16/11/2023

De koele connectie tussen groene daken en zonnepanelen

Inhoudsopgave

Table of contents will appear here

Ben je klaar om te ontdekken hoe groene daken niet alleen de prestaties van zonnepanelen kunnen verbeteren, maar ook bijdragen aan een groenere en koelere omgeving? Bij Solar Sedum hebben we leuk nieuws om te delen! Recent onderzoek uit Nederland bevestigt nogmaals dat groendaken niet alleen zorgen voor een duurzame verkoeling op het dak (en de ruimte eronder), maar dat groendaken ook de efficiëntie van zonne-energiesystemen op daken aanzienlijk kunnen verhogen. De resultaten zijn verhelderend, en we vertellen graag hoe onze integratie van groene daken in combinatie met zonnepanelen naadloos aansluit bij deze bevindingen.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Zonnepanelen en groendaken: een perfecte combinatie

In de zoektocht naar een betere wereld hebben wetenschappers in Nederland onderzocht hoe groendaken kunnen helpen bij het verlagen van de temperatuur van zonnepanelen. Het onderzoek vergeleek groendaken, die plantengroei en regenwateropslag combineren, met daken met een traditionele bitumenbedekking. De resultaten waren voor ons bevestigend, maar toch erg interessant: groendaken slaagden erin om de temperatuur van het dak met maar liefst 4,64°C te verlagen in vergelijking met traditionele daken.


Waarom is dit zo belangrijk? Zonnepanelen boven dakpannen of daken zonder groen ervaren een meedogenloze hitte. Ze kunnen hun potentieel nooit volledig benutten onder de brandende zon, wat resulteert in verlies van energieopbrengst en versnelde degradatie. Ze verliezen hun efficiëntie en hun levensduur wordt ernstig beïnvloed. Deze zonnepanelen kunnen hun potentieel nooit volledig benutten onder de brandende zon, wat resulteert in gemiste kansen en verlies van energieopbrengst.


Daar komt de magie van groendaken om de hoek kijken! Ze fungeren als een verkoelende buffer, waardoor de zonnepanelen worden beschermd tegen oververhitting. Het gevolg? Door de koeling van de zonnepanelen een toename van de prestaties! Ze kunnen hun maximale efficiëntie bereiken en leveren aanzienlijk meer energie.


Met groendaken win je op alle fronten: verkoeling en bescherming voor je zonnepanelen en je dak, en de mogelijkheid om optimaal te profiteren van groene energie. Het is de perfecte combinatie die onze toekomst duurzamer en stralender maakt!


Groendaken: De samensmelting van natuur en technologie

De onderzoekers benadrukken dat deze oplossing ook bijdraagt aan het verminderen van de stedelijke 'hitte-eilanden', het bevorderen van biodiversiteit en het verbeteren van de luchtkwaliteit. In de woorden van de onderzoekers: het creëert een win-win-win situatie! 


Groendaken maken gebruik van zowel natuurlijke elementen als moderne technologieën. Ze hebben speciale drainage voor planten en gewassen, evenals opslagmogelijkheden voor regenwater. Het onderzoek omvatte tests van een zonne-energiesysteem op een groendak op het dak van een flatgebouw in Amsterdam. Dit type groendak maakt gebruik van natuurlijke processen met vegetatie, bodems en micro-organismen om de waterkwaliteit te verbeteren. Voor irrigatie gebruikten de onderzoekers gerecycled douchewater.


Het groendak was uitgerust met een geavanceerd regenwateropvangsysteem, een irrigatiesysteem en een speciale substraatlaag voor plantengroei. Dit zorgde voor voldoende watertoevoer voor de diverse planten op het dak. Wij plaatsen ons dak op een vergelijkbare manier, zie deze blog voor de opbouw van ons dak! 


Meer energie met groendaken

Het hart van het onderzoek lag in het vergelijken van de prestaties van zonnepanelen op groendaken met die op traditionele daken. Beide daken waren voorzien van zonnepanelen en sensoren om de temperatuur te meten. Wat de onderzoekers ontdekten, was opmerkelijk. Op dagen met temperaturen boven de 10°C presteerden de zonnepanelen op het groendak tot wel 4,4% beter dan die op het traditionele dak. Bovendien kregen de zonnepanelen op het groendak meer zonlicht, wat betekent dat de resultaten mogelijk nog positiever zijn.


Een Win-Win-Win situatie

Het onderzoek toont aan dat groendaken niet alleen de energieopwekking verbeteren, maar ook een positieve invloed hebben op de lokale waterbalans en biodiversiteit. Groendaken bieden voordelen voor iedereen en de toekomst. Het onderzoek benoemt ook enkele gebieden voor toekomstig onderzoek, zoals de invloed van wind en reflectie, verschillende hoogtes van zonnepanelen boven het dak en de ontwikkeling van vegetatie. Ben je benieuwd naar de andere voordelen van een sedum dak, klik dan hier.


Ga groen met solar sedum

Bij Solar Sedum zetten we ons al jaren in voor groendaken in combinatie met zonnepanelen. Onze technologie is speciaal ontwikkeld om de schoonheid van groendaken te combineren met de efficiëntie van zonnepanelen, dit doen wij door middel van onze Airframes. Onze uitvinding en onze bijdrage aan een duurzame toekomst. Door te kiezen voor onze innovatieve oplossingen, draag je bij aan een duurzamere toekomst. Jouw beslissing om groendaken te omarmen, is niet alleen goed voor jouw succes, maar ook voor een schonere en groenere wereld.


’Maak je eigen wereld beter.’’


Ben je klaar om jouw dak om te toveren tot een groenere, koelere en productievere ruimte? Neem vandaag nog contact met ons op en laten we samen deze geweldige reis beginnen.


Veel gestelde vragen

Waarom zijn groendaken belangrijk voor zonnepanelen?
Wat zijn de voordelen van groendaken voor stedelijke omgevingen?
Hoe draagt Solar Sedum bij aan duurzaamheid met groendaken en zonnepanelen?

Lees meer in onze blogs