23/4/2024

5 Redenen waarom vergroening van uw dak belangrijk is.

Inhoudsopgave

Volgens het rapport van het IPCC staat de wereld veel te gebeuren. Klimaatverandering begint ons nu ook in Nederland te raken.

Wat betekenen die extremen voor ons? En wat kunnen we hieraan doen? Om het wat makkelijker te maken leggen we het simpel uit. 

 

Hevige regenbuien

Deze zomer kenmerkt zich door zware moesson-achtige regenbuien waarmee onze riolering in korte tijd overbelast raakt. De verwachtingen zijn dat deze regenbuien alleen maar vaker gaan voorkomen. 

Een mooi groen dak met een degelijke substraatlaag is in staat om 50 liter water per vierkante meter vast te houden. Het regenwater wordt middels drainage vertraagd aan het riool afgegeven wat wateroverlast rondom uw woning beperkt. Dit betekent minder overlast van regenwater. 

Hittegolven & uw dak

Tijdens hete zomerdagen kan een zwart dak zo heet worden dat het bijna staat te koken. Die hitte wordt onder andere via het dak naar binnen overgedragen. Doordat veel van onze huizen verder goed geïsoleerd zijn, blijft die hitte dan ook lang hangen wat het binnen langdurig onbehaaglijk warm maakt. Volgens het IPPC onderzoek zal het niet alleen warmer worden, maar ook vaker warm. Hoewel een sauna IN huis leuk klinkt, is een sauna ALS huis minder prettig. 

De verleiding is dan om te kijken naar airconditioners of aircoolers die veel energie nodig hebben en zo eigenlijk een vicieuze cirkel aanjagen. Hoe meer energie je nodig hebt om te verkoelen, hoe meer uitstoot je genereert en dus bijdraagt aan verdere opwarming. 

Een waterbergend groen dak laat water verdampen uit het substraat en beplanting waardoor het dak dankzij deze natuurlijke werking consistent koeler blijft tijdens een hittegolf. Hierdoor komt de warmte niet via het dak binnen en merk je het temperatuurverschil in huis. Zo draagt u niet bij aan verdere opwarming, blijft uw huis koeler en draagt u ook nog bij aan meer biodiversiteit in de stad. Een win-win-win situatie. 

Hittegolven & zonnepanelen

Hoewel we steeds meer gebruik maken van zonne-energie om in onze energiebehoefte voorzien, vinden zonnepanelen teveel zon helemaal niet leuk. Een telefoon of laptop doet het ook minder goed in de volle zon. Zo ook een zonnepaneel. 

De ideale werkingstemperatuur voor een zonnepaneel is 25 °C. Een zonnepaneel dat in de zon ligt op een zwart bitumen dak wordt tijdens een warme zomerdag gemakkelijk 70-80 °C heet waardoor het wel 22-27% minder stroom kan opwekken. 

Wanneer zonnepanelen boven een groen dak staan werken ze beter. Dit komt door het verkoelende effect van het groendak. Hiervoor is het wel belangrijk dat de sedumplanten onder de zonnepanelen geplaatst worden en niet alleen rondom. Daardoor leveren ze niet alleen meer rendement op, maar gaan ze ook nog langer mee. 

Is uw dak klaar voor een transformatie?

Bent u benieuwd wat het beste is voor uw dak? Krijg gratis advies van een van onze experts.

Persoonlijk en betrokken advies

Kwaliteit en duurzaamheid staan voorop

Wij nemen alles uit handen

Praat met een van onze experts

Verlies aan biodiversiteit

De verregaande verstedelijking, hogere bevolkingsdichtheid, veranderingen in landgebruik, gebruik van bestrijdingsmiddelen en intensieve monocultuur zorgt voor een afname van de biodiversiteit

Insecten zoals bijen en vlinders zijn met hun bestuivingskracht cruciaal om de diversiteit aan plantensoorten en het leven dat een ecosysteem nodig heeft te beschermen en in stand te houden. 

Met een bio-divers groen dak creëer je een vriendelijke omgeving voor bijen en vlinders en help je daadwerkelijk om de natuur weer terug te brengen in je omgeving. Samen op weg naar een groene stad met veel biodiversiteit. 

 

Wat betekent dit voor u?

We zitten volgens het IPCC-rapport middenin een grote transformatie. Er is veel discussie mogelijk over hoe we hier zijn gekomen, maar het is duidelijk dat er stappen nodig zijn deze transformatie tegen te gaan. 

Wij als gewone mensen kunnen hier op een positieve manier antwoord op geven,  we hoeven niet toe te kijken. We hebben de macht om de uitstoot van broeikasgas af te remmen door in onze eigen omgeving slimme oplossingen te gebruiken waarmee we actief kunnen bijdragen aan het terugdringen van het broeikaseffect. Dit allemaal zonder dat we ons leef-comfort daarvoor hoeven op te offeren. Sterker nog we kunnen ons leef-comfort zelfs verbeteren. 

Door de kracht van zon én groen te integreren op uw dak gebruikt u de natuur om schone CO2-vrije stroom op te wekken, de biodiversiteit te stimuleren en om je eigen leefomgeving te verfraaien en verkoelen. Staat uw dak al aan?

Veel gestelde vragen

Wat doet een groen dak?
Waarom is een groen dak duurzaam?
Hoeveel isoleert een groen dak?

Lees meer in onze blogs