23/4/2024

Isolatiewaarde van een sedumdak voor duurzaam wonen?

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over groen dak met zonnepanelen wordt besproken.

Inhoudsopgave

Mijn huis isoleren met sedum?

We willen er allemaal warm bij zitten in de winter en de hitte buiten houden in de zomer. Een goede methode hiervoor is uw huis isoleren, zo bespaart u al gauw honderden euro's op uw gasrekening en gaat u klimaatverandering tegen. Een huis maximaal isoleren is een behoorlijke opgave en kan ook flink in de kosten lopen. Dakisolatie is een beproefde methode die doorgaans het hoogste rendement oplevert, hoe dit samen gaat met een sedumdak ontdekt u in deze blog.

Het kiezen voor een groen dak met of zonder zonnepanelen is ook een geschikte duurzame oplossing voor de meeste daken. Sedumdaken bevorderen de biodiversiteit, verlengen de levensduur van uw dakbedekking en in combinatie met zonnepanelen verlaagt het uw energierekening. Maar is een sedumdak ook een goede methode om uw huis te isoleren? 

In deze blog gaan we dieper in op de isolatiewaarde van sedumdaken. We zullen ontdekken hoe deze vorm van isolatie tot stand komt, welke inzichten onderzoek heeft opgeleverd, en hoe een sedumdak kan bijdragen aan het creëren van een duurzamere en efficiëntere woonomgeving voor uw huis.

De isolatiewaarde van een sedumdak

Wanneer we spreken over de isolatiewaarde van een sedumdak, hebben we het over de eigenschap om de temperatuur in uw huis te beïnvloeden. Maar hoe bereikt een sedumdak deze isolerende kracht?

Sedumdaken en hun thermische invloed

Sedumdaken bieden meer dan alleen het vasthouden van regenwater; ze hebben een extra troef ten opzichte van traditionele zwarte en harde daken. Een sedumdak heeft namelijk een thermische invloed op het binnenklimaat van een gebouw, dankzij zijn isolerende eigenschappen.

Lees verder en kom erachter hoe deze thermische invloed werkt.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Hoe werkt het?

Een sedumdak bestaat uit verschillende lagen, en de sleutel tot zijn thermische effect ligt onder de bovenste laag met planten. Hier bevindt zich het substraat, een laag van plantaardig materiaal vermengd met luchtkussentjes. Deze combinatie fungeert als een soort natuurlijke isolatie. Het substraat en de planten verminderen de overdracht van warmte van buiten naar binnen. Wanneer de planten groen en gezond zijn, voeren ze zelfs nog extra functies uit, zoals warmteopslag, fotosynthese en verdamping, wat de omgeving afkoelt.

Het zomereffect van sedumdaken

Op zonnige zomerdagen kunnen planten tot wel 90% van de zonnestraling tegenhouden. Dit proces resulteert in een merkbaar koelend effect in de omgeving.

Onderzoek, zoals dat van Alexandri en Jones, heeft aangetoond dat groendaken en begroeide gevels de temperatuur in de zomermaanden met 2-4 °C kunnen verlagen in vergelijkbare klimaatzones als Nederland, zoals Londen en Montreal. Dit koelingseffect heeft positieve gevolgen voor de leefomgeving.

Het is lastig om de exacte isolatiewaarde van sedumdaken te berekenen, omdat een plant door verschillende levensfases gaat, hiermee verandert de warmtegeleiding ook. Het is wel aangetoond dat sedumdaken een positief effect hebben op de warmteverplaatsing van buiten naar binnen in de zomer en vice versa in de winter.

Klaas de Vries, een adviseur duurzaam en energiezuinig bouwen, werpt in een artikel van duurzaam gebouwd een kritische blik op de beweringen dat vegetatiedaken een aanzienlijke bijdrage leveren aan het isoleren van huizen. Vaak lezen we dat "groendaken uitstekend isoleren" en "isolatiemateriaal kan verminderd worden." Echter, de wetenschap vertelt een ander verhaal. Dunne vegetatiedaken voegen weinig toe aan de totale isolatiewaarde van een huis. De conclusie is voldoende dakisolatie is cruciaal, zelfs bij groene daken. 

Hierbij is het wel belangrijk om te onthouden dat een isolatiewaarde niet het enige is wat een huis comfortabel en energiezuinig maakt in de zomer en winter. Wij kijken bij Solar Sedum naar het totaalplaatje van uw huis en baseren ons advies hierop. Wij doen ook meer dan alleen sedumdaken combineren met zonnepanelen.

Solar Sedum biedt bij dakrenovatie de mogelijkheid voor isoleren. Wij voeren deze isolatie uit bovenop op het dak. Een dakdekker plaatst een extra isolatielaag bovenop uw huidige dakbedekking. Deze isolatielaag bestaat uit vochtbestendige XPS-isolatieplaten. Daar bovenop komt een ballastlaag om de extra isolatie te beschermen en op zijn plaats te houden, ons sedumdak is hiervoor zeer geschikt. Op deze manier biedt een sedumdak een mooie kans om uw huis volgens de hoogste standaarden te isoleren en tegelijkertijd te verduurzamen en te verrijken met een sedumdak (eventueel met zonnepanelen).

We horen ook steeds vaker dat mensen na het isoleren van hun huis problemen ervaren met het afkoelen van hun huis in de zomer. Een sedumdak biedt hiervoor een goede uitkomst, omdat de vegetatie een groot deel van de zonnestraling kan tegenhouden en tegelijkertijd het oppervlakte afkoelt door verdamping van water, ook wel verdampingskoeling genoemd.

De voordelen in de praktijk

Om een idee te krijgen van wat groene daken kunnen betekenen voor het binnenklimaat, hebben verschillende onderzoeken gekeken naar het gebruik van bepaalde planten en substraatdiktes- en types. De resultaten wijzen uit dat groene daken met een substraatdikte tussen 75 en 100 mm en gras als vegetatie een reductie van 70-90% in warmtewinst in de zomer kunnen bewerkstelligen in vergelijking met traditionele daken.

Deze groene daken kunnen zelfs het elektriciteitsverbruik van airconditioning met 8% verminderen bij elke 0,5 °C temperatuurverlaging. Deze bevindingen wijzen op de potentiële voordelen van sedumdaken voor zowel energie-efficiëntie als temperatuurregeling in gebouwen.

Terwijl verder onderzoek nodig is om alle details te begrijpen, is het duidelijk dat sedumdaken een krachtige en duurzame manier zijn om ons milieu te beschermen en tegelijkertijd onze gebouwen comfortabeler en energiezuiniger te maken.

Geluidsisolatie met sedum

Een sedumdak biedt niet alleen voordelen op het gebied van thermische isolatie, maar kan ook aanzienlijk bijdragen aan geluidsisolatie. De vegetatie en de substraatlaag fungeren als een effectieve geluidsbarrière, waardoor geluidstrillingen worden geabsorbeerd en verminderd.

Volgens onderzoek uit 2011 door de General Services Administration (GSA) kunnen groendaken op de hoogste verdiepingen van gebouwen de binnengeluiden merkbaar verminderen, wat resulteert in een vrediger binnenklimaat. Het effect is vooral gunstig in lawaaierige omgevingen.

Uit een studie in 2015 door Broks en van Luijtelaar blijkt dat groendaken met een verzadigde ondergrond tot 5 dB geluidsreductie kunnen bieden, terwijl groendaken met een droge ondergrond zelfs meer dan 8 dB kunnen verminderen. Deze reductie lijkt niet veel, maar voor het menselijk oor is een geluidsafname van 10dB een reductie van 50%. De geluidsisolatie is afhankelijk van de dikte van de opbouw van het sedumdak. Dit maakt sedumdaken een uitstekende keuze voor gebouwen in drukke stedelijke omgevingen, langs wegen of in de buurt van luchthavens, waar geluidsoverlast een probleem kan zijn. Door geluidshinder te verminderen, dragen sedumdaken bij aan een rustigere en aangenamere leefomgeving binnen het gebouw, wat vooral belangrijk is voor bewoners en werknemers.

Veel gestelde vragen

Verhogen sedumdaken mijn energie-efficiëntie?
Is een sedumdak isolerend?
Kunnen sedumdaken helpen bij het verminderen van geluidsoverlast?

Lees meer in onze blogs

Sluiten