Terug naar overzicht
18/6/2024

Deze blog is onderdeel van een groter artikel waarin alles over zonnepanelen wordt besproken.

Zo berekent u de ideale hoek voor zonnepanelen op een plat dak

Steeds meer huiseigenaren overwegen het plaatsen van zonnepanelen. En dat is logisch, want zonnepanelen zijn een fantastische investering in het verduurzamen van uw woning. Bovendien kunt u er de energierekening flink mee verlagen! De opbrengst van zonnepanelen kan echter flink variëren van woning tot woning, afhankelijk van de ligging van de woning, het dak en de beschikbare ruimte. Heeft u een plat dak en wilt u weten of zonnepanelen de moeite waard zijn? Of bent u benieuwd naar de optimale hoek voor de plaatsing van zonnepanelen? Lees dan vooral verder.

Factoren die de optimale hoek beïnvloeden

Er zijn allerlei soorten zonnepanelen op de markt en de innovaties volgen elkaar in rap tempo op. Dat is goed nieuws, want het betekent dat zonnepanelen steeds efficiënter worden en steeds beter beschikbaar worden voor mensen die geïnteresseerd zijn in besparingen én verduurzaming.

Door deze innovaties kunnen zonnepanelen op allerlei soorten daken worden geplaatst, zowel op een schuin dak als op een plat dak. Het wordt niet aanbevolen om zonnepanelen direct op platte daken te plaatsen zonder enige helling, omdat dit de efficiëntie vermindert. In plaats daarvan moeten ze op platte daken onder een bepaalde hoek worden geïnstalleerd. Er zijn allerlei factoren van invloed die een rol spelen bij de optimale hoek van de zonnepanelen. En daar wilt u zeker rekening mee houden voor maximale opbrengst.

Ligging zonnepanelen plat dak

De ligging van uw woning vergeleken met de zon is erg belangrijk bij het bepalen van de ideale hoek voor zonnepanelen, vooral bij een plat dak. U kunt de panelen het beste op het zuiden richten. Dit zorgt voor minimaal verlies. Het zuidoosten en het zuidwesten zijn redelijke alternatieven. Maar zonnepanelen gericht op het westen of oosten leveren flink minder rendement. Over de ideale richting van zonnepanelen hebben we uitgebreid geschreven in een andere blog.

Maximale energieopwekking

De juiste hoek van uw zonnepanelen, vooral op platte daken, kan een groot verschil maken in de hoeveelheid energie die ze opwekken. Wanneer zonnepanelen onder de ideale hellingshoek worden geplaatst, kunnen ze meer zonlicht absorberen, wat resulteert in een hogere energieopbrengst.

De ideale hellingshoek om zonnepanelen te plaatsen op platte daken is 35 graden. Maar deze hoek kan het aantal rijen zonnepanelen weer negatief beïnvloeden. Deze hoek is echter wel het gunstigst om het hele jaar rond een goede opbrengst per paneel te hebben. Voor een schuin dak gelden uiteraard andere normen.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Voorkom schaduwobjecten

Een verkeerd geplaatste zonnepaneel, of een object dat in de weg staat, kan een schaduw achterlaten op andere panelen, waardoor de efficiëntie flink afneemt. Vooral op platte daken is dit een probleem. De zonnepanelen plaatsen in de juiste hoek kan ervoor zorgen dat alle panelen maximaal zonlicht ontvangen zonder in elkaars weg te staan.

Seizoensgebonden factoren

Het seizoen kan een flinke invloed hebben op de optimale hoek voor uw zonnepanelen. In de winter staat de zon lager aan de hemel, terwijl deze in de zomer hoger staat. Sommige huiseigenaren kiezen ervoor om de hoek van hun panelen aan te passen afhankelijk van het seizoen voor maximale opbrengst en efficiëntie.

De afstand tussen de rijen zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen op een plat dak plaatsen en een goede opbrengst hebben is prima mogelijk als u rekening houdt met de afstand tussen de rijen zonnepanelen. De zonnepanelen worden achter elkaar geplaatst en de breedtegraad en de hellingshoek bepalen hoeveel ruimte er nodig is tussen de zonnepanelen.

Afstand tot de dakrand

Vergeet bij de plaatsing van zonnepanelen op het dak ook niet rekening te houden met de afstand tot de dakrand. Over het algemeen wordt een veiligheidsmarge aangehouden die aansluit bij de lokale regelgeving. Deze no-go zone moet in acht worden genomen.

De no go zone is een veiligheidsmarge om de zonnepanelen, en omwonenden, te beschermen tegen schade bij harde wind en trillingen en om te voorkomen dat u zonnepanelen kwijt raakt tijdens een fikse storm. Zonnepanelen die wind vangen kunnen namelijk van het dak waaien, met alle gevolgen van dien. Wanneer panelen geplaatst worden, wordt dit altijd in acht genomen.

Hoe de optimale hoek te berekenen voor uw platte dak

Het bepalen van de ideale hoek om op een plat dak zonnepanelen te plaatsen is niet eenvoudig. Gelukkig hebben knappe koppen zich over dit vraagstuk gebogen en is er een eenvoudige formule tot stand gekomen om de optimale hoek te berekenen.

De standaard formule om de beste hoek voor zonnepanelen op een plat dak te berekenen is om uw geografische breedtegraad te nemen en daar 15 graden van af te trekken in de winter, en er 15 graden aan toe te voegen in de zomer. Als uw huis zich op een breedtegraad van 52 graden bevindt, zou u een hoek van 37 graden in de winter en 67 graden in de zomer gebruiken.

De ideale hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak is, zoals we hebben gelezen, van verschillende factoren afhankelijk. Hierdoor kan zonnepanelen plaatsen van woning tot woning nieuwe uitdagingen bieden en is de standaard formule niet altijd de beste oplossing. Wilt u weten wat de ideale hoek is op uw platte dak? Dan kunnen wij u hiervoor een gratis advies bieden. U kunt hiervoor contact opnemen om de mogelijkheden voor uw dak te bespreken.

Het maximaliseren van energieopwekking met de juiste hoek

Met de juiste installatie en de juiste hoek kunnen zonnepanelen een aanzienlijke hoeveelheid energie opwekken. En nu u weet dat het maximale rendement van uw zonne-energiesysteem afhankelijk is van de hoek waarin de panelen zijn geplaatst ten opzichte van de zon, kunt u makkelijker de energieopwekking met zonnepanelen maximaliseren. Wij geven u graag tips hiervoor.

Het juiste type zonnepaneel

Er zijn qua zonnepanelen veel types verkrijgbaar. Ze verschillen onderling in grootte, vorm, rendement en prijs. Ook hoe de panelen worden geïnstalleerd kan verschillen. Op daken in Nederland zien we doorgaans vooral landscape geplaatste zonnepanelen en portrait geplaatste zonnepanelen. Laat u goed voorlichten voor u een definitieve keuze maakt qua zonnepanelen. Bij Solar Sedum gebruiken we de zonnepanelen van Meyer Burger & Denim.

Regelmatige controle en aanpassing

Zelfs nadat een zonnepaneel geplaatst is, is het een goed idee om de prestatie regelmatig te controleren. Als u merkt dat de energieopbrengst lager is dan verwacht, kunt u overwegen de hoek van uw panelen aan te passen.

Gebruik van verstelbare beugels

Er zijn verstelbare beugels beschikbaar waarmee u de hoek van uw zonnepanelen eenvoudig kunt aanpassen. Dit kan een uitstekende investering zijn als u van plan bent om de hoek van uw panelen regelmatig aan te passen, bijvoorbeeld voor optimale opbrengst tijdens alle seizoenen.

Ballast zonnepanelen plat dak zonnepanelen

Als u zonnepanelen plaatst op uw platte dak, dan is het belangrijk rekening te houden met de maximale dakbelasting. Dat betekent dat niet alleen het gewicht van de panelen en de beugels, maar ook de benodigde ballast (bijvoorbeeld stenen of betonblokken) moet worden meegerekend in het totale gewicht van de installatie.

De benodigde ballast zorgt voor extra stabiliteit. Bovendien is de ballast nodig voor het voorkomen dat uw panelen gaan schuiven of zelfs afglijden bij harde windstoten. Houdt dus rekening met extra ballast op uw dak. Voor meer over het berekenen van de ballast, verwijzen we u graag naar onze uitgebreide blog hierover.

Montagemateriaal zonnepanelen plat dak

Er zijn verschillende montagesystemen om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen. De meest gebruikte systemen zijn een open opstelling met een frame en een gesloten opstelling, bijvoorbeeld met gebruik van plastic bakken.

Welk systeem bij uw dak past, is van verschillende factoren afhankelijk. Laat u daarom goed informeren door een expert, bijvoorbeeld één van de experts van Solar Sedum. Zij kunnen u ook goed voorlichten over de voordelen van een combinatie van zonnepanelen met een sedumdak.

Veel gestelde vragen

Wat is de optimale hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak?
Hoe kan ik schaduwvorming op mijn zonnepanelen voorkomen?
Wat is het belang van de afstand tot de dakrand bij het plaatsen van zonnepanelen?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten