Terug naar overzicht
23/4/2024

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over sedumdaken wordt besproken.

Het lichtgewicht sedumdak: maatwerk voor daken met minder draagkracht

Lichtgewicht sedumdaken de oplossing voor bijna elk dak

Sedumdaken bieden een uitkomst voor huiseigenaren die zowel hun eigen wooncomfort willen verhogen en hun steentje willen bijdragen aan de biodiversiteit en klimaatadaptatie in hun omgeving. Het komt weleens voor dat daken niet over de ideale draagkracht beschikken voor het plaatsen van een daktuin met substraat (plantenvoedingsbodem). In dat geval bieden wij alternatieve opties voor lichtgewicht sedumdaken.

Lichtgewicht sedumdaken zijn niet alleen duurzaam en onderhoudsarm, maar ze kunnen ook de levensduur van uw dakbedekking verdubbelen. Dit betekent kostenbesparingen op de lange termijn en een groenere, comfortabelere leefomgeving. Bovendien ondersteunen ze biodiversiteit en verminderen ze wateroverlast, waardoor ze een slimme keuze zijn voor milieubewuste huiseigenaren.

Deze blog verkent lichtgewicht sedumdaken en waarom ze een slimme keuze zijn voor daken met beperkte draagkracht. We bespreken de voordelen van onze oplossing in tegenstelling tot de veel toegepaste sedummatten. Wilt u meer weten over de voordelen van een sedumdak? Lees dan onze blog: de 8 voordelen van sedumdaken. Ook bekijken we uitdagingen en innovatieve oplossingen. Ontdek hoe maatwerk en expertise de sleutel zijn tot groene en duurzame dakoplossingen.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Het meest duurzame dak

In de markt worden er veel lichtgewicht sedumdaken aangeboden in de vorm van sedummatten. Deze manier van een lichtgewicht groendak bieden wij bij voorkeur niet aan, omdat dit product in de meeste gevallen veel minder duurzaam is dan een lichtgewicht substraat groendak. Het is o.a. minder duurzaam omdat de levensduur van sedummatten in de meeste gevallen veel minder lang is. Dit is het gevolg van opkweken in ideale omstandigheden in bijvoorbeeld zuid-europa, zodra deze sedumplanten uw dak bereiken zullen deze het zwaar te verduren krijgen in ons Nederlandse klimaat. De planten die wij plaatsen worden op een biologische manier opgekweekt in Limburg, op deze manier zijn de planten goed voorbereid op ons Nederlandse klimaat.

Daarnaast biedt onze methode voor het opbouwen van een sedumdak aanzienlijke voordelen voor waterretentie in vergelijking met sedummatten. Dit betekent dat onze sedumdaken beter bestand zijn tegen droge periodes, wat bijdraagt aan hun duurzaamheid en weerstand. Hieronder vindt u de waterberging per gewichtsklasse:

> 60 kg/m2 - 21 l/m2
> 76 kg/m2 - 27 l/m2
> 80 kg/m2 - 32 l/m2

Een bijkomend voordeel van onze aanpak is dat u de mogelijkheid heeft om zelf planten toe te voegen. In tegenstelling tot sedummatten, waarin een standaard selectie van planten is opgenomen, plaatsen wij de planten zelf, waardoor u de flexibiliteit heeft om specifieke plantensoorten naar uw eigen voorkeur toe te voegen.

Draagkracht van platte daken: een uitdaging en aanpassingen

De draagkracht van een plat dak kan aanzienlijk variëren, met waarden die variëren van 50 kg/m2 tot wel 250 kg/m2, afhankelijk van de constructie. Deze variatie vormt een uitdaging bij het implementeren van groendaken, omdat niet alle daken voldoende draagkracht hebben voor onze meest biodiverse oplossing. Om deze diversiteit aan dak belastingen aan te pakken, passen we onze groendakoplossing aan op basis van de beschikbare draagkracht. Dit proces omvat het grondig bestuderen van bouwtekeningen, constructierapporten en zelfs balkmaten, in combinatie met een grondige dakinspectie.

Draagkracht van bedrijfspanden en loodsen

Wij zien dat sedumdaken bij particulieren flink in populariteit toeneemt,  deze trend zien we nog niet terug bij bedrijven. Een belangrijke reden hiervoor is dat bedrijfspanden vaak niet gebouwd zijn om zeer draagkrachtig te zijn, denk bijvoorbeeld aan loodsen. Het voordeel aan onze lichtgewicht sedumdaken is dat deze vaak ook geschikt zijn voor bedrijfspanden en loodsen. Hiervan hebben wij al mooie voorbeelden en we zien ook dat provincies, gemeenten en milieuorganisaties zich hard inzetten om bedrijven te stimuleren om bij te dragen aan vergroening van de Nederlandse daken.

Op dit moment biedt de provincie Utrecht 50% subsidie op groene daken specifiek voor bedrijven en stichtingen (waaronder VvE's vallen).

Natuur & Milieu Brabant heeft onlangs een inspiratiegids gecreëerd en overhandigd aan Provinciale Fractievoorzitters. Een centraal thema in deze gids was hoe bedrijven buiten de gebruikelijke normen kunnen bijdragen aan duurzaamheid in de provincie. Als voorbeeld hiervan werd Craft Dairy genoemd, een biologische yoghurtproducent die erin slaagde om een sedumdak met zonnepanelen te installeren op hun bedrijfspand met een beperkte draagkracht, dankzij onze lichtgewicht sedumdak oplossing voor bedrijven. Hoewel zij momenteel voorop lopen als pioniers onder bedrijven, voorzien we dat in de komende jaren steeds meer Nederlandse bedrijventerreinen groener zullen worden.

Lichtgewicht sedumdak met zonnepanelen bij Craft Dairy, 2e Exloërmond

Uitdagingen van een lichtgewicht sedumdak

Wij bieden zowel sedumdaken als sedumdaken met daarin zonnepanelen geïntegreerd. Het unieke aan onze integratie is dat wij de zonnepanelen integreren in ons sedumdak. Hiervoor gebruiken wij het sedumdak als ballastering, hiervoor is een gewicht van minimaal 100 kg/m2 nodig. Bij een lichtgewicht sedumdak wordt deze belasting niet gehaald. Wij hebben hier gelukkig een uitkomst voor waardoor wij alsnog een sedumdak met zonnepanelen kunnen aanbieden voor daken met een mindere draagkracht.

Eiland constructie

Onze unieke integratie van zonnepanelen met groen, vereist een hogere ballastering omdat deze opstelling meer wind vangt. Bij zonnepanelen opstellingen op platte daken zien we vaak dat er gebruik wordt gemaakt van Winddeflectors (windschermen om de wind af te wenden). Bij onze unieke integratie doen we dit bewust niet omdat het groene dak volledig doorloopt onder de panelen en deze natuurlijk ook zonlicht en water nodig hebben. Bij een eiland constructie die we toepassen op onze lichtgewicht sedumdaken loopt het groene dak niet onder de panelen door en kunnen we de winddeflectors wel toepassen.

Met deze methode kunnen wij al een sedumdak met zonnepanelen realiseren met een draagkracht van 90 kg/m2, hierbij weegt het sedumdak 60 kg/m2 en de zonnepanelen 30 kg/m2. Dit in vergelijking met de volledige integratie van 120 kg/m2, bied veel mogelijkheden voor huiseigenaren die deze twee oplossingen wil combineren.

Onze verkoop- en adviesafdeling staat altijd klaar om uw vragen te beantwoorden en maatwerkoplossingen te bieden, afgestemd op uw specifieke situatie. Wij benutten onze expertise om de best passende groene en duurzame dakoplossingen te realiseren, ongeacht de draagkracht van uw dak. Ons doel is om groene dak mogelijkheden toegankelijk te maken voor een diverse reeks gebouwen en constructies door uw unieke behoeften centraal te stellen.

Veel gestelde vragen

Wat is het gewicht van een lichtgewicht sedumdak?
Kan ik zonnepanelen integreren in een lichtgewicht sedumdak?
Zijn lichtgewicht sedumdaken geschikt voor alle soorten daken?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten