Terug naar overzicht
23/4/2024

Duurzaamheidsleningen: een groene tegemoetkoming!

In een tijd waarin duurzaamheid niet langer een trend is maar een essentieel onderdeel van onze levensstijl, staan velen voor de uitdaging om hun woningen te transformeren naar energie-efficiënte, milieuvriendelijke oases. Gelukkig biedt de duurzaamheidslening een toegankelijke financiële route naar het verwezenlijken van deze groene dromen.

In deze blog duiken we dieper in de wereld van duurzaamheidsleningen, beantwoorden we veelgestelde vragen zoals 'Kan ik een duurzaamheidslening krijgen?' en 'Hoe werkt een duurzaamheidslening?', en analyseren we de kosten en terugverdientijd, met specifieke aandacht voor duurzaamheidsleningen voor groendaken met zonnepanelen. We verkennen ook aanverwante begrippen zoals subsidies, duurzaamheidslening voor particulieren, de kosten van duurzaamheidsleningen.

Kan ik een duurzaamheidslening krijgen?

Een van de eerste vragen die opkomt bij mensen die overwegen te investeren in duurzaamheid, is of ze in aanmerking komen voor een duurzaamheidslening. Gelukkig zijn duurzaamheidsleningen over het algemeen beschikbaar voor zowel particulieren als bedrijven die concrete stappen willen zetten richting duurzaamheid. Het is daarom belangrijk om te weten wat voor maatregelen u wilt toepassen. Aan de hand hiervan kunt u eenvoudig opzoeken of u een lening kunt verkrijgen. Het Warmtefonds is een instantie die hiervoor leningen verstrekt. U kunt hierbij denken aan isolatie, inductieplaten, warmtepompen of zonnepanelen. Afhankelijk van de aanbieder zijn er ook instanties waarbij zelfs de financiering voor groene daken mogelijk is.

Lees verder en ontdek meer over hoe duurzaamheidsleningen werken.

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Hoe werkt een duurzaamheidslening?

Het proces van het verkrijgen en gebruiken van een duurzaamheidslening omvat verschillende stappen die goed doordacht moeten worden. Allereerst is er de identificatie van het duurzame project, zoals het installeren van zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. Bij het indienen van de aanvraag bij een erkende geldverstrekker, is het essentieel om gedetailleerde informatie te verstrekken over het beoogde project. Na goedkeuring ontvangt u de lening met gunstige voorwaarden, waarna u het project kunt uitvoeren.

Om een duurzaamheidslening aan te vragen, moet u vaak laten zien welk duurzaam project u wilt doen. Dit kan gebeuren door een aanvraagformulier in te vullen en informatie te verstrekken over het beoogde project. Nadat de aanvraag is ingediend, beoordeelt de leningverstrekker deze en beslist of u in aanmerking komt. Als u de lening krijgt, moet u het geleende geld terugbetalen, meestal met rente. Het idee is dat de besparingen die u realiseert door bijvoorbeeld lagere energiekosten, helpen bij het terugbetalen van de lening. Het doel is dus om mensen aan te moedigen milieuvriendelijke keuzes te maken door financiële ondersteuning te bieden.

Kosten duurzaamheidslening: 

De kosten van een duurzaamheidslening zijn afhankelijk van verschillende factoren, hier een aantal voorbeelden om u een beter inzicht te geven:

1. Rentevoet:

De rentevoet op een duurzaamheidslening is een belangrijke factor die de totale kosten beïnvloedt. Gelukkig bieden duurzaamheidsleningen vaak gunstige rentetarieven, omdat ze gericht zijn op het stimuleren van duurzame investeringen. De exacte rente kan echter variëren op basis van de geldverstrekker en de specifieke voorwaarden van de lening.

2. Looptijd van de lening:

De periode waarin u de lening terugbetaalt, heeft invloed op de uiteindelijke kosten. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd, hoe lager de maandelijkse betalingen, maar hoe hoger de totale rentekosten. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden dat past bij uw financiële situatie en duurzaamheidsdoelen.

3. Projectkosten:

De kosten van het duurzame project zelf zijn ook bepalend. Of het nu gaat om de installatie van zonnepanelen, het verbeteren van isolatie, of andere energiebesparende maatregelen, deze kosten vormen de basis van de lening. Zorg ervoor dat u een realistische schatting maakt van de projectkosten voordat u een lening aanvraagt. U kunt hier bijvoorbeeld een offerte van uw leverancier voor gebruiken.

Maar waarom een duurzaamheidslening? 

Een duurzaamheidslening draagt op verschillende manieren bij aan de terugverdientijd van duurzame investeringen, zoals bijvoorbeeld de installatie van zonnepanelen, het verbeteren van isolatie, of andere energiebesparende maatregelen. Hier zijn enkele manieren waarop dit gebeurt:

1. Financiering van duurzame investeringen:

Een duurzaamheidslening voorziet in de financiële middelen die nodig zijn om duurzame projecten uit te voeren. Hierdoor kunnen huiseigenaren of bedrijven direct investeren in energie-efficiënte technologieën, zonder dat ze het volledige bedrag in één keer hoeven te betalen. Dit versnelt de implementatie van duurzame maatregelen en draagt bij aan de directe voordelen ervan.

2. Gunstige rentevoorwaarden:

Duurzaamheidsleningen hebben vaak gunstige rentetarieven. Deze lage rente maakt de leningen aantrekkelijk en draagt bij aan het verlagen van de totale financieringskosten van duurzame projecten. Een lagere rente vermindert de financiële lasten, waardoor de terugverdientijd van de investering wordt verkort.

3. Besparing op energiekosten en langere afschrijving:

Duurzame investeringen, zoals zonnepanelen of verbeterde isolatie, resulteren in lagere energiekosten op de lange termijn. Deze besparingen dragen direct bij aan het terugverdienen van de initiële investering. Met een duurzaamheidslening kunnen deze besparingen worden benut om de lening terug te betalen, waardoor de financiële impact wordt geminimaliseerd.

Een bijzonder interessant aspect van duurzaamheidsleningen is de mogelijkheid om te investeren in groendaken met zonnepanelen. Hoewel groendaken initieel investeringen vereisen, is het toch een gegeven dat u de levensduur van uw dakbedekking zeker wel 2-3x zo lang meegaat (60 jaar). Dit zorgt ervoor dat de afschrijving van uw dakbedekking veel langer duurt. Voor veel VVE’S is dit dan ook een hele logische stap om de servicekosten direct naar beneden te kunnen schroeven.

Duurzaamheidstegemoetkomingen voor u!

Duurzaamheids tegemoetkomingen zijn niet beperkt tot bedrijven of leningen; particulieren kunnen ook profiteren van financiële steun in de vorm van subsidies. Of u nu uw woning wilt voorzien van een zonneboiler, isolatie wilt verbeteren of andere duurzame maatregelen wilt nemen, er zijn leningen op maat beschikbaar, zo ook de landelijke ISDE subsidie.

Bovendien zijn er subsidies beschikbaar voor waterbergende sedum daken. Sedum daken, dragen niet alleen bij aan een groenere omgeving, maar verminderen ook het hitte-eilandeffect in stedelijke gebieden. Subsidies kunnen de financiële lasten van een verkoelend groen dak behoorlijk verlichten. Afhankelijk van de gemeente kan de subsidie oplopen tot wel 115,- per/m2. Zo zijn er daarnaast ook gemeenten die een 'biodiversiteits bonus' geven voor de inheemse soorten (gemeente Rotterdam). Solar Sedum voldoet vrijwel altijd aan de voorwaarde voor het verkrijgen van de hoogste subsidie, wel is dit afhankelijk van de draagkracht van uw dak. Wilt u hier meer over lezen, bekijk dan vooral onze blog over draagkracht

Bent u benieuwd naar de subsidie mogelijkheden in uw gemeente? U vindt de huidige subsidieregelingen op uw gemeente site of de door ons uitgelichte subsidies op onze subsidie pagina.

Duurzaamheidslening 2023 en regionale duurzaamheidslening: tijdgebonden en lokale mogelijkheden

De duurzaamheidslening evolueert voortdurend, en het is de moeite waard om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. In 2023 zijn er mogelijk nieuwe regelingen en voorwaarden die de duurzaamheidslening nog aantrekkelijker maken. Daarnaast bieden gemeentelijke en provinciale duurzaamheidsleningen specifieke kansen die afgestemd zijn op lokale behoeften en omstandigheden. Deze subsidies worden vaak aangevuld door waterschappen die in elke regio anders zijn met op zijn plaats ook weer andere voorwaarden. Op de website van de waterschappen kunt u vinden welke waterschap gaat over uw regio.

De eerste stap naar een groene oase.

Het lezen van deze blog is al de eerste stap naar een groenere toekomst. Wilt u ook de tweede stap zetten naar een duurzamere toekomst? Als sociale onderneming gespecialiseerd in duurzame dakoplossingen assisteren wij u graag bij het realiseren van uw groene doelen.

Veel gestelde vragen

Wat is een duurzaamheidslening en voor wie is deze beschikbaar?
Hoe werkt het aanvraagproces en de terugbetaling van een duurzaamheidslening?
Wat zijn de voordelen van een duurzaamheidslening, vooral bij investeringen in groendaken met zonnepanelen?
Inhoudsopgave

Lees meer in onze blogs

Sluiten