7 tips om de bij te redden

7 tips om de bij te redden

Matthijs Bourdrez 8 april 2014

De New York Times luidde vorige jaar de noodklok over bijen: in 2012 stierf in de VS 50% van de bijen, terwijl een jaarlijkse sterfte van 5% normaal is. Hoofdverdachten zijn een aantal veel gebruikte landbouwgiffen. Ook in Europa vindt er massale bijensterfte plaats.

Dit jaar berichtte de natuurorganisatie IUCN dat in Europa een kwart van de hommelsoorten in Europa bedreigd wordt met uitsterven.

Verontrustende berichten dus. Gelukkig kan je zelf een rol spelen in de redding van de bij. Hieronder een aantal tips:

Zorg dat je weet wat er gaande is

Altijd goed voor aan de borreltafel: als je precies weet wat de feiten zijn kun je anderen makkelijker inspireren om iets aan het probleem te doen. Via onze berichtgeving over de massale bijensterfte blijf je op de hoogte. Ook andere media besteden regelmatig aandacht aan de problemen met de bij.

Maak je eigen tuin bijvriendelijk

Op ilovebeeing.nl vind je allemaal tips om bijen te helpen. Zo kun je een zadenpakket bestellen die speciaal voor bijen geschikt is, of je opgeven voor een cursus “urban beekeeping”.

Gebruik geen gif in je eigen tuin of huis

Landbouwgiffen die bewezen schadelijk zijn voor bijen en hommels zijn ook gewoon via tuincentra te koop. Een gewoon mierenlokdoosje bevat bijvoorbeeld genoeg van het landbouwgif imidaclopride om 13 miljoen (!) bijen te doden, bleek uit een uitzending van consumentenprogramma RADAR. Er zijn voldoende manieren om zonder gif van vervelende onkruid of schadelijke dieren af te komen.

Geef les over bijen

Greenpeace heeft een lespakket ontwikkeld waarmee basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 aan de slag kunnen over bijen.

Maak je stad en buurt bijvriendelijk

Als je zo’n bijvriendelijk zaadpakketje hebt besteld, kun je er net zo goed een zaadbom mee maken. Met wat klei en zaadjes maak je balletjes, die je als echte ‘stadsguerilla’ op braakliggende stukken grond kunt gooien.

Voer actie

Elk jaar voeren milieu-organisaties zoals Greenpeace actie om de nood van bijen en hommels onder de aandacht te brengen. Eind maart is Zzzoemend Nederland. Op deze kaart kun je aangeven op welke braakliggende “guerilla” veldjes jij bijenvriendelijke bloemen hebt gezaaid.

Laat je inspireren met film

De film More Than Honey gaat 18 april a.s. in 10 steden in Nederland in première. De onderzoeksdocumentaire traceert wat de oorzaak van de sterfte is. Wil je met kinderen film kijken: Dreamworks kwam in 2007 met “Bee Movie”, met daarin scenès over wat er gebeurt als bijen stoppen met het bestuiven van bloemen. Meer een filmhuis type? Dan is LA CINQUIÈME SAISON misschien iets voor jou.

Bron: Het kan wel

Honeybee-cooling_cropped-300x225

Stuur door

Alle nieuwsberichten bekijken