Nee, er wordt niet in het dak geboord. U hoeft dus niet bang te zijn voor lekkages. Het groene dak blijft uit zichzelf op het dak liggen. De zonnepanelen maken gebruik van het groene dak als ballast met behulp van ons speciale frame, het Airframe. Wij gebruiken groen daken met voldoende gewicht als ballast zodat de zonnepanelen ook bij extreme weersomstandigheden helemaal veilig op het dak liggen.
Zonne-energie is een schone vorm van energie. Wanneer u zonnepanelen aanschaft helpt u mee aan duurzame energieopwekking. Bovendien wordt u onafhankelijk van energieleveranciers en gaat u er uiteindelijk geld mee verdienen.
De zonnepanelen worden eerst door onze monteurs op het dak geïnstalleerd. Daarna worden ze door middel van bekabeling op de meterkast aangesloten, vaak op een aparte groep. Een omvormer zorgt er vervolgens voor dat de opgewekte energie wordt omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom. De omvormer wordt tussen de zonnepanelen en de meterkast geplaatst. Vanaf de zonnepanelen loopt er een kabel naar de meterkast en de omvormer wordt aan de kabel vastgemaakt. Daarna wordt de omvormer aan een muur bevestigd, bijvoorbeeld in de meterkast.
De omgezette energie kan direct worden gebruikt voor elektrische apparaten die u gebruikt. Wanneer u echter minder stroom verbruikt dan uw zonnepanelen opwekken, wordt de stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dan loopt uw elektriciteitsmeter terug. Wanneer u geen stroom opwekt (bijvoorbeeld in de nacht) neemt u gewoon elektriciteit af van uw energieleverancier. De meter houdt bij hoeveel energie u opwekt en hoeveel energie u afneemt. De panelen of omvormer slaan de opgewekte energie dus niet op. U gebruikt het direct of levert het terug aan het net.
Om het vermogen van een zonnepaneel aan te duiden wordt er een meeteenheid gebruikt: Wattpiek (Wp). Op deze manier kunnen zonnepanelen makkelijker met elkaar vergeleken worden. Om uit te rekenen hoeveel een zonnepaneel opbrengt, rekent u als volgt: vermenigvuldig het aantal Wp met 0,90 en u krijgt het aantal kilowattuur (kWh) per jaar. Een zonnepaneel met een vermogen van 350 Wp zal 350×0,90= 315 kWh opleveren.
De factor 0,9 wordt gebruikt omdat zonnepanelen in Nederland nooit het maximale vermogen zullen opleveren, gezien ons aantal zonne-uren. Daarom wordt er een correctie toegepast. Deze correctie is per provincie in Nederland verschillend. Zo geldt voor bijvoorbeeld Noord-Holland factor 0,90 en voor Zeeland zelfs 0,98. Daarnaast moet er ook gezegd worden dat die 0,90 gehaald wordt wanneer de zonnepanelen onder ideale omstandigheden worden geplaatst. De werkelijke opbrengst zal daarom vaak iets lager liggen dan de factor 0,90.
Er zijn ook andere factoren van invloed op de hoeveelheid energie die u opwekt. Aangetoond is dat zonnepanelen gecombineerd met een groen dak meer elektriciteit (4 tot 15% meer) oplevert. Ook kan de keuze voor een omvormer invloed hebben op de hoeveelheid stroom die u opwekt.
Zonnepanelen wekken energie op. Een deel van deze energie gebruikt u zelf. Het overige deel levert u terug aan het elektriciteitsnet. Wanneer u zelf geen energie opwekt (bijvoorbeeld in de nacht) heeft u ook energie nodig. Dan gaat u weer energie gebruiken van uw energieleverancier. U wekt dus zelf energie op én gebruikt ook energie van uw energieleverancier. De aftreksom van de energie die u verbruikt van uw energieleverancier min de energie die u zelf opwekt heet salderen. Op uw energierekening staat hoeveel elektriciteit u geleverd heeft gekregen van uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die u heeft terug geleverd afgetrokken.
Rekenvoorbeeld salderen: Uw zonnepanelen wekken 3.000 kWh per jaar op. U verbruikt 3.500 kWh. Dat betekent dat u nog 500 kWh aan uw energieleverancier moet betalen.
Het kan dat u meer energie opwekt dan dat u verbruikt. Dan blijft er na het salderen nog een hoeveelheid energie over. Uw energieleverancier moet u hiervoor een terugleververgoeding geven. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt echter toezicht op de terugleververgoeding. De ACM beoordeelt of een terugleververgoeding redelijk is. Desondanks is deze vergoeding meestal niet heel hoog. Daarom raden wij onze klanten af om meer zonnepanelen te installeren dan nodig zijn om het eigen jaarlijkse stroomverbruik mee op te wekken.
De energierekening van uw energieleverancier zal minder worden door de aanschaf van zonnepanelen. Let wel: alleen het elektriciteitsgedeelte (aangezien zonnepanelen alleen elektriciteit opwekken en geen gas). Hoeveel minder uw elektriciteitsrekening wordt is afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de hoeveel elektriciteit die wordt opgewekt.
Dat is afhankelijk van het soort en de hoeveelheid zonnepanelen. Keuzes in kwaliteit, garantie en productielocatie spelen hierin mee. Solar Sedum maakt regulier gebruik van de hoogste kwaliteit panelen met de hoogste garanties. Dit kan zorgen voor een hogere investering nu en daarmee tegelijkertijd een hoger rendement over de levensduur van het zonnepaneel. Om inzicht te krijgen in de precieze kosten en rendementen op de investering van zonnepanelen kunt u contact met ons opnemen en vrijblijvend een offerte aanvragen.
De meeste meters zijn geschikt voor zonnepanelen. Wij kunnen hier met u naar kijken, of u kunt bellen met de netbeheerder in uw regio.
Uiteraard zullen er in de toekomst betere zonnepanelen komen die nog meer energie opwekken en minder zullen kosten. Het zal echter nog geruime tijd duren voordat deze panelen op de markt zijn. Helemaal voor een schappelijke prijs. De afgelopen 5 jaar is het vermogen van de rendabele panelen slechts met 3% gestegen. Zonnepanelen zijn nu al een rendabele investering. In de tijd dat u wacht op betere zonnepanelen zou u uw aanschaf al kunnen hebben terugverdiend!
Staat uw vraag er niet bij? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!
Laat het ons weten!