Terug naar overzicht
13/6/2024

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over sedumdaken wordt besproken.

De 8 voordelen van sedumdaken

Wat is een sedumdak?

Steeds meer mensen worden zich bewust van de vele voordelen van sedumdaken, wat heeft geleid tot meer aandacht van de overheid en subsidies voor de aanleg ervan in verschillende gemeenten.

Maar wat is een sedumdak precies? Er bestaan verschillende soorten, waarvan de intensieve en extensieve varianten de meest bekende zijn. Een intensief sedumdak lijkt op een tuin op het dak en vereist meer onderhoud en draagkracht. Een extensief sedumdak is lichter van gewicht en vrijwel onderhoudsvrij, waardoor het ideaal is voor particulieren en op de meeste daken kan worden aangelegd.

Een sedumdak kan verschillende soorten vegetatie bevatten, zoals sedum, kruiden, grassen en bloemen. Voor een functionele keuze is een basis variatie aan sedumplanten de beste optie, omdat deze het minste onderhoud nodig hebben en goed voor zichzelf kunnen zorgen.

Als u het meeste uit uw sedumdak wilt halen, kunt u het beste kiezen voor hoogwaardige sedumpluggen. Hoewel het twee jaar duurt voordat ze volledig zijn dichtgegroeid, bieden ze daarna wel de meest bestendige dakbegroeiing die tientallen jaren kan meegaan. Wist je dat de daktuin op het Rockerfeller in New York al meer dan 80 jaar floreert. Bovendien kunt u met de losse inplant variëren in de soorten die u op uw dak wilt hebben om zo een unieke daktuin te creëren die bij uw omstandigheden past.

Als u al zonnepanelen op uw dak heeft, kunt u nog steeds een sedumdak aanleggen. Sterker nog, de voordelen van een sedumdak versterken de werking van uw zonnepanelen. Kortom, sedumdaken bieden tal van voordelen en zijn zeker het overwegen waard voor een duurzamer en groener dak.

Om het gemakkelijk voor u te maken, hebben we alle voordelen van sedumdaken op een rijtje gezet.

 1. Sedumdaken hebben een isolerende werking en kunnen de binnentemperatuur flink verlagen.
 2. Sedumdaken hebben een waardeverhogende werking op het pand en & verbeterde levensduur van het dak
 3. Het verbeteren van het leefklimaat in stedelijke gebieden.
 4. Een gezonde woonsituatie
 5. Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig
 6. Vermindering van stress
 7. Sedumdaken bieden kansen voor subsidie.
 8. Sedumdaken kunnen het rendement van zonnepanelen verhogen.

Sedumdaken en zijn vele voordelen

Verder in dit artikel worden de diverse voordelen besproken die een sedumdak kan bieden voor zowel uw woning als de omgeving.

1. Sedumdaken hebben een isolerende werking

Een sedumdak heeft een isolerende werking doordat het zorgt voor extra thermische massa. Dit betekent dat het dak in staat is om warmte vast te houden en langzaam af te geven, waardoor de binnentemperatuur van het gebouw in de zomer koeler blijft en in de winter warmer. Dit zorgt voor een stabielere binnentemperatuur en een vermindering van de energiebehoefte van het gebouw.

Bovendien verminderen sedumdaken de warmteopname van het dakoppervlak, waardoor de daktemperatuur kan worden verlaagd. Hierdoor wordt ook de hitte die het gebouw binnendringt verminderd en wordt de noodzaak voor het gebruik van airconditioning in de zomer verlaagd. Dit leidt tot energiebesparingen en vermindert de uitstoot van broeikasgassen.

Een sedumdak kan de binnentemperatuur flink verlagen en koelt effectief. In tegenstelling tot bitumineuze zwarte daken, die temperaturen tot 85°C kunnen bereiken in de zomer, zal een sedumdak maximaal opwarmen tot 35°C. Een verschil van 50°C op het dak kan direct merkbaar zijn in uw gebouw.

Bovendien heeft een sedumdak door zijn massa een geluiddempende werking op de onderliggende gebouwen. Dit betekent dat geluid van regen en omgevingsgeluid veel minder doordringt in het pand.

2. Hoe sedumdaken een positieve bijdrage heeft voor uw pand

Ten eerste gaat een sedumdak langer mee dan een standaard bitumineus zwart dak of EPDM dakbedekking. Terwijl de levensduur van een normaal dak tussen de 15 en 30 jaar ligt, kan de levensduur van een sedumdak deze periode verdubbelen.

Daarnaast kan de aanwezigheid van sedumvegetatie op het dak de waarde van het pand en omliggende gebouwen verhogen. Volgens een artikel van Stad + Groen kan de waarde van een pand wel 4 tot 8% hoger zijn in een groene omgeving dan die van een vergelijkbaar pand in een grijze omgeving

3. Het verbeteren van het leefklimaat in stedelijke gebieden.

Een belangrijk voordeel van sedumdaken is hun positieve invloed op het leefklimaat in stedelijke gebieden, wat gunstig is voor zowel dieren als planten. Ten eerste kunnen de planten op een sedumdak stoffen als cadmium, koper, lood, zink en CO2 uit de lucht opnemen, wat resulteert in een schonere lucht. Dit kan de hoeveelheid fijnstof verminderen en de omzetting van CO2 in zuurstof bevorderen.

Bovendien dragen de sedumplantjes bij aan het behoud en/of herstel van bedreigde diersoorten en planten, zoals bijen, vogels en andere insecten. Dit vergroot de biodiversiteit, vooral in steden waar natuur schaars is. Maar vergis je niet, in de stad is de biodiversiteit groter dan op het platteland.

Zoals eerder besproken hebben sedumdaken een verkoelend effect, wat vooral in stedelijke gebieden gunstig is vanwege het "Urban Heat Island"-effect, waarbij de gemiddelde temperatuur hoger ligt. Sedumdaken kunnen deze temperatuurstijging tegengaan en zorgen voor een aangenamere leefomgeving voor zowel mens als dier.

Bovendien is uit onderzoek gebleken dat sedumdaken buurtplanten tijdens droge periodes in leven kunnen houden, wat de natuur in de omgeving ten goede komt.

4. Een gezonde woonsituatie

Sedumdaken hebben een beschermend effect op u en uw gezin. Ze filteren namelijk fijnstof uit de lucht, wat de luchtkwaliteit ten goede komt.

Bovendien zijn sedumdaken in staat om ongeveer 50% van het regenwater op te nemen, waarna het langzaam weer wordt afgegeven aan de atmosfeer. Hierdoor wordt het rioleringssysteem ontlast en neemt het risico op overstromingen af.

Ook dragen sedumplanten bij aan een verbeterde brandveiligheid van de dakconstructie, doordat ze vocht goed kunnen vasthouden.

5. Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig

Extensieve sedumdaken bieden de mogelijkheid om een diverse collectie vetplanten (sedumplanten) te laten groeien, die grotendeels zelfvoorzienend zijn en weinig onderhoud vereisen. Er zijn verschillende redenen waarom sedumplanten zo geschikt zijn op je dak, hieronder heb ik eental redenen uiteengezet.

 1. Sedumplanten zijn vetplanten die van nature in droge omstandigheden groeien, waardoor ze weinig water nodig hebben. Dit maakt ze ideaal voor gebruik op sedumdaken, omdat je ze niet regelmatig water hoeft te geven in droge periodes.
 2. Sedumplanten hebben ondiepe wortels, waardoor ze goed groeien in de dunne laag groeimedium die typisch wordt gebruikt op sedumdaken. Deze laag is vaak niet dieper dan 10-15 cm, waardoor het gebruik van planten met diepere wortels niet geschikt is.
 3. Sedumplanten hebben een laag groeiprofiel en groeien dicht bij de grond, waardoor ze weinig onderhoud nodig hebben en gemakkelijk te onderhouden zijn op een sedumdak.
 4. Sedumplanten hebben een hoog weerstandsvermogen, waardoor ze bestand zijn tegen verschillende klimatologische omstandigheden, waaronder extreme hitte, droogte en kou. Dit maakt ze geschikt voor gebruik op sedumdaken, waar de temperatuur en het weer vaak meer uitgesproken zijn dan op de grond.
 5. Sedum heeft weinig voedingsstoffen nodig

Hoewel het groene dak van sedum weinig onderhoud vereist, kan het niet helemaal zonder onderhoud. Het onderhoud van uw groene dak is dan ook beperkt tot twee keer per jaar. Tijdens deze onderhoudsbeurten hoeft u alleen maar aangewaaid onkruid te verwijderen en de afvoeren te controleren. In principe hoeft u geen water te geven, behalve tijdens langdurige perioden van droogte en warmte van meer dan twee weken.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

6. Vermindering van stress

Het is bekend dat groen een positief effect heeft op zowel de fysieke als mentale gezondheid van de mens. Sedumdaken dragen hier aan bij doordat ze geluidsoverlast verminderen, fijnstof uit de lucht filteren en hoge zomertemperaturen in huis kunnen verlagen.

Maar groen heeft nog meer positieve effecten, zoals bijvoorbeeld het helpen bij het herstel van ziekte. Uit onderzoek is gebleken dat ziekenhuispatiënten met uitzicht op groen minder lang in het ziekenhuis hoefden te blijven, minder negatieve beoordelingen kregen van verpleegkundigen en minder pijnstilling nodig hadden.

Bovendien kan groen stress verminderen en heeft het een positieve werking op depressiviteit, angst, concentratie en welbevinden. In steden, waar veelal steen, metaal en plastic te vinden zijn, kan uitzicht op groen daarom extra waardevol zijn. Het vergroenen van de stad heeft niet alleen een positief effect op onze fysieke gezondheid, maar ook op onze mentale gesteldheid.

7. Sedumdaken bieden kansen voor subsidie.

Sedumdaken zijn niet alleen voordelig voor de bewoners zelf, maar ook voor de hele stad. Daarom geven veel steden subsidies voor de aanleg van sedumdaken, soms tot wel 50%. Kijk snel op onze subsidie pagina, en kom erachter of uw gemeente sedumdaken stimuleert.

In Amsterdam moet het sedumdak minimaal 30m2 groot zijn, maar u kunt meerdere daken samenvoegen om aan deze eis te voldoen, bijvoorbeeld door het dak van de buren erbij te betrekken. Naast subsidie voor sedumdaken kunt u ook andere subsidiemogelijkheden bekijken om uw dak te verduurzamen, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

Wilt u meer weten over andere subsidies in uw gemeente? Dan is het raadzaam om de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal te raadplegen.

8. Sedumdaken kunnen het rendement van zonnepanelen verhogen.

Zonnepanelen presteren het beste bij lage temperaturen en een sedumdak kan daarbij helpen omdat het de temperatuur laag houdt. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar zonnepanelen werken minder efficiënt in de volle zon, net als bijvoorbeeld een telefoon. Dankzij de verkoeling van het sedumdak kunnen zonnepanelen meer energie opwekken. Onze Solar Sedum energiedaken bieden een rendementsverbetering tussen de 4-15%.

Een ander voordeel is dat door de schaduwrijke plekken achter de panelen andere plantensoorten zich kunnen vestigen, wat zorgt voor meer biodiversiteit. Omdat de panelen koeler blijven, hebben ze een langere levensduur en gaan ze minder snel kapot. In combinatie met het lange levensduur van een sedumdak, heeft u dus voor een lange tijd geen omkijken naar het dak en blijft het u geld opleveren.

Bij Solar Sedum kunt u terecht voor de optimale combinatie van sedumdaken en zonnepanelen dankzij ons innovatieve Airframe-systeem. Andere aanbieders bieden deze combinatie vaak niet of niet optimaal.

Zijn er ook nadelen van een sedumdak? 

Het zijn in de meeste gevallen niet de nadelen van het sedumdak, maar de nadelen die er voor zorgen dat een sedumdak niet altijd naar wens kan worden aangelegd. Wij hebben een aantal nadelen opgesomd:

 • Niet alle planten zijn geschikt voor een sedumdak.
 • De dakconstructie moet het gewicht van het sedumdak kunnen dragen.
 • Een sedumdak is duurder dan een gewoon dak.
 • Bij verkeerde aanleg is er kans op lekkage.
 • Sedum heeft ongeveer 2 keer per jaar onderhoud nodig.

Hoewel er nadelen zijn, wegen de voordelen van een sedumdak nog steeds op tegen de nadelen. Met een juiste installatie hoeft u zich geen zorgen te maken over deze nadelen. Als u nog niet overtuigd bent, kunt u hier meer lezen over de nadelen van een sedumdak.

Wel of geen sedumdak op mijn pand? 

Een sedumdak biedt verschillende voordelen die uw woning, uw gezondheid, en de leefbaarheid van uw omgeving verbeteren. Daarnaast wordt de waarde van uw woning verhoogd en bieden veel gemeenten subsidies voor de aanleg van een sedumdak.

Door de combinatie met zonnepanelen wordt het rendement verhoogd en ontstaat er meer biodiversiteit. Een sedumdak heeft niet alleen voordelen voor u, maar ook voor de natuur, mens en dier in uw omgeving.

Als u meer wilt weten over de mogelijkheden voor uw dak, kunt u contact opnemen met ons.

Solar Sedum ziet zonnepanelen en sedumdaken als investeringen voor de toekomst en werkt alleen met hoogwaardige producten en ervaren personeel. Bekijk gerust een van onze projecten om te zien hoe uw dak kan bijdragen aan een duurzame toekomst.

Als social enterprise gelooft Solar Sedum dat daken de potentie hebben om de natuur terug te brengen in de stad en tegelijkertijd duurzame energie op te wekken. Lees hoe wij dit doen.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?
Zijn er nadelen van een sedumdak?
Werken sedumdaken verkoelend?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten