Bespaar energie in 2014

Bespaar energie in 2014

Matthijs Bourdrez 17 december 2013

Nederlanders laks met energie besparen

isoleren

 

De winter staat voor de deur, een periode waarin het energieverbruik bij Nederlandse huishoudens weer aanzienlijk toeneemt. Reden voor energieleverancier E.ON om het jaarlijkse energie bespaaronderzoek onder meer dan 1.000 Nederlanders uit te voeren. Wat blijkt, Nederlanders weten dat zij energie kunnen besparen, maar handelen daar nog steeds niet naar. In 2012 gaf 81% aan dat ze energiebewuster konden leven, in 2013 is dit percentage iets gestegen tot 82%. Hoewel Nederlanders in 2012 dus al benadrukten energiebewuster te kunnen leven, blijkt uit de huidige cijfers dat we deze stap nog steeds niet hebben gezet. Bijna één op de drie Nederlanders (34%) steekt zelfs zijn kop in het zand en houdt zich liever helemaal niet bezig met energie.

Het is daarom niet verwonderlijk dat 25% van de Nederlanders geen idee heeft wat hij maandelijks aan energie betaalt. Besparen op energie wordt door 30% van de Nederlanders als een lastige klus ervaren en voor 18% is het vooral een tijdrovende klus. Slechts 18% van de Nederlanders geeft aan daadwerkelijk energiebewust te leven. De voornaamste reden voor deze manier van leven is geld besparen (68%). Het belang van het milieu blijft ver achter met 15%.

Huurhuis voordeliger uit

Uit het onderzoek van de energieleverancier blijkt ook dat Nederlanders qua energie met een huurhuis gemiddeld 25% voordeliger uit zijn dan huiseigenaren. Nederlanders met een koophuis betalen gemiddeld €162,- aan hun maandelijkse energierekening waar huurders wegkomen met een gemiddelde maandlast van €121,-. Dit verschil komt waarschijnlijk door het type woning van huurders en kopers. Gemiddeld besparen Nederlanders in 2013 ongeveer tien euro per maand op de energierekening ten opzichte van 2012 (€154,- in 2012 t.o.v. €144,- in 2013). Dit verschil kan toegeschreven worden aan consumenten die van energieleverancier wisselen.

Regie over energie

Van alle Nederlanders geeft 16% aan geen idee te hebben hoeveel energie zij maandelijks verbruiken. Drie op de vier Nederlanders (73%) geeft aan weldegelijk behoefte te hebben aan meer inzicht in het energieverbruik en 13% van alle Nederlanders gebruikt daarvoor een energiemeter. Daarnaast staat 16% positief tegenover het gebruik van een energiemeter, maar maakt er in de praktijk nog geen gebruik van. Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) staat open voor een energiemeter, maar geeft tegelijkertijd aan geen behoefte te hebben om hiervoor zelf op onderzoek uit te gaan. De mate waarin Nederland energiebewust is, is dus niet om over naar huis te schrijven.

Roel Meijerink, manager Mass Marketing & Retail bij E.ON Benelux B.V. zegt hierover het volgende: “Wij signaleren deze behoefte van consumenten, om meer inzicht en invloed op het energieverbruik te hebben zonder daar veel tijd aan te besteden, al langer. Dit gegeven, samen met het feit dat 60% van de Nederlanders besparen op energie een leuke uitdaging vindt, geeft ons handvatten om methodes te ontwikkelen waarmee we consumenten stimuleren bewuster met energie om te gaan, zonder daar uren mee bezig te hoeven zijn. Een van die ontwikkelingen is een energiemeter. Hiermee worden kosten en verbruik direct en simpel in kaart gebracht en kan de consument het verbruik zelf bijstellen. Deze energiemeter wordt samen met onze klanten ontwikkeld, zodat wij te allen tijde kunnen voorzien in de behoefte van de klant.

 Nederlander vindt lichtknop steeds beter

Ondanks dat Nederlanders aangeven niet energiebewuster te zijn gaan leven, voeren zij wel nog steeds een aantal bespaartips uit. Veruit de meest populaire maatregel die wordt genomen om energie te besparen is het uitschakelen van het licht (94%). Daarnaast zet 84% van de Nederlanders de verwarming structureel lager, haalt 78% de lader uit het stopcontact als deze niet gebruikt wordt en let 73% op het energielabel bij aankoop van apparaten.

Roel Meijerink is tevreden met de inburgering van de bespaartips bij Nederlanders. “Maar er zijn natuurlijk nog veel meer bespaartips die misschien niet even bekend zijn, maar zeker wel effectief:

 •      Houd ’s avonds de gordijnen dicht om tocht tegen te houden.

 •     Dicht ramen en kieren af met tochtstrips of tochtbanden.

 •     Is uw ovengerecht bijna klaar? Zet de oven alvast uit.

 •     Door een baksteen of een fles water in de stortbak te leggen, wordt minder water verbruikt.

 •     Regelmatig ventileren helpt energie besparen.

 •     Installeer een waterbesparende douchekop.

 •     Door tijdens het koken deksels op de pannen te plaatsen, blijft de warmte zoveel mogelijk in de pan.

 •     Zet de thermostaat vast lager een half uur tot een uur voordat u naar bed gaat.

 •     Voor het koken van water is de waterkoker energiezuiniger dan het gasfornuis.

 •     Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.

 •     Plaats een brievenbusklepje – of borsteltje voor uw brievenbus om tocht tegen te gaan.

Vrouwen voorloper bespaartips

Vrouwen passen de bespaartips consequenter toe dan mannen. Mannen zoeken de besparing vaker in technische oplossingen, zoals het laten installeren van zonnepanelen.

Toepassen van bespaartips

Vrouw

Man

Licht uitschakelen bij vertrek

97%

91%

Verwarming structureel lager zetten

88%

81%

Spaarlampen en/of LED-lampen gebruiken

76%

67%

De oplader uit het stopcontact halen

83%

73%

Letten op het energielabel bij aankoop van apparaten

79%

66%

Kleding op lagere temperaturen wassen

67%

48%

Vaatwasser op een korter programma zetten

64%

55%

Zonnepanelen plaatsen

7%

12%

Warmte-terugwin-ventilatie systeem gebruiken

8%

14%

Nederlander verwacht bij duurzaam ook duurkoop

Hoewel Nederlanders kunnen besparen door middel van duurzame energieopwekking, bijvoorbeeld met zonnepanelen, wordt dit slechts door een kleine groep Nederlanders uitgevoerd (7%). Daarnaast is 15% ook van plan om dit in de toekomst te gaan doen. Bijna de helft van alle Nederlanders (49%) geeft aan hier niet zoveel over te weten, maar verwacht wel dat dit een dure aangelegenheid betreft. Vrouwen geven vaker dan mannen aan niet open te staan voor het zelf opwekken van duurzame energie (33% versus 26%), mannen staan hier juist wel voor open en zijn vaker van plan dit te doen (19% versus 11%).

Hoog rendement bij isoleren
Wie nu investeert in isolatie verdient dubbel: de bankrente staat historisch laag, je bent al spekkoper als je op een spaarrekening 2% rente krijgt. Vergelijk dat met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, die zich in drie jaar tijd kan terugverdienen. Dat mag je vergelijken met een rente van meer dan 30%!

Ook dakisolatie en vloerisolatie scoren hoog met rendementen tot 15%, zo berekenen MilieuCentraal en de Rijksoverheid, die voor het komende jaar ook de btw over energiebesparende maatregelen heeft verlaagd tot 6%.

Combineer je een isolatieproject met zonnepanelen en een zonneboiler of warmtepomp, dan is je energierekening over een paar jaar te verwaarlozen. Terwijl de prijzen voor energie zo goed als zeker flink blijven stijgen.

Stuur door

Alle nieuwsberichten bekijken