt voor duurzame stedelijke ontwikkeling. Sedumplanten hebben een uitzonderlijk vermogen om water op te slaan in hun bladeren, waardoor ze zeer goed bestand zijn tegen droogte. Dit maakt ze perfect voor daken in omgevingen met wisselende weersomstandigheden, zonder dat er voortdurend onderhoud of bewatering nodig is.

Verder is sedum bekend om zijn vermogen om te overleven in arme bodemomstandigheden. Dit betekent dat ze overal kunnen groeien. Dit maakt sedum een zeer flexibele plantensoort voor diverse toepassingen.

Tot slot kan sedum meehelpen met het verbeteren van de luchtkwaliteit. De planten helpen bij het filteren van fijnstof en andere verontreinigende stoffen uit de lucht. Al deze unieke eigenschappen maken sedum een kostenbesparende vergroeningsmethode voor daken.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Intensieve en extensieve groendaken

Met betrekking tot groene daken komen soms de termen intensieve en extensieve groendaken voorbij. Sedumdaken vallen in de categorie van de extensieve groendaken. Op een extensief groendak groeien kleine plantjes in een substraatlaag met een dikte van zo'n 5 tot 15 centimeter.

Op een intensief groendak groeien grotere planten, soms zelfs bomen en struiken. Dit vereist een dikkere substraatlaag van 15 centimeter tot wel 1 of 2 meter dikte. Voor een intensieve daktuin is vaak een versterking van de dakconstructie nodig om de dikke substraatlaag te kunnen dragen.

De verschillende opties voor extensieve groendaken

Onze groendaken bestaan uit zes lagen. De zesde laag is de leukste. Hier komen namelijk de planten aan bod. Eerst behandelen we de zes lagen in het kort. Daarna bespreken we de verschillende opties voor de zesde laag en leggen we uit hoe wij het doen.

  • Laag 1: De oorspronkelijke dakbedekking. Bijvoorbeeld bitumen, EPDM, PVC, zink of koper.
  • Laag 2: De wortelwerende laag. Alleen indien de oorspronkelijke dakbedekking niet wortelwereld is.
  • Laag 3: De drainagelaag. Deze laag slaat water op en brengt het naar de regenwaterafvoer.
  • Laag 4: De filterlaag. Deze laag filtert regenwater en helpt planten om gezond te groeien.
  • Laag 5: Het substraat. Deze laag vormt het groeimedium. In deze laag wortelen de planten.
  • Laag 6: De begroeiing. Keuze uit pluggen, cassettes, matten of zaadjes zaaien.

Los ingeplante planten

Bij Solar Sedum werken we met sedumpluggen. Dit zijn stekjes die we handmatig planten. Met sedumpluggen krijgt u verschillende plantensoorten, wat resulteert in een divers en ecologisch rijk dak. Deze diversiteit trekt meer biodiversiteit aan, zoals bijen en vlinders.

Cassettes plaatsen

Veel andere bedrijven werken met cassettes. Hiermee kunt u een deel van de onderlagen weglaten. Zo heeft u sneller een groen dak, maar er kleven ook flinke nadelen aan. Het biedt minder verkoeling, beschermt de dakbedekking niet en bevordert de biodiversiteit nauwelijks.

Sedummatten plaatsen

Er zijn ook bedrijven die werken met sedummatten. Hiermee heeft u ook snel een groen dak. De vraag is alleen: voor hoe lang? Sedummatten bevatten een lage variëteit aan flora. Dit maakt het hele systeem kwetsbaarder. Als één plantensoort problemen krijgt, tast dit al snel het gehele ecosysteem aan.

Zaadjes zaaien

Een andere optie is sprossen of zaaien. Hierbij zaait men kleine sedumscheuten. Deze methode vereist geduld en het blijft altijd de vraag of alles goed opkomt. Daarom houden wij van losse sedumplanten. Sedumpluggen slaan goed aan, zijn gelijk mooi om te zien en zorgen voor de meeste biodiversiteit. Meer informatie over de voordelen van een sedumdak vindt u in onze andere blog, waar we dieper ingaan op hoe wij sedum gebruiken om een duurzamer en aantrekkelijker dak te krijgen.

Kies ook voor een sedum dak

Groene daken met sedum hebben de toekomst vanwege alle ecologische, economische en sociale voordelen. Zeker in combinatie met zonnepanelen. Met deze combinatie zorgt u voor verkoeling, meer biodiversiteit, opslag van CO₂, berging van water, demping van geluid én wekt u energie op. Platte daken zijn ideaal voor een sedumdak. Daarnaast is het ook zeker mogelijk op licht hellende daken en zelfs op schuine daken. Dat doen we met de juiste verankeringstechnieken, lichtere materialen en kleine aanpassingen aan de substraatlaag. Vaak is er meer mogelijk dan gedacht.

Voor meer inzichten en informatie over sedumdaken, bekijk onze andere blogs. Zo bieden we ook een lichtgewicht sedumdak, in deze blog kunt u lezen waarom het een slimme keuze is voor daken met beperkte draagkracht. Ook kunt u meer lezen over de isolatiewaarde van een sedumdak en hoe het kan bijdragen aan duurzaam wonen. Blijf op de hoogte en ontdek meer over hoe sedumdaken uw dak kunnen verduurzamen!

Veel gestelde vragen

Wat is sedum?
Waarom is sedum geschikt voor groene daken?
Welke soorten sedum komen van nature in Nederland voor?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten