Terug naar overzicht
23/9/2024

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over daktuinen wordt besproken.

Het vegetatiedak: een dak met eindeloos veel voordelen

U heeft het vast wel eens in uw omgeving gezien: een begroeid dak in plaats van een dak met dakpannen of bitumen. Deze zogeheten groene daken zijn enorm in opkomst en met goede reden: ze zijn duurzaam, stevig, isolerend en bovendien mooi om te zien. Bent u benieuwd naar wat een groen dak, ook wel een vegetatiedak, voor u kan betekenen? Lees dan vooral verder. In dit artikel vertellen we namelijk alles over de voordelen van het vegetatiedak en waarom een sedumdak, eventueel in combinatie met zonnepanelen, ook voor u een uitkomst is.

Wat is een vegetatiedak?

De term vegetatiedak zegt het eigenlijk al: het is een groendak met begroeiing. Dit soort daken kennen we onder diverse termen. Zo wordt het ook wel een groendak, een sedumdak of een daktuin genoemd.

De term vegetatiedak is een overkoepelende term van diverse soorten daken met begroeiing. Zo kan dit type dak, dat bestaat uit een dakconstructie met een dunne substraatlaag, worden aangelegd met mossen, grassen, planten, bloemen, struiken en zelfs bomen. De mogelijkheden zijn afhankelijk van het type dak, de constructie en natuurlijk de persoonlijke wensen.

Intensieve versus extensieve daken

Er bestaan dus diverse mogelijkheden qua begroeiing van een vegetatiedak. Doorgaans wordt daarin onderscheid gemaakt tussen intensieve groendaken en extensieve groendaken. Wij leggen graag uit wat het verschil is tussen deze twee typen.

Intensieve daken

Een intensief vegetatiedak is een dak met heel veel mogelijkheden qua type vegetatie. Dit dak heeft een stevige dakconstructie en een relatief dikke substraatlaag. Hierdoor is het mogelijk om verscheidene soorten planten en struiken te plaatsen.

Een intensief dak kan niet op elk type dak worden geplaatst. Zo is het niet geschikt voor een hellend dak en moet het dak wel een solide constructie hebben. Een intensief dak heeft ook meer onderhoud nodig, maar hier krijgt u ook wel wat voor terug.

Extensieve daken

Een extensief vegetatiedak is een dak dat een relatief dunne substraatlaag heeft en hierdoor kan het op veel meer daken worden gerealiseerd. Deze type daken bestaan vooral uit mossen, sedum, grassen en kleine vaste planten.

Een extensief vegetatiedak heeft vrij weinig onderhoud nodig, maar biedt wel alle voordelen van een vegetatiedak voor de eigenaar. Het zorgt voor een groene uitstraling in stedelijke gebieden en is ook gunstig voor de lokale biodiversiteit: het is een paradijs voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten.

De voordelen van een vegetatiedak

Een vegetatiedak biedt tal van voordelen voor uw woning en het milieu. Zo draagt het bij aan een aangenamer binnenklimaat doordat het op warme dagen voor natuurlijke verkoeling zorgt, waardoor de temperatuur binnen tot wel 5 graden kan dalen. Daarnaast helpt het bij de opvang van regenwater, met een waterberging van 50 liter per m², wat de belasting op het riool vermindert.

Een groen dak bevordert ook de biodiversiteit door een mix van planten die insecten en vogels aantrekt. Bovendien zorgt het voor een geluidsdempende werking en verhoogt het de waarde van uw woning, wat het niet alleen een duurzame maar ook een slimme investering maakt.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Waarom sedum de beste keuze is voor uw vegetatiedak

Er zijn verschillende soorten vegetatiedaken. Vaak wordt er een combinatie aangeplant van diverse grassen, mossen, planten en struiken. Maar er wordt ook volop gebruik gemaakt van sedum. Wat is dit eigenlijk en waarom is het zo gunstig voor een vegetatiedak?

Wat is sedum?

Voor groendaken is sedum een erg populair gewas. Sedum is de overkoepelende naam voor diverse gewassen uit de vetplantenfamilie. Een andere naam voor sedum is dan ook vetkruid. Er bestaan tussen de 400 en 500 verschillende soorten planten binnen dit geslacht die allemaal op het noordelijk halfrond voor komen.

Sedum onderscheidt zich van andere planten omdat ze goed tegen droogte kunnen en heel effectief water in hun bladeren kunnen opslaan. Ze zijn makkelijk te onderhouden en wortelen ook niet diep. Daarom zijn deze vetplanten erg handig voor gebruik op vegetatiedaken. We hebben een uitgebreidere blog geschreven waar we dieper ingaan op wat is sedum.

De voordelen van sedum op een vegetatiedak

Een groendak is altijd gunstig voor de lokale biodiversiteit, de isolatie van de woning en de afwatering. Maar een vegetatiedak met sedum heeft daarbij nog veel meer voordelen.

Sedum is werkelijk de ideale plant voor een begroeid dak. Het is namelijk makkelijk te planten, eenvoudig te onderhouden en goed bestand tegen warmte en kou. Het kan bovendien vrij veel water vasthouden en dat is in de natte periodes van het jaar geen overbodige luxe.

Een sedumdak is ook mogelijk als lichtgewicht systeem. Hierdoor is dit type vegetatiedak ook geschikt voor hellende daken en daken die wellicht minder gewicht aankunnen. Dat maakt een dak met beplanting met sedum een uitkomst voor een grote groep huiseigenaren.

Een sedumdak combineren met zonnepanelen

Wilt u uw woning nog een stap verder verduurzamen? Dan is een sedumdak ook heel goed te combineren met zonnepanelen. Zo verbetert u de duurzaamheid van de woning én wekt u energie op in uw eigen huis.

Combinatie zonnepanelen met groendak

Zowel een vegetatiedak als zonnepanelen zijn een waardevolle en duurzame investering in uw woning, maar deze twee duurzaamheidsmaatregelen kunnen elkaar ook versterken. Zo kan een vegetatiedak ervoor zorgen dat zonnepanelen nóg beter presteren en meer rendement leveren.

De betere prestaties van de zonnepanelen gebeurt, omdat een groendak fungeert als een verkoelende factor op het dak. De zonnepanelen worden zo effectief beschermd tegen de hitte en de risico's van oververhitting. En dat zorgt juist voor een betere opbrengst en een langere levensduur.

Een vegetatiedak met zonnepanelen van Solar Sedum

Bij Solar Sedum wordt de combinatie tussen een vegetatiedak en zonnepanelen mogelijk gemaakt door het gebruik van het Airframe. Dit unieke systeem zorgt ervoor dat het groendak toegankelijk is voor diverse woningen en dat de zonnepanelen als het ware boven het vegetatiedak zweven. Bij Solar Sedum maken we bovendien gebruik van de beste materialen voor onze duurzame oplossingen. Zo bent u verzekerd van de beste service en de beste kwaliteit. 

Veel gestelde vragen

Wat is een vegetatiedak?
Intensieve versus extensieve vegetatiedaken
Kan ik zonnepanelen combineren met een vegetatiedak?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten